به گزارش جام جم آنلاین آذربایجان غربی؛ اکبر کرامتی با بیان اینکه آذربایجان غربی قطب نهال کشور به شمار می رود، گفت: سال گذشته 150 هزار اصله نهال میوه، دانه دار و هسته دار از مرزهای این استان به خارج از کشور صادر شده است.
وی افزود: این نهال ها به کشورهای عراق وافغانستان صادر شده اند که شامل انواع ارقام خارجی از جمله هلو، شلیل، آلو، گیلاس، آلبالو، انگور، سیب و گلابی هستند و ارزش ریالی این نهال ها 45 میلیارد ریال برآورد می شود.
کرامتی با اشاره به اینکه ۶۱ نهالستان مجوزدار در آذربایجان غربی فعال است، عنوان کرد: ۶۱ نهالستان و مراکز کشت بافتی دراستان مجوز فعالیت خود را از سازمان جهاد کشاورزی دریافت کرده اند که در حال حاضر ۴۸ واحد از این نهالستان ها و۲ مرکز کشت بافتی ، نهال آماده فروش برای باغداران را دارند.
وی با تاکید بر اینکه آذربایجان غربی قطب تولید نهال محسوب می شود و با تولید ۶میلیون اصله پایه و نهال بذری و رویشی سالم و استاندارد در رتبه نخست تولید در کشور قرار دارد، عنوان کرد : کشاورزان قبل از خرید نهال از سلامت و اصالت نهال اطمینان حاصل کرده و نهال مورد نیاز خود را صرفا از نهالستانهای مجوزدار و مورد تایید کمیته فنی نهال استان تهیه کنند.
کرامتی خاطرنشان کرد: این نهالستانها علاوه بر تامین نهالهای مورد نیاز باغداران استان، بخشی از نهالهای تولیدی خود را برابر ضوابط قرنطینه و بهداشت گیاهی به سایر استانهای کشور فرستاده و قسمت زیادی را نیز به کشورهای عراق و جمهوری آذربایجان و افغانستان صادر میکنند.
وی اضافه کرد: این نهالستانها در تولید ارقام مختلف نهالهایی با پایه بذری و پایههای رویشی درختان دانهدار از جمله سیب، گلابی ،به و درختان هستهدار مانند هلو، شلیل، گیلاس، آلبالو، زردآلو، بادام ومحصولات انگور و گردوی پیوندی و گل محمدی با تولیدکنندگان برتر کشور رقابت دارند.در مراکز کشت بافتی هم انواع پایه رویشی و همچنین انواع نهال رویشی با ارقام جدید و بازارپسند تولید و عرضه می شود.
کرامتی ادامه داد: در سال گذشته یکی از مراکز کشت بافتی استان بعنوان نمونه برتر در سطح ملی معرفی گردید و در تولید گردوی پیوندی نیز رتبه اول را داریم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ، وجود نهالستان های بدون مجوز، عدم وجود باغ مادری در استان و نبود سرمایه گذار را از مهمترین مشکلات نهالستانهای استان برشمرد و گفت: در طی ۵ سال اخیر با پیگیریها و نظارت کمیته فنی نهال استان فعالیت نهالستانهای غیرمجاز به نصف کاهش یافته است.
وی در ادامه تصریح کرد: تهیه هر گونه نهال از مراکز غیر مجاز و دپو شده علاوه بر عدم اطمینان از اصالت پایه و پیوندک می تواند در بلند مدت هزینه های مازاد بر باغدار تحمیل کرده و هدف نهایی حاصل نشود، بنابر این افراد در جابه جایی نهال از استان به سایر استانها با مراجعه به مدیریت حفظ نباتات استان نسبت به اخذ گواهی بهداشت نباتی اقدام کنند.