کشاورزانی که یک سال بر سرزمین عرق میریزند تا بتوانند در این فصل محصول خود را باقیمت خوبی راهی بازار کنند و نانی هرچند کم بر سر سفره ببرند، با پیشنهادهایی از سوی خریداران روبهرو میشوند که گاهی حتی کفاف هزینه برداشت محصول را هم نمیدهد.
خریداران معمولا دلالانی هستند که در نبود امکان عرضه مستقیم محصول یا خرید مناسب دولتی، کمترین قیمت را پیشنهاد میکنند؛ پیشنهادهایی که کشاورز را پس از یک حسابوکتاب ساده به این نتیجه میرساند که قید برداشت محصول (با هزینههای گزاف) را بزند و آن را در زمین رها یا خوراک دام کند.
حکایت کشاورزان داغدیده و سرمایه از کف رفته، حکایتی است تلخ و تکراری که باوجود رسانهای شدن هرساله تاکنون راهکاری برای رفع آن از سوی مسؤولان اندیشیده نشده است.امسال و طی هفتههای گذشته هم صدای اعتراض کشاورزان از جنوب کرمان به گوش رسید؛ کشاورزانی که نگران هدررفت محصول پیازشان بودند.
این بار اما این صدا به گوش جوانان جهادی هیات نورالرضا (ع) رسید و خودجوش پای کار آمدند تا به جبران همه کمکاریها، پیاز تولیدی در زمینهای جنوب کرمان را خریداری و مستقیما به بازارهای مرکز کشور برسانند و از این طریق سود محصولات را بهجای جیب دلالان به جیب کشاورزان برگردانند.
این اتفاق که بارقههای امید را در دل کشاورزان روشن کرده، بهانهای شد که سراغ محمود مدینهنگاه، مسؤول گروه جهادی نورالرضا (ع) برویم تا برایمان از آنچه این روزها در روستاهای جنوب کرمان میگذرد، بگوید.
از ماجرای خرید پیازهای کشاورزان کرمانی برایمان بگویید و اینکه چرا و چطور به فکر خرید محصول این کشاورزان افتادید؟
پیاز جزو تولیدات اصلی کشاورزی مردم در جنوب استان کرمان است و کاشت آن هم هزینه نسبتا بالایی دارد و متاسفانه در طول دو و سه سال گذشته، این هزینه افزایش قابلتوجهی هم داشته و به ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ تومان در هر کیلو رسیده است. از سویی با توجه به عدم مدیریت دولت در حوزه صادرات و توزیع این محصول در بازار داخلی، همسال گذشته و هم امسال پیازهای تولیدی این منطقه مازاد بر نیاز منطقه شد و پیازکاران به دلیل قیمت پایین خرید و هزینه بالای برداشت، ترجیح دادند محصول خود را در زمین رها کنند.
امسال وضعیت بدتر از سال گذشته هم بود، چراکه بیش از ۱۶۰۰ تن پیاز مازاد در این منطقه وجود دارد. کمک به پیازکاران برای جلوگیری از ضرر و زیان، مهمترین دلیلی بود که باعث شد ما به میدان بیاییم. تاکنون چقدر پیاز از کشاورزان خریدهاید؟
از ۱۵ فروردین امسال تاکنون توانستهایم ۱۰۰ تن از این محصول را خریداری و به تهران منتقل کنیم. بههرحال ظرفیت گروههای جهادی محدود است و هنوز پیاز زیادی روی زمینها مانده است. بااینحال ما با توجه به صحبتهای رهبر معظم انقلاب تلاش کردیم هم در حوزه مانع زدایی تولید حرکت کرده و هم بتوانیم کشاورزانی را که در روستاهای تحت نظر ما هستند، پوشش دهیم. تعداد کشاورزان جنوب کرمان بالاست و نیاز است تا دولت و ارگانهای دیگر در حوزه خرید محصولات وارد شوند. اتفاقا همین اقدام جهادی نشان داد میتوان موانع فروش محصولات کشاورزی را حذف کرد و سود کشاورزان را افزایش داد.
به شرایط سخت پیازکاران در سال گذشته هم اشاره کردید. پارسال هم برای خرید محصول آنها اقدام کردید؟
بله سال گذشته اولین سالی بود که به این میدان پا گذاشتیم و به کمک سپاه استان کرمان و چند دستگاه تریلی حدود ۸۰ تن محصول پیاز آنها را خریداری و به بازار میوه و ترهبار تهران منتقل کردیم. این کار باعث شد دست دلالان کوتاه و هزینه حملونقل حذف شود و سود بیشتری به کشاورزان برسد.
برنامه خرید امسال را متوقف کردید یا همچنان ادامه دارد؟
به امید خدا این خرید را تا جای ممکن ادامه میدهیم و در نظر داریم در مرحله دوم نیز ۱۰۰ تن دیگر پیاز خریداری کنیم. البته تحقق این امر بستگی به همکاری سپاه کرمان دارد. آنها در مرحله اول پنج تریلی برای انتقال بار به بازار تهران در اختیارمان گذاشتند، اگر دوباره تریلیها را در اختیار ما قرار دهند، میتوانیم مرحله دوم خرید را اجرایی کنیم.
این ۱۰۰ تن پیاز از چه تعداد کشاورز خریداری شده است؟
ما کلا در فعالیت جهادی خود در استان کرمان حدود ۲۰ روستا را تحت پوشش داریم. در حوزه خرید محصولات کشاورزی هم در همین روستاها فعال هستیم و توانستیم محصول نزدیک به ۴۰ کشاورز را خریداری کنیم.
و چند نفر از بچههای هیات نورالرضا(ع) در این کار خیر شرکت دارند؟
بهطورکلی ۶۰ تا ۷۰ نفر در فعالیتهای جهادی ما در استان کرمان مشارکت دارند اما در حوزه خرید محصولات کشاورزی فعلا حدود ۲۰نفر فعال هستند.
پیاز را به چه قیمتی از کشاورزان خریداری میکنید؟
سال گذشته حدود ۱۳۰۰ تومان بابت هر کیلو پیاز به کشاورزان پرداخت شد اما امسال این رقم به حدود ۱۷۰۰تومان افزایش یافته است.
واسطهها چه قیمتی را به کشاورزان پیشنهاد داده بودند؟
قیمت پیشنهادی واسطهها و دلالان حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان است. جالب اینکه قیمت تعیینشده توسط دولت هم ۶۰۰ تومان است؛ مبلغی که حتی هزینه برداشت محصول را هم تامین نمیکند. به همین دلیل بسیاری از کشاورزان ترجیح دادهاند دامهایشان را در زمینهای کشاورزی خود رها کنند.
طرح خرید محصول بدون واسطه از کشاورزان را به صورت دائمی دنبال خواهید کرد؟
تا جایی که بتوانیم تلاش میکنیم این اتفاق بیفتد. چند وقت دیگر محصول گوجهفرنگی این منطقه هم آماده برداشت میشود و سعیمان این است ۵۰ تا ۱۰۰ تن از این محصول را هم به همین شیوه خریداری کنیم. نامهنگاریها با سپاه استان برای تامین تریلی هم از هماکنون انجام شده است. البته در این منطقه بحث صنایع تبدیلی را هم دنبال میکنیم. به طور مثال در ماه چهار تا پنج تن پیاز داغ یا پیاز خشکشده تولید کرده و به فروش میرسانیم اما چون زمینهای زیر کشت پیاز این منطقه زیاد است، با صنایع تولیدی خیلی نمیتوان مشکلات کشاورزان را برطرف کرد. به طور مثال فقط در منطقه تحت پوشش ما حدود ۸۰۰ تن پیاز روی زمینها مانده، درحالیکه ما تاکنون فقط توانستهایم ۱۰۰تن آن را به فروش برسانیم.
با توجه به بعد مسافت و هزینه بالای حملونقل، بهتر نبود محصول خریداریشده را به استانهای همجوار بفرستید تا تهران؟
از آنجا که تهران مرکز بهشمار میرود و حتی استانهایی مانند اصفهان هم از پایتخت خرید میکنند، فروش محصولات در تهران از سرعت بالایی برخوردار است، بهطوریکه در یک روز میتوان ۱۰۰تن محصول را به فروش رساند اما اگر میخواستیم این کار را در استان دیگری انجام دهیم، شاید برای فروش ۱۰۰تن پیاز چند روز زمان لازم بود.
اصلیترین محصول کشاورزی جنوب کرمان چیست؟ همه تولیدات کشاورزی این منطقه با چنین مشکلی مواجه است؟
پیاز، خیار و گوجهفرنگی و خرما محصولات اصلی این منطقه بهشمار میروند اما چون خرما توسط افراد نسبتا مرفه کاشته میشود و حدود ۱۰درصد از کل محصول کشاورزی کرمان را دربرمیگیرد، خرید این محصول با قیمت خوبی انجام میشود و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
طرح خرید بدون واسطه از کشاورزان را در دیگر شهرها هم اجرایی کردهاید؟
وقتی سال گذشته برای اولینبار این کار را کردیم و رسانهای شد، کشاورزان برخی استانها مانند گلستان برای فروش محصول توتفرنگیشان با ما ارتباط گرفتند و توانستیم این کار را برای آنها هم انجام دهیم.
نزدیک یک دههای میشود که گروه جهادی هیات نورالرضا(ع) در مناطق جنوب استان کرمان قرارگاه جهادی ایجاد کرده است.
از همان زمان که مردم این مناطق در کپرها زندگی میکردند و نه به آب آشامیدنی دسترسی داشتند و نه سرویس بهداشتی. اما با برنامه ۱۰ساله این گروه، امروز منطقه شکل دیگری به خود گرفته و شرایط زندگی در ۲۰ روستای تحت پوشش این گروه جهادی با گذشته بسیار متفاوت شده است.
این گروه نهتنها فعالیتهای عمرانی متعددی را در این منطقه اجرا کرده، بلکه در حوزه فرهنگسازی و حتی مباحث اقتصادی در راستای خودکفایی مردم هم ورود جدی داشته است.
دو سالی میشود که جهادگران این هیات آتشبهاختیار عمل کرده و تلاش میکنند پای دلالان خرید محصولات کشاورزی را از این روستاها قطع کنند.
تمرکز فعالیتهای هیات نورالرضا(ع) اگرچه روستاهای محروم استان کرمان است اما این گروه جهادی در استانهای همجوار هم دستی بر آتش دارد. ساخت خانه برای زن بندرعباسی که خانهاش توسط شهرداری تخریب شده بود، یکی از این فعالیتهاست.
زهرا رمضانی - ایران / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد