اتفاقی که میتواند نه تنها ایران بلکه جهان را وارد مرحله تازهای از این اپیدمی کند. در جدول زیر سعی کردیم به مهمترین تفاوتهای ویروس معمولی با انواع جهشیافته انگلیسی و آفریقایی آن بپردازیم.
این دادهها به مدد گفتههای مسعود مردانی عضو ستاد علمی مقابله با کرونا، مسعود یونسیان اپیدمیولوژیست و علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی میسر شده است.
تاریخ و محل شناسایی: بر اساس دادههای دولت چین، اولین مورد ابتلا به ویروس کرونا در تاریخ ۱۷ نوامبر ۲۰۱۹، ( ۲۷ آبان ۹۸) چند هفته پیش از اعلام رسمی بیماری جدید از سوی مقامات، در شهر ووهان چین به ثبت رسید.
۱۴ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی (۲۴ آذر ماه) مقامهای بهداشتی انگلیس، شیوع نوع جدید ویروس کرونا در جنوبشرقی این کشور را گزارش کردند.اولینبار ابتلا به این ویروس در زوجی در شهرستان آرندل کشف شد که کمتر از ۶۵ سال داشتند.
۱۸ دسامبر (۲۸ آذر ماه) مقامهای بهداشتی کشور آفریقایجنوبی شناسایی نوعی جدید از این بیماری را در سه استان این کشور به سازمان جهانی بهداشت گزارش کردند. این جهش خاص در پروتئینهای ویروس در جهش نوع انگلیسی آن هم دیده میشد و نتیجه آن افزایش سرعت و قدرت انتقال کووید ۱۹ بود.
چینی: این ویروس در ۲۲۱ کشور جهان مشاهده شده است و تاکنون 2 میلیون و 411 هزار و 688 کشته به جا گذاشته است.
انگلیسی: در بیش از ۵۰ کشور جهان مشاهده شده است.
آفریقایی: به صورت رسمی تاکنون در ۲۳ کشور ، موارد ابتلا به این نوع ویروس گزارش شده است.
چینی: بین ۱.۵ تا ۳.۵ درصد در کشورهای مختلف ، متفاوت است.
انگلیسی: قدرت سرایت آن ۵۰ تا ۷۰ درصد بیشتر از میزان سرایت ویروس چینی است.
آفریقایی: ۷۰ درصد بیشتر از میزان سرایت کرونای چینی .
چینی: با توجه به آمارهای موجود شدت عفونت این نوع ویروس به قدری است که باعث مرگ 2.3 درصد از تعداد مبتلایان میشود. پژوهشی دیگر نشان میدهد کمتر از یک درصد مبتلایان جان خودشان را از دست میدهند به شکل دقیقتر ۹ نفر در هر هزار نفر.
انگلیسی: هنوز تحقیقات مستدلی از میزان شدت عفونت در این نوع ویروس به صورت رسمی انجام نشده گرچه مسعود مردانی معتقد است علائم عفونت شدیدتر است اما در میزان مرگ و میرها تفاوتی با گونه قبلی وجود ندارد.
آفریقایی: این گونه نسبت به کرونای چینی شدت عفونتزایی بیشتری دارد. سازمان بهداشت جهانی در این باره نوشته است « بیشتر مبتلایان کرونای آفریقایی از یک دوره شدیدتر این بیماری رنج میبردند.»
چینی: بیشترین گروه درگیر در مبتلایان به ویروس چینی را افراد سالخورده و افرادی با بیماریهای زمینهای میدانند.
انگلیسی: با توجه به تازگی کشف این گونه هنوز تحقیقات مستندی از سوی مراجع بینالمللی در این رابطه صورت نگرفته است اما آنطور که علیرضا ناجی از دادهکاوی آماری گروه سنی مبتلایان به این ویروس میگوید: « طبق این آمار این ویروس بیشتر جوانان را مبتلا و درگیر میکند.» به باور بسیاری احتمال ابتلای بیشتر این نوع ویروس در افراد ۱۵ تا ۲۵ سال دیده میشود.
آفریقایی: گروه سنی پایینتر درگیر با این ویروس در آفریقا نشان از قدرت بالاتر آن دارد اما به دلیل جامعه آماری کم مبتلایان به این ویروس هنوز نمیتوان به طور قطعی عنوان کرد که ویروس آفریقایی برای گروه سنی پایینتر کشندهتر است.
چینی: واکسنهای مدرنا، فایزر، آسترازنکا، اسپوتنیک وی تا به امروز بیش از ۹۰ تا ۹۶ درصد در برابر این ویروس ایمنی ایجاد میکند.
انگلیسی: واکسن های مدرنا، فایزر، آسترازنکا، اسپوتنیکوی و البته واکسن کوو ایران برکت ساخت ایران در برابر گونه انگلیسی کووید ۱۹ اثرگذار است.
آفریقایی: کرونای جهش یافته آفریقا در مقابل آنتیب ادی کرونای قبلی و به طبع واکسن موجود مقاوم است. به این مفهوم که میزان حساسیت سویه جدید ویروس به آنتیبادیهایی که علیه سویههای قبلی ویروس ایجاد شده، نسبتا کمتر است و اثرگذاری واکسنهای یادشده روی ویروس آفریقایی کمتر است.
مسعود مردانی معتقد است با اصلاح واکسنهای موجود میتوان تاثیرگذاری روی این ویروس جهشیافته را افزایش داد. به نظر میرسد گونه جهش یافته ویروس کرونا که در آفریقای جنوبی شناسایی شده هنوز از حیث تاثیر پذیری نسبت به واکسن در مقایسه با نوع بریتانیایی وضعیت ناشناخته و پیچیدهتری دارد.
چینی: یک میلیون و ۵۱۰ هزار مبتلا در ایران تا به امروز شناسایی شده و ۵۹ هزار نفر جانشان را از دست دادهاند.
انگلیسی: بین ۹ تا ۱۳ مبتلا و ۳ کشته بر اساس آمارهای رسمی موجود.
آفریقایی: هنوز موارد ابتلا به این ویروس در ایران مشاهده نشده است.
*افرادی که هنوز به ویروس کرونای چینی مبتلا نشدهاند در معرض آسیب بیشتری نسبت به گونههای جهشیافته آن قرار دارند.
*نوع جهش یافته ویروس کرونا اگر تنها ۵۰ درصد مسریتر باشد مشکلات بیشتری را از ویروس جهشیافته با میزان کشندگی بیشتر (۵۰ درصد بیش از گونه معمولی) به همراه دارد.
*همه ویروسها جهش مییابند و این جهش هنگام تکثیر و با هدف سازگار شدن با محیط روی میدهد.
*رعایت شیوهنامههای بهداشتی اعم از خودداری از دورهمیهای خانوادگی، استفاده از ماسک و شستن دست باید با شدت بیشتری صورت پذیرد.
جهت مشاهده تصویر اصلی بر روی عکس زیر کلیک کنید.
میثم اسماعیلی - جامعه / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد