آیا تا بهحال از این کپسولها برای اطفای حریق استفاده کردهاید؟ آیا کپسولهای موجود در ساختمان محل زندگی یا کارتان را تست کردهاید؟ تا چه حد به دستورالعملهای سرویس و کنترل شارژ کپسولهای آتش نشانی عمل میکنید؟ استاندارد نصب کپسول های آتش نشانی در قسمتهای مختلف ساختمان، از مواردی است که حتما باید در نظر گرفته شود تا در زمان بروز آتشسوزی بتوان در زمان مناسب واکنش نشان داد و تا حد ممکن از خسارتهای جانی و مالی که ممکن است در اثر آتشسوزی وارد شود، جلوگیری کرد. نصب کپسول آتش نشانی باید در ارتفاع مناسب و مکان صحیح انجام شود، ضمن اینکه در هر قسمت از ساختمان، بسته به آتشسوزیهای معمول در آن قسمت، باید نوع و تعداد کپسولهای آتشنشانی مناسب را مشخص کرد.
بهعنوان مثال تعیین تعداد کپسولهای مورد نیاز برای هر بخش از ساختمان یا کارگاه، بسیار ساده است؛ برای اینکار کافی است مساحت قسمت مشخصی از ساختمان و یا کارگاه را بر سطحی که هر کپسول میتواند پوشش دهد تقسیم کرد. اما شرایطی را درنظر بگیرید که یک حادثه آتشسوزی اتفاق افتاده است و میخواهید با کپسول آتشنشانی، حریق را اطفا کنید.
در چنین وضعیتی اگر متوجه شوید کپسول توانایی خاموش کردن آتش را ندارد و هرچقدر مواد پودری داخل آن را بر روی حریق میریزید، هیچ تغییری در حجم و شدت آتشسوزی بهوجود نمیآید! برای مواجه نشدن با چنین شرایطی چهکار باید کرد؟ این همان پرسشی است که عباس انصاری را به فکر ساخت نوع کارآمدتری از مواد پودری درون کپسولها انداخت و زمینهساز شکلگیری شرکت «صنایع شیمیایی کرار ایلیا» شد.
«صنایع شیمیایی کرار ایلیا» شرکتی است که عباس انصاری همراه با برخی از اعضای خانوادهاش در سال ۹۴ تأسیس کرده و در حال حاضر مدیر فروش آن است. آنها توانستهاند در قالب شرکت صنایع شیمیایی کرار ایلیا و با تکیه بر فناوریهای جدید، پودری را تولید کنند که نسبت به پودرهای رایجی که در کپسولهای آتشنشانی قرار دارد و عمل اطفای حریق را انجام میدهند، بسیار سریعتر عمل میکند. از طرفی دیگر، احتمال اینکه پودر درون کپسول خواص خاموشکنندگی نداشته باشد را از بین میبرد. آنها نام محصولشان را «پودر ایلیا» گذاشتهاند.
مدیرفروش شرکت صنایع شیمیایی کرار ایلیا در خصوص نحوه شکلگیری ایده تولید چنین پودری به جامجم میگوید: «سالها پیش پدرم که کارشناس آتشنشانی هستند، بعضی از حوادث آتشسوزی را تعریف میکردند که وقتی برای کارشناسی در محل وقوع آنها حضور پیدا کرده بودند، متوجه شدند با وجود اینکه کپسول آتشنشانی در محل حادثه وجود داشته و حتی مواد درون آن هم کاملا تخلیه شده و مشخص بوده از آن برای اطفای حریق استفاده کرده بودند، اما موفق به خاموشکردن آتش نشده بودند. اینطور بهنظر میرسید که مواد داخل کپسول خاصیت خاموشکنندگی نداشتهاند. داستان این ماجراها در ذهن من باقیماند تا زمانی که خودم کارشناسی ارشد مکانیک را دریافت کردم و با توجه به اینکه خواهرم مدرک کارشناسی معدن داشت و تحصیلات همسرم هم در مقطع کارشناسی شیمی بود، احساس کردم شرایط برای وارد شدن به حوزه ساخت پودرهای آتشنشانی مهیا است.»
انصاری در ادامه میافزاید: «ما موفق به تولید پودری شدهایم که در اطفای حریق، از حد استانداردهای کشور که درواقع همان استانداردهای جهانی هستند و از سوی سازمان NFPA آمریکا تعیین شدهاند هم ۵/۱ برابر سریعتر عمل میکند. استاندارد اطفای حریق اینگونه است که باید بتوان ۱۲ لیتر بنزین را که در سطحی به ابعاد ۵/۱ مترمربع درحال سوختن است، با استفاده از ۳کیلوگرم پودر آتشنشانی خاموش کرد؛ اما ۵/۱ کیلوگرم از پودر تولیدی ما که نامش را نیز پودر «ایلیا» گذاشتهایم، توانایی خاموش کردن چنین حجمی از آتش را دارد.»
انصاری در بخش پایانی از صحبتهایش ضمن انتقاد از کمبود نظارت بر وضعیت کپسولهای آتشنشانی، خاطرنشان میکند: «متاسفانه در کشور شاهد نظارت قوی بر اجراییشدن قوانین و اصول شارژ و نگهداری از کپسولهای اطفای حریق نیستیم و بسیاری از افراد سودجو با استفاده از موادی که ارتباطی با پودرهای آتشنشانی ندارند کپسولها را شارژ میکنند و بهراحتی به خودشان اجازه میدهند با جان مردم بازی کنند. طبق آماری که انجمن سوختگی ایران ارائه داده است، سالانه در کشور حدود ۳۶۰۰ میلیارد تومان هزینه درمان سوختگیها میشود که نسبت به آمار جهانی یک فاجعه است.»
وی میافزاید: «ما در شرکت صنایع شیمیایی کرار ایلیا این آمادگی را داریم که برای اطمینان یافتن از کیفیت پودرهای موجود در کپسولهای آتشنشانی، از چند طریق به مردم خدمترسانی کنیم؛ یک راه این است که کپسولهای متقاضیان را در محل خودشان تست کنیم یا اینکه کپسولهایشان را برای ما ارسال کنند تا از مراحل آزمایش آنها برایشان فیلم تهیه کنیم. راهکار دیگر فروش کپسولهایی است که کیفیت مواد داخل آنها را تضمین میکنیم و روش سوم هم این است که کپسولهای فاقد عملکرد را تخلیه کنیم و آنها را با پودرهای خودمان شارژ کنیم و تحویل دهیم.»
همبنیانگذار شرکت صنایع شیمیایی کرار ایلیا، درباره ویژگیهای خاص این پودر میگوید: «اضلاع مثلث آتش را گرما، ماده سوختنی و اکسیژن تشکیل میدهند و برای خاموش کردن آتش، از بین بردن یکی از این سه ضلع کافی است. پودرهای رایجی که در کپسولهای آتشنشانی استفاده میشوند، اصطلاحا با خفهکردن آتش و از بین بردن اکسیژن، اقدام به خاموشکردن آن میکنند؛ اما پودر ایلیا همزمان به دو ضلع از مثلث آتش حمله میکند و علاوه بر از بین بردن اکسیژن، گرما را هم از حریق میگیرد. این راهکار باعث شده است پودری که ما تولید کردهایم بسیار سریعتر عمل کند و آتش ناشی از سوختن ۱۲ لیتر بنزین را در کمتر از ۳ ثانیه اطفا کند. همچنین ما امیدواریم که به تنها تولیدکننده پودرهای آتشنشانی نوع D در کشور تبدیل شویم. از این نوع پودرها در آتشسوزی فلزاتی مانند منیزیوم، پتاسیوم، کلسیوم و سدیوم استفاده میشود.»
انصاری در ادامه صحبتهایش میگوید: «علاوه بر سرعت اطفای حریق، یکی دیگر از ویژگیهای منحصربهفرد پودر ایلیا این است که توانستهایم کیفیت آن را بالاتر از سایر پودرها ببریم و همزمان قیمت آن را کاهش دهیم. این امر بهظاهر نشدنی، به لطف استفاده از چند نوع مواد معدنی بهجای جوششیرین در فرمولاسیون پودر ایلیا، امکانپذیر شده است. خوشبختانه کشور ما از نظر معادن بسیار غنی است و این امکان وجود دارد که هزینه مواد اولیه لازم برای تهیه پودر را پایین بیاوریم.»
فراز سهیلی آزاد - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد