به گزارش جام جم آنلاین، محققان دو دارو با اثر مشابه دود سیگار یافتهاند که با اتصال به گروهی از سلولهای گیرنده در پستانداران مانع تولید «آنزیم ۲ مبدل آنژیوتانسین» (ACE۲) میشود. فرآیندی که به نظر میرسد توانایی ورود ویروس سارس-کوو-۲ به سلول را کاهش میدهد.
این یافتهها در مجله «Scientific Reports» در تاریخ ۱۷ اوت منتشر شده است.
تناقضاتی میان مصرف سیگار و ابتلا به کووید ۱۹ وجود دارد. مصرف سیگار باعث شدت یافتن بیماری کووید ۱۹ میشود اما در عین حال گزارشها حاکی از ابتلای کمتر افراد سیگاری به ویروس است.
«کیجی تانیموتو» (Keiji Tanimoto) از موسسه تحقیقات بیولوژی و پزشکی دانشگاه هیروشیما و نویسنده این مقاله با تاکید بر این موضوع که سیگار کشیدن باعث افزایش شدت بیماری میشود، گفت: مکانیسمی که ما یافتهایم ارزش انجام تحقیقات بیشتر را به عنوان ابزاری بالقوه برای مبارزه با ویروس سارس-کوو-۲ دارد.
دود سیگار حاوی هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای (PAH) است. این هیدروکربنها قادرند به گیرندههای هیدروکربنی آریل (AHRs) متصل شده آنها را فعال کنند.
گیرندهها ساختارهایی بر روی سطح یا داخل سلول هستند که برای اتصال و دریافت مادهای خاص شکل گرفتهاند. گیرندههای هیدروکربنی آریل نوعی گیرنده درون سلولی و به نوعی فاکتور رونویسی هستند. فاکتور رونویسی باعث فعال شدن فرایند رونویسی و ساخته شدن «آرانای» و «دیانآ» میشود.
محققان با علم بر ارتباط میان هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای و گیرندههای هیدروکربنی آریل میخواستند تاثیر داروهایی که باعث فعال شدن گیرندههای هیدروکربنی آریل میشوند را بر بیان ژن کنترل کننده «ACE۲» دریابند.
گیرنده پروتئینی «ACE۲» که بر روی بسیاری از سلولها قرار دارد به عنوان دروازهای برای ویروس سارس-کوو-۲ عمل میکند و ویروس با اتصال به این گیرنده قادر به ورود به سلول است.
ابتدا محققان سلولهای مختلفی را برای درک میزان بیان ژن «ACE۲» مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که سلول های دهان، ریه و کبد بیشترین میزان بیان ژن «ACE۲» را دارند.
این سلولها به مدت ۲۴ ساعت در معرض دوزهای مختلفی از عصاره دود سیگار قرار داده شدند و پس از آن میزان بیان ژن «CYP۱A۱» در آنها مورد بررسی قرار گرفت.
دود سیگار باعث افزایش بیان ژن «CYP۱A۱» در ریه و کبد شده بود. افزایش این ژن باعث کاهش تولید گیرنده «ACE۲» میشود.
محققان برای درک بهتر علت رخ دادن این پدیده با دود سیگار به توالییابی آرانای پرداختند تا به طور کاملتر آن چه در فرآیند بیان ژن رخ میدهد را بررسی کنند.
آنها دریافتند که این ماده باعث افزایش بیان برخی از ژنهای موثر در فرآیندهای کلیدی درون سلولها میشود.
برای مشاهده بهتر این مکانیسم که طی آن گیرندههای هیدروکربنی آریل بر بیان ژن «ACE۲» اثر میگذارند محققان به بررسی اثرات دو داروی فعال کننده گیرندههای هیدروکربنی آریل در سلولهای کبد پرداختند.
دو داروی «FICZ» که از آمینو اسید تریپتوفان مشتق میشود و امپرازول که به طور گسترده برای درمان رفلاکس معده و زخم معده مورد استفاده قرار میگیرد قادرند با فعال کردن گیرندههای هیدروکربنی آریل بیان ژن «ACE۲» را کاهش داده و از ورود ویروس سارس-کوو-۲ به سلول جلوگیری کنند.
محققان براساس این یافتههای آزمایشگاهی اکنون در حال انجام آزمایشات پیشبالینی و بالینی بر روی این داروها به عنوان درمان جدید ضد کووید ۱۹ هستند.
منبع: ایسنا
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: