آیتا... علامه حسن حسنزاده عاملی، استاد حکمت و معنویت بود و چنان در آموختن و آموزاندن ممارست میورزید که او را اسطوره طلبعلم میدانند. در اواخر سال ۱۳۰۷ در «ایرا» از توابع لاریجان شهرستان آمل متولد شد. نام کامل ایشان حسن حسنزاده طبری آملی است اما به حسنزاده شهرت داشتند. مسیر طولانی آموختن را از مسجد جامع آمل آغاز کرده و پیش از سفر به تهران، پای دروس علوم حوزوی و عمومی اساتیدی چون آیتا... میرزا ابوالقاسم فرسی، آیتا... غروی، آقا شیخ احمد اعتمادی، شیخ ابوالقاسم رجایی لیتکوهی، شیخ عزیزا... طبرسی و مرحوم عبدا... اشراقی نشست.
شهریور ۱۳۲۹، آیتا... ۲۲ ساله بود که در پی کسب دانش به تهران رفت و در محضر اساتیدی چون میرزا ابوالحسن شعرانی، حاج میرزا مهدی الهی قمشهای، حاج شیخ محمدتقی آملی، میرزا ابوالحسن رفیعی قزوینی، شیخ محمدحسین فاضل تونی، آقا میرزا احمد آشتیانی و سید احمد لواسانی شاگردی کرد. بعد از آن حوالی سال ۱۳۴۲ به قم عزیمت کردند و از محضر علامه سیدمحمدحسین طباطبایی و برادرش سیدحسن طباطبایی و آقا سید مهدی قاضی طباطبایی بهره بردند و از همان سال در حوزه علمیه قم به درس و بحث و تحقیق و پژوهش اشتغال داشتند.
آیتا.. حسنزاده آملی علاوه بر آثار فلسفی و عرفانی مانند شرح منظومه، اشارات، اسفار اربعه و شرح فصوص قیصری، سالهای زیادی ریاضیات و نجوم نیز تدریس کرده است. از آیتا.. حسنزاده آملی کتابهای بسیاری به جا مانده که از آن جمله میتوان ۲۰ اثر عرفانی از جمله الهینامه، ۲۹ کتاب فلسفی، ۶ اثر کلامی، ۲ اثر تفسیری از جمله تفسیر قرآن، ۷ اثر روایی، ۲ کتاب رجالی، ۲ کتاب فقهی، ۲۵ کتاب درباره ریاضی و نجوم اشاره کرد. علامه همچنین ۱۰ اثر ادبی از خویش به یادگار گذاشته که از آن جمله میتوان به تصحیح کلیله و دمنه، تصحیح گلستان سعدی، یک دیوان اشعار و مصادر اشعار منسوب به امام علی (ع) اشاره کرد.
درباره ایشان کتابهایی منتشر شده از جمله «گفت و گو با علامه حسن زاده آملی» شامل ۱۶ گفت و گو با ایشان که در انتشارات راهیار منتشر شده و از جمله آثار خواندنی درباره زندگی و دغدغههای علامه است.
دیروز و همزمان با اربعین حسینی پیکر علامه در مراسمی با شکوه با حضور مردم مازندران و سراسر ایران و نیز با سیلی از پیامهای اندوه و تسلیت در زادگاهش به خاک سپرده شد.
مازندران غرق در ماتم
مردم ایران برای بزرگداشت اربعین حسینی(ع) آماده میشدند که خبر درگذشت آیتا... علامه حسنزاده آملی، کشور را در سوگ و ماتم فرو برد. پیش از درگذشت ارادتمندان ایشان در مقابل بیمارستان امام رضا(ع) آمل تجمع کرده بودند و خبر درگذشت علامه موجی از جمعیت را مقابل بیمارستان کشانید. کمی بعد، پیکر مطهر علامه حسنزاده آملی در میان انبوه علاقهمندان و شیفتگان ایشان، از بیمارستان به آرامستان شهرداری آمل در امامزاده عبدا... منتقل شد و همزمان ستاد ارتحال و تشییع پیکر علامه جلسهای برگزار کرد. امام جمعه آمل ضمن تسلیت برای درگذشته آیتا.. حسنزاده آملی خبر داد که پیکر ایشان در روز اربعین به زادگاه ایشان در روستای «ایرا» منتقل و مراسم وداع با پیکر ایشان هم روز دوشنبه مصادف با اربعین در میدان ۱۷ شهریور شهر آمل برگزار میشود. از روز درگذشت علامه آیتا... حسنزاده آملی در استان مازندران پنج روز عزای عمومی اعلام شد.
نماز رهبر بر پیکر علامه
علیرضا شریعت دبیر ستاد ارتحال علامه حسنزاده آملی روز یکشنبه خبر داده بود که پیکر مطهر علامه، غروب یکشنبه به حسینیه امام خمینی انتقال داده خواهد شد و حضرت آیتا... خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی بر پیکر پاک علامه حسن زاده آملی نماز اقامه خواهند کرد.
حوالی ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه، رهبر انقلاب بر پیکر علامه نماز خواندند و بعد پیکر این عالم وارسته برای انجام مراسم تشییع به شهرستان آمل منتقل شد. دیروز از ساعت ۱۰ صبح مصادف با اربعین حسینی در میدان ۱۷ شهریور آمل، پیکر علامه روی دست مردم آمل تشییع شد.
همچنین دیروز اعلام شد مراسم ترحیم و بزرگداشت مرحوم آیتا... حسنزاده آملی از طرف رهبر معظم انقلاب برگزار خواهد شد. این مراسم امشب پس از نماز مغرب و عشاء در مدرسه فیضیه قم برپا خواهد شد.
وداع باشکوه با علامه
مردم استان مازندران و شهر آمل و نیز ارادتمندان علامه روز گذشته وداع باشکوهی با آیتا... حسنزاده آملی را رقم زدند. شهر در روز اربعین حسینی(ع)، در غم و اندوهی مضاعف فرو رفته بود. مردم در مشایعت پیکر علامه شعار میدادند: «لبیک یا حسین (ع)»؛ «علامه ذوفنون الوداع، الوداع»، «ای یاور رهبری الوداع، الوداع» و جمعی از مسوولان کشوری و لشکری از جمله علی لاریجانی و سردار غیبپرور نیز در مراسم تشییع پیکر علامه حسنزاده آملی حضور داشتند. در این مراسم، فرزند علامه جوادیآملی پیام تسلیت این علامه فرزانه را به مناسبت رحلت علامه حسنزاده قرائت کرد.
قرار بود پیکر مطهر علامه حسنزاده آملی پس از آیین تشییع، برای دفن به زادگاهش در روستای ایرا منتقل شود اما ازدحام جمعیت و فضای محدود و نگرانی از شیوع ویروس کرونا سبب شد که ستاد ارتحال علامه حسنزاده آملی از شرکتکنندگان در مراسم درخواست کنند که به سمت روستا نروند. موج ارادتمندان و عاشقان علامه اما سر باز ایستادن نداشت؛ از این رو پیکر علامه حسنزاده آملی به دلیل ازدحام جمعیت به صورت هوایی و از طریق بالگرد به روستای ایرا منتقل شد تا پیکر ایشان در آرامستان این روستا به خاک سپرده شود.
گروه فرهنگی / روزنامه جام جم