بالا رفتن عجیب قیمت هویج و سیب، از کجا آب می‌خورد؟

افسانه درمان کرونا با هویج!

اگر یادتان باشد - که حتما هم هست - اوایل شیوع کرونا، قیمت زنجبیل، سیر و چوب‌دارچین سر به فلک گذاشت. به این دلیل که دهان به دهان چرخید که این گیاهان دارویی، اکسیر حیات‌بخش بیماران مبتلا به کروناست.
کد خبر: ۱۳۳۵۲۸۰

کمی بعد از آن، ماجرا سر هرکیلو پرتقال، هر بسته ویتامین C و ... هم تکرار شد. حالا نوبت هویج و سیب است.

قیمت هرکیلو هویج از قیمت دلار و موز هم جلو زده و حالا قیمت سیب هم در حال جهش ناگهانی است اما واقعا هویج و سیب تا این اندازه در درمان کرونا یا جلوگیری از ابتلا به آن تاثیر دارند که قیمت هرکیلوگرم هویج به 30 هزار تومان برسد؟!

حدود 10روز قبل، فیلمی در فضای مجازی دست به دست ‌شد که نشان می‌داد هموطنان یکی از استان‌های کشورمان، فقط با ارائه کارت‌ملی می‌توانستند هویج بخرند و این در حالی بود که افراد منتظر برای ارائه کارت‌ملی و دریافت هویج در صفی درهم و فشرده، در تلاش برای خرید هویج بودند.

در فیلمی دیگر می‌دیدیم کیسه‌های چند کیلویی هویج، به دلیل قیمت بالا و نبود مشتری، دور ریخته می‌شوند. تناقض عجیبی است اما ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود.

پای علل مختلفی در میان است

بعضی دلیل این گرانی را عدم تناسب عرضه و تقاضای هویج در بازار کاشان می‌دانند. بعضی دیگر تعطیلی یک‌هفته‌ای به دلیل همه‌گیری کرونا (تعطیلی یک‌هفته‌ای متصل به تاسوعا و عاشورا) را عامل اصلی گرانی هویج و نرسیدن به‌موقع آن به بازار مصرف اعلام می‌کنند و گروه سوم - که شاید معتبرترین دلیل همین باشد - توصیه‌ به مصرف آب‌هویج و در کنار آب‌سیب برای درمان کرونا یا جلوگیری از ابتلا به آن می‌دانند. البته می‌گویند تا 15 شهریور تحمل کنید تا قیمت این میوه نارنجی‌پوش کاهش یابد.

هویج، 30هزار تومان!

به‌طور معمول قیمت هرکیلو هویج باید حداکثر تا 9000تومان باشد اما قیمت نارنجی خوش‌تراش تره‌بار تا 30هزار تومان افزایش یافت.

این در حالی است که قیمت موز در مدت مشابه، بین 25هزار تا 28هزار تومان در نوسان بود. تلاش برای کاهش قیمت هویج، باعث شد قیمت این محصول با کاهش 5000تومانی روبه‌رو شده و به 25هزار تومان برسد.

اگرچه اعلام شده در بازار روز، قیمت هرکیلو هویج 13هزار تومان است؛ اما اغلب افراد بعد از مراجعه به بازار روز با جای خالی هویج مواجه شده یا با قیمتی غیر از این هویج را خریداری می‌کنند.

تک‌خوراکی، خطرناک است

این روزها میوه‌ها، ارزان نیستند. به همین دلیل خرید چند قلم میوه، برای همه خانواده‌ها میسر نیست. از این رو بسیاری از میوه‌ها و در مواردی گروه میوه‌ها از سبد غذایی خانواده‌ها حذف شده‌اند بنابراین در شرایطی که بدن به دریافت موادمعدنی و ویتامین‌ها از منابع طبیعی‌ای مانند میوه‌ها نیاز دارد، خلأ این گروه از خوراکی‌ها باعث اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود.

از سوی دیگر شنیدن خبری غیرعلمی درباره هویج باعث می‌شود مردم به سمت خرید تنها یک خوراکی - که میوه هم نیست - گرایش یافته و درست در همین نقطه تعادل مصرف و توصیه به «رعایت تنوع غذایی» برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن نادیده گرفته می‌شود.

درواقع از نظر علمی، هیچ خوراکی‌ای نمی‌تواند «به‌تنهایی» به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کند یا برای درمان بیماری‌ای - به‌ویژه بیماری‌ای مانند کرونا - کمک کند.

اما در این بین سیب هرچه تلاش کرد، اقبال هویج را نیافت! اگرچه قیمت سیب نیز به مدت کوتاهی دچار نوسان قیمتی شد اما در مدت کوتاهی فروکش کرد و همچنان هویج در صدر صیفی‌جات گران‌قیمت باقی ماند.

چرا پرچم هویج بالا رفت؟

شکی نیست که هویج، خوراکی مفیدی است اما چرا پرچم هویج بالا رفت و دلیل این هیجان و نوسان قیمت چه بود؟

ویتامین A: انگار برای بعضی ناگهان کشف شد که هویج سرشار از ویتامین A و پیش‌ساز این ویتامین یعنی بتاکاروتن است. بله؛ این حرف کاملا درست است. اما این ویتامین - که البته در تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز بسیار موثر است - فقط در هویج وجود ندارد. اسفناج، سیب‌زمینی، کلم‌بروکلی، انواع فلفل‌دلمه‌ای به‌ویژه فلفل‌قرمز، کدوتنبل، بستنی، گوشت مرغ، ماهی و لبنیات (اگر تب دارید شیر مصرف نکنید) سرشار از ویتامین A هستند.

فیبر: این ماده موجود در هویج می‌تواند مشکلات گوارشی را برطرف کند. اما این ویژگی فقط منحصر به هویج نیست. از سوی دیگر افراد مبتلا به کرونا، به دلیل اسهال و استفراغ و بی‌اشتهایی، کمتر می‌توانند آبمیوه مصرف کنند. از دیگر خوراکی‌های حاوی فیبر می‌توان به انواع میوه و سبزی اشاره کرد.

هیدرات کربن: افت قند خون، ضعف عمومی، بی‌حالی و ناتوانی از عوارض کروناست. بنابراین باید با مصرف مقدار مناسبی از خوراکی‌های حاوی هیدرات کربن طبیعی، انرژی ازدست‌رفته را به افراد مبتلا به کرونا بازگرداند اما فقط هویج حاوی هیدرات کربن طبیعی نیست. همه انواع میوه‌ها، غلات و حبوبات و سوپ و آش‌های سبک تهیه شده از آنها نیز حاوی هیدرات کربن هستند.

آنتی‌اکسیدان: هویج، حاوی ویتامین A است. این ویتامین نوعی آنتی‌اکسیدان بوده و باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود اما فقط هویج سرشار از آنتی‌اکسیدان نیست. همه انواع میوه‌ها و سبزی‌ها سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند. علاوه‌ بر این‌که دریافت آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های متنوع و مختلف، می‌تواند سیستم ایمنی بدن را فعال نگه دارد.

مهتاب خسروشاهی - سلامت / روزنامه جام جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها