به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین از سمنان، لیلا شهبازی، روانشناس و مربی مهارتهای زندگی در گفت و گو با خبرنگار جام جم آنلاین از سمنان به بیان نکاتی در خصوص مهارت مدیریت استرس پرداخت:
با آموختن مهارت مدیریت استرس، افراد می توانند هیجانهای منفی ومثبت خود ودیگران را شناسايي کنند و واکنشی نشان دهند که این عوامل مشکلی برایشان ایجاد نکند.
همانطور که میدانید وقتی استرس کم باشد، هورمون کورتیزول و آدرنالین کمتری در خون ریخته میشود و فرد علاوه بر اینکه آرامش بهتری دارد، از سیستم ایمنی بیشتری نیز بهرمند خواهد شد و بدن در سطح مطلوبتری عمل خواهد کرد.
به طور کلی استرس سه حالت دارد:
یا به عنوان محرکه، یا تاکید به فرد و یا تاکید به فرد و محیط دارد بنابراین با یک عامل محیطی (بیرونی ) وعامل درونی و یا تلفیقی از هر دو روبرو هستیم.
عوامل بیرونی و استرس زا مانند از دست دادن شغل، فوت، طلاق،حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله .و... مشکلات مالی ،نور،صدا و ... است. عوامل درونی؛ اختلال در سیستم هورمونی، عوامل روانشناختی مانند نداشتن اعتماد به نفس و عزت نفس، ترس، کمال گرایی، خود انتقادی و .. می باشد و عوامل درونی و بیرونی ترکیبی از این دو عامل است که در فرد باعت ایجاد استرس فراوان میشود.
در مرحله اول میبایست علت استرس را در فرد شناسایی کرد که اشتباها استرس با اضطرب اشتباه گرفته نشود. گاهی اوقات افراد دچار اضطراب هستند و فکر می کنند که استرس دارند که بین این دو موضوع باید تفاوت قائل شد.
به طور کلی استرس، شرایط یا احساسی می باشد که در آن فرد از لحاظ ادراکی بر این باور است که مجموع خواستهها و انتظاراتی که از او وجود دارد، فراتر از منابع، امکانات و توانمندیهای در اختیار اوست.
بنابرین در گام اول اگر بخواهیم فشار استرس را در خودمان کاهش بدهیم باید منابع درونی خود را تقویت کنیم. هر چه منابع ما عظیمتر و گسترده تر وتوانمندیهای ما بالاتر برود، استرس ما کمتر میشود. (عواملی مانند اعتماد به نفس، گسترش روابط اجتماعی و بین فردی، آمورش مهارتهای لازم و....)
یکی دیگر از عوامل کاهش استرس، همدلی و گفتگو با فردی می باشد که بتواند به ما کمک کند .فردی که نه شما رو قضاوت کند و نه نصیحت! بلکه با حوصله وتوجه شنوده خوبی باشد و شما رو درک کند.
عامل دیگر برای کاهش استرس، خلوت کردن با خود است. گاهی اوقات با نشستن در سکوت و انجام دم و بازدم یا مدیتیشن میتوانیم خودمان را آرام کنیم. معمولا آدمهایی که مدیتیشن را انجام میدهند، ازظرفیت بالای روانی خوبی برخوردار هستند و به خوبی از عهده موقعیتهای سختی که استرس را به همراه دارد بر خواهند آمد.
مرحله دوم، حل مسئله است که با تقسیم کردن به بخشهای کوچک یک موضوع می توان از ابهت و ترس انجام کار کم کرد و حل بخشهای کوچک ضمن اینکه انگیزه بیشتری برای حل مسائل بعدی را فراهم میکند، از استرس شما نیز می کاهد.
مرحله سوم، درک لحظه است که به واسطه تمرکز داشتن بر روی موضوع و موقعیت حال و دوری از غرق شدن در زمان گذشته و سرزنش خود و نگرانی زمان آینده ، میتواند باعث کاهش استرس شود.
در پایان بخش اول این یادداشت، توصیه بنده به عنوان روانشناس این است که در لحظه و زمان حال زندگی کنید و از گذشته فقط برای توانمندی بیشنر تجربه کسب کنید و به دور از استرس و نگرانی برنامه ریزی مناسب برای آینده داشته باشید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد