رییس جمهوری در نخستین گفت و گوی زنده تلویزیونی خود ضمن مرور مهمترین اولویتها و چالشهای پیش روی دولت، هم از امیدواری خود به همکاری مردم برای کاستن از رنجها سخن گفت و هم از ضرورت بازسازی اعتماد آنها تا آن همکاری، ارمغان این اعتماد شده و مسیر پیشرفت کشور را هموار کند.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایرنا، آیت الله «سید ابراهیم رییسی» شامگاه شنبه ۱۳ شهریورماه، برای نخستین بار پس از آغاز مسئولیت خود در قامت رییس جمهوری، در رسانه ملی حاضر شد و به بیان مهمترین مشکلات کشور و راه حلهای دولت برای این مشکلات پرداخت. کرونا و واکسیناسیون این بیماری کشنده، بیشترین زمان از نخستین گفت و گوی تلویزیونی رییس جمهوری را به خود اختصاص داد و خبرهای امیدبخش از ورود واکسن به کشور و تزریق پرشتاب آن از سوی رییس قوه مجریه اعلام شد.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود بار دیگر بر عمل به وعدههای خود مانند تامین سالیانه یک میلیون مسکن تاکید کرد. مردم؛ همکاری و اعتماد آنها از دیگر محورهای مهم و قابل تامل آیت الله رییسی بود. عبور از انتقادات متداول درباره اقدامات دولت گذشته و نیز اطمینان بخشی به مردم درباره تامین کالاهای اساسی از دیگر محورهای سخنان رییس جمهوری در گفت و گوی تلویزیونی شب گذشته بود. در نهایت رییس جمهوری، موضع ایران درباره مذاکره با غرب را هم مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد که مذاکره برای مذاکره در دستور کار دولت سیزدهم نخواهد بود اما این دولت از هرگونه تعامل عزتمندانه استقبال خواهد شد.
خبرهای امیدبخش از واکسیناسیون
مرگ بیش از ۵۰۰ ایرانی در هر شبانه روز، کرونا را به مهمترین چالش این روزهای کشور تبدیل کرده و ضرورت تسریع در واکسیناسیون را پررنگ تر از همیشه ساخته است. رییس جمهوری هم در نخستین گفت و گوی تلویزیونی خود به این مهم پرداخت و تصریح کرد: «طبق محاسبه، تولید داخلی نمیتوانست نیاز جامعه را کفایت کند؛ از این رو برآورد کردیم برای اینکه گام دقیق برداریم، حتماً به ۱۰۰ میلیون دُز واکسن نیازمندیم که امروز ۴۰ میلیون دُز واکسن به طور قطعی تامین شده است و اقداماتی انجام شده تا بتوانیم تا مرز ۱۰۰ میلیون دُز واکسن از خارج کشور تامین کنیم.»
خبر امیدوارکننده رییس جمهوری ورود زودتر از موعد واکسن به کشور و شتاب گرفتن آن بود.آیت الله رییسی بازگشایی حضوری مدارس و دانشگاهها را مشروط به واکسینه شدن اکثر مردم دانست و گفت: « تا آخر شهریور ۴۰ میلیون دُز واکسن تامین میشود که تامین این موارد گفته شده با توجه به اقدامات انجام شده، قطعی است. وزارت خارجه، بسیج، وزارت بهداشت و بخشهای دیگر برای تامین منابع ریالی و ارزی اولویت را واردات واکسن قرار دادیم، مطالبات کادر درمان هم مانند همه ابعاد کرونا جزو اولویتهای دولت است.» با توجه به خبرهای امیدآفرین دولت در تامین واکسن موردنیاز جامعه میتوان امیدوار بود که وعده «بهرام عین اللهی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر واکسیناسیون عموم مردم تا بهمن ماه سال جاری محقق شود.
سخنان شب گذشته رییس جمهوری درباره تولید واکسن در داخل هم گرچه معطوف به حمایت دولت از این موضوع بود اما اعلام ناکافی بودن این تولید برای تامین سلامت مردم؛ نشان میدهد دولت به واقعیت موجود درباره پیکهای بسیار خطرناک و کشنده کرونا آگاهی کامل دارد و در مسیر کاستن از میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری هیچ تعللی نخواهد کرد.
وعدههایی که عملیاتی هستند
رییس جمهوری در بخش دیگری از گفت و گوی تلویزیونی و در پاسخ به پرسش مجری رسانه ملی درباره عمل به وعده های داده شده طی مدت آغاز مسئولیت و نیز قولهای ایام انتخابات به دو مورد از آن وعدهها اشاره کرد. وعده نخست رییس جمهوری از همان زمان رقابتهای انتخاباتی، ساخت سالانه یک میلیون مسکن برای مردم بود. آیت الله رییسی درباره نحوه اجرای این وعده در دولت سیزدهم تصریح کرد: «مسکن سازی جزو صنایع پیشران کشور است و اگر دنبال شود، خیلی از صنایع را فعال میکند. پیشبینیهای کارشناسی لازم انجام شده است و دولت در جاهایی خودش مسکن میسازد و در جاهایی مانند بافتهای فرسوده تسهیلات میدهد و مردم و انبوهسازان مسکن میسازند، در روستاها دولت مکلف به بازسازی و مقاوم سازی ۲۰۰ هزار مسکن است که با مشارکت خود مردم انجام خواهد شد. زمین که اصلیترین موضوع است باید برای مسکنسازی آماده شود.»
مبارزه با فساد هم از مهمترین وعده های آیت الله رییسی در زمان انتخابات و از اساسی ترین دستاوردهای وی در مسئولیت پیشین خود در قوه قضائیه بود. بر اساس آنچه رییس جمهوری شامگاه گذشته در نخستین گفت و گوی تلویزیونی خود به آن اشاره کرد؛ دولت در پی تدوین منشوری برای مبارزه با فساد به عنوان کارویژه اصلی است.
رییس جمهوری با بیان اینکه مردم و نخبگان بهترین ناظران هستند، خاطرنشان کرد: وزیران و مسؤولان و مدیران این دولت، حس مبارزه با فساد دارند چون شرط ما در دولت، فسادستیزی برای همه مدیران در همه سطوح است. پاسخ دادن به مردم در مقابل دوربین و به مردم گزارش دادن فقط مربوط به رییسجمهوری نیست بلکه باید مدیران ما در همه سطوح خود را پاسخگو بدانند زیرا مردم عزیز باید در جریان امور قرار بگیرند.»
مردم و ضرورت جلب همکاری آنها در سایه ترمیم اعتماد
رییس جمهوری شامگاه گذشته در بخش های مختلف سخنان خود به نقش و جایگاه مردم در پیشبرد برنامههای دولت سیزدهم اشاره و تاکید و تصریح کرد که به همکاری مردم سخت امیدوار است. رییس جمهوری گفت: «معتقدم مردم، نخبگان و دانشگاهیان خودشان همکاری خواهند کرد. در این مدت هم، اندیشکدهها و دانشگاهها و مراکز علمی فرهنگی و حوزوی زیادی، نامه ها و طومارهایی نوشتند و بدون داشتن هیچ درخواست مادی، برای همکاری با دولت اعلام آمادگی کردند.»
دولت برای اجرایی ساختن هریک از وعدههای اعلام شده خود، مبارزه با فساد و مبارزه با کرونا بیش از هر عامل دیگری نیازمند همکاری و همیاری همه مردم است که رییس جمهوری هم در تبیین هریک از این محورها بر این موضوع تاکید کرد. این میان اما شواهدی نشان میدهد که این همکاری مورد نیاز دولت از سوی مردم، وابسته به برخی تغییرات در سطوح مختلف کشور است. مردم باید باردیگر به قوای سهگانه در کشور به ویژه به قوه مجریه اعتماد کنند و این گزاره دستکم طی یک ماه گذشته بارها از سوی رهبر معظم انقلاب، رییس جمهوری و سران دو قوه دیگر مقننه و قضائیه مورد تاکید قرار گرفته است.
در مسیر بازسازی این اعتماد رییس جمهوری در سخنان شب گذشته خود به مواردی مهمی اشاره کرد. صادق الوعده بودن با مردم، محرم دانستن آنها در مسائل اقتصادی و سیاسی و حضور بیواسطه و مستقیم میان طیفهای مختلف جامعه از مهمترین محورهایی بود که رییس جمهوری در مسیر ترمیم اعتماد مردم به آنها اشاره کرد. رییس جمهوری با تاکید بر اینکه اعتماد آسیب دیده را باید بازسازی کنیم، اظهار کرد: «راه آن صادق الوعد بودن است؛ یعنی اگر وعدهای دادیم در عمل به آن صداقت داشته باشیم و اگر مشکلی مانع تحقق آن وعده شد به مردم گفته شود که اقدام وپیگیری کردیم و اینجا مانع شد. صداقت را باید مردم احساس کنند.»
«تصمیمات مهم را با مردم در میان میگذاریم و در این رابطه مردم را محرم میدانیم. غیابی درباره بازار تصمیم نمیگیریم و حتماً با بازار مشورت میکنیم.» این گزاره هم دیگر راه حل و در عین حال وعده رییس جمهوری برای احیای اعتماد مردم به قوه مجریه بود و در نهایت آیت الله رییسی با اشاره به اینکه «شنیدن کی بود مانند دیدن» بار دیگر بر ضرورت حضور بی واسطه و لمس مستقیم مشکلات مردم تاکید کرد و به تجربههای موفق خود در مسئولیت پیشین در زمینه ارتباط مستقیم با مردم اشاره کرد.
در نهایت مهمترین نکته ای که میتوان از اظهارات شب گذشته رییس جمهوری برداشت کرد، امیدواری به بهبود شرایط با همکاری مردم است. سخنان آیت الله رییسی در نخستین گفت و گوی تلویزیونی خود نشان داد که وی بر چالش های موجود در کشور چه در حوزه اقتصاد و چه در زمینه سیاست و جامعه آگاه است در عین حال تلاش میکند ضمن بازسازی اعتماد لطمه دیده مردم، مشارکت آنها را برای پیشرفت و توسعه کشور جلب کند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد