بارها از تعداد اندک محیطبانان کشور و تجهیزات نامناسب آنها سخن به میان آمده است و نمیتوان انکار کرد در کشورمان تعداد محیطبانان یکدوازدهم استاندارد جهانی است و برای پوشش هر ۱۲هزار هکتار یک محیطبان وجود دارد اما برای رفع این کمبود تاکنون آنطور که باید مسؤولان قدم برنداشتهاند و حتی از ظرفیت جوامع محلی برای پر کردن این خلأ استفاده نکردهاند.
این درحالی است که تعداد اندک آنها شرایط را برای جسور شدن شکارچیان غیرمجاز فراهم کرده. درواقع با توجه به این وضعیت، شکارچیان متخلف ترجیح میدهند بهجای دستگیری و پرداخت جریمه، سلاح خود را به سمت محیطبانان بیدفاع نشانه بگیرند.
کمبود تجهیزات از دیگر مشکلات محیطبانان است؛ مشکلی که شرایط را برای رودررو شدن آنها با شکارچیان فراهم آورده است. بهعبارتدیگر میتوان گفت کمبود تجهیزات سبب شده محیطبانان نتوانند از وقوع جرم پیشگیری کنند و زمانی متوجه تخلف شوند که شکارچی حیوانی را شکار کرده و میخواهد هر طور شده از دست قانون بگریزد.
این درحالی است که اگر تعداد محیطبانان اندک نبود و آنها از طریق خودرو و موتورسیکلت در مناطق حفاظت زده گشت میزدند بیشتر شکارچیان با دیدن آنها ریسک شکار را به جان نمیخریدند. علاوه بر این با توجه به تصاویری که از شهادت دو محیطبان زنجانی منتشرشده، میتوان گفت آنها جلیقه ضدگلوله نیز به تن نداشتهاند؛ جلیقههایی که برای آنها تبلیغات زیادی صورت گرفت اما به نظر میرسد مناسب نبودن آنها سبب شده محیطبانان رغبتی به استفاده از آنها نداشته باشند.
بیتوجهی به فناوری روز نیز از دیگر مسائلی است که سبب شده نگهبانان طبیعت جان خود را آسان از دست بدهند. تجهیز مناطق حفاظتشده کشور به دوربینهای مداربسته میتواند مواجهه شکارچیان و محیطبانان را کاهش دهد و به این شکل مانع بروز اتفاقات تلخ شود.
علاوه بر این با توجه به حادثهای که برای محیطبانان زنجانی رقم خورد و همکاران آنها نتوانستند در تاریکی شب خودروی آنها را زودتر شناسایی کنند، میتوان پی برد که خودروی این محیطبانان به ابزار ابتدایی مانند جیپیاس نیز مجهز نبوده است؛ ابزاری که استفاده از آن دستکم میتواند در چنین موقعیتهایی کارگشا باشد.
از سیاستهای نامناسب برخی مدیران بالادستی نیز میتوان بهعنوان مساله ای نام برد که شرایط را برای به خطر افتادن جان محیطبانان فراهم میکند. برخی محیطبانان ادعا میکنند مدتی است که شاخصهای نامناسبی برای ارزیابی فعالیت آنها در نظر گرفتهشده است.
آنها دست روی شاخص کشف سلاح میگذارند و از این گلایه میکنند که اگر آمار کشف سلاحشان مناسب نباشد، مدیران بالادستی به آنها انگ بیانگیزگی میزنند. آمارها نیز حکایت از این دارد که در دو سال گذشته یگان حفاظت محیط زیست حدود ۱۰هزار سلاح غیرمجاز را کشف کرده است.
شاید به همین دلیل باشد که برخی محیطبانان بر متوقف کردن شکارچیان فراری پافشاری و شرایطی ایجاد میکنند که به درگیریهای مرگبار ختم میشود. البته ریشه چنین سیاستهای اشتباهی را باید در بیتوجهی نسبت به مساله پیشگیری جستوجو کرد؛ مساله ای که به نظر میرسد سازمان حفاظت محیطزیست برای برطرف کردن آن از کارشناسان خبره کمک نمیگیرد و آموزش را فقط در نحوه تیراندازی، استفاده از شوکر و باتوم خلاصه کرده است.
مهدی آیینی - دبیر گروه جامعه / روزنامه جام جم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش