صحبت کردن اولین قدم است
ملیحه کاظمی، تهیهکننده در پاسخ به این سوال که برنامه با هم حرف بزنیم با چه هدفی تهیه و روانه آنتن میشود به جامجم گفت: حرف زدن و صحبت کردن نعمتی است که انسان ورای سایر موجودات از آن بهرهمند است و وقتی فردی دچار آسیب به سلامت روان میشود، اولین قدم برای نزدیک شدن به سلامت صحبت کردن است. نام برنامه باهم حرف بزنیم نیز از اهمیت این اتفاق انتخاب شد. باهم صحبت کنیم یکی از بهترین شعارهای سازمان بهداشت جهانی در یک دهه اخیر بود و با پیشرفت فناوری، آدمها بیشتر در دنیای فردی خود غرق شدند و شاید در فضاهای مختلف چت کنند اما صحبت کردن به صورت کلامی کم شده است و باهم حرف بزنیم یک تلنگر برای همه است که یادمان باشد حرف زدن باهم اولین قدم برای حرکت به سمت سلامت روان است.
وی ادامه داد: طرح این برنامه را اواخر پاییز سال ۹۹ به شبکه ارائه کردم و این طرح مورد قبول واقع شد و نامش را باهم حرف بزنیم گذاشتم. احساس میکنم این برنامه حرفی برای گفتن دارد. ساختار کلی برنامه درخصوص موضوعات سلامت روان است.
این تهیهکننده یادآور شد: موضوعاتی که در طول یک ماه برای این برنامه انتخاب میشود، بسته به تقویم روز و مناسبتها از دید سلامت روان مورد ارزیابی قرار میگیرد و در عین حال موضوعاتی را که دغدغه بسیاری از مردم است بررسی کنیم.
کاظمی توضیح داد: در هفته یک روز را با موضوع سالمندان و کسانی که از آنان نگهداری میکنند اختصاص میدهیم؛ همچنین یک روز به کودکان و نوجوانان اختصاص دارد. درباره زوجها و ارتباطات موثر و موضوعاتی که دغدغه افراد جامعه است در برنامه مورد توجه قرار میگیرد.
وی افزود: گروه تولید باهم حرف بزنیم به دنبال این است که به ارتقای کیفیت زندگی کمک کند. به عنوان مشاور و تهیهکننده برنامه، وقتی یک نفر از این برنامه چیزی میآموزد حالم خوب میشود و این اتفاق خوبی است.
سردبیر برنامه باهم حرف بزنیم تاکید کرد: برنامه در ابتدای کار زنده بود اما به دلیل پیک کرونا ضبطی ادامه پیدا کرد زیرا بسیاری از همکاران به کرونا مبتلا شدند. در زمان تولیدی شدن برنامه پیامکها و تماسها را نداشتیم اما امروز که برنامه زنده دنبال میشود علاوه بر تلفنها، مخاطبان از طریق پیامها در ارتباط هستند و ما درباره برنامه هر هفته موضوعات و کارشناسان را اطلاعرسانی میکنیم و از مخاطبان میخواهیم در صفحه برنامه سوالات خود را برای ما بنویسند و موضوعاتی که دربارهاش دغدغه دارند بیان کنند.
کاظمی ادامه داد: ما درخواستهای بسیاری درباره موضوعاتی همچون بدبینی داشتیم که در دو برنامه درباره آن حرف زدیم. اجرای این برنامه را در طی هفته میترا بهرامی، لیلا رحیمیان و دکتر پویان مقدم برعهده دارند. هماهنگی با مهدی پیمانی است و مدیر گروه لعیا باستانی و من نیز به عنوان سردبیر و مشاور و تهیه کننده برنامه خدمت میکنم. پیمان پناهی نیز یک هفته در میان تهیه هستند.
یک گفتوگوی سه جانبه
پویان مقدم، مجری کارشناس که خود روانشناس و روان درمانگر است، درباره برنامه باهم حرف بزنیم گفت: در سالهای گذشته رادیو سلامت دو برنامه مهم در حوزه تخصص سلامت روان داشته که به حوزههای مختلف ورود کرده است. سایبان آرامش یکی از این برنامهها بود که سه تا چهار سال پیش پخش میشد و در ادامه برنامه دوباره مرور کن را داشتیم. رسانه به دنبال پویایی است تا با ساز و کارهای جدید، محتواهای جدیدتری را
عرضه کند.
این رواندرمانگر یادآور شد: در ادامه برنامه هایی که به سلامت روان میپردازند به برنامه باهم حرف بزنیم رسیدیم که مدتی به دلیل کرونا، به صورت تولیدی روی آنتن رادیو سلامت میرفت و خوشبختانه زنده این برنامه پخش میشود.
وی با بیان اینکه تحصیل کرده رشته روانشناسی در مقطع دکتری است، عنوان کرد: در این برنامه بنا داریم یک گفت و گوی سهجانبه دو روانشناس (مجری و مدعو) را در حضور مخاطبان داشته باشیم.
این مجری کارشناس تاکید کرد: زنده بودن برنامه این امکان را میدهد تا با مخاطبان از طریق پیامک و تلفن ارتباط بگیریم و یک مثلث دیالوگی شکل گیرد. تلاش بر این است که این برنامه همانگونه که از نامش پیداست کمک کند باهم حرف بزنیم. با توجه به ساز و کار حرفه ای رادیو سلامت تلاش شده حوزه های فعالیت گروه ها از یکدیگر تفکیک شود. مانند گروه خانواده، سلامت روان، سلامت اجتماعی و دیگر گروه ها.
وی ادامه داد: می خواهیم در عین انتخاب موضوعات جذاب برای مردم، در دنیای رسانه و فضای مجازی که مملو از مطالب زرد روانشناسی است مرز بین روانشناسی زرد و علمی را پیدا کنیم و یک مطلب را با کارکرد امروزی در یک دیالوگ علمی اما قابل فهم ارائه کنیم و دچار روانشناسی زرد نشویم.
مقدم توضیح داد: رادیو سلامت در انتخاب کارشناسان خود دقت می کند که افرادی کارآزموده باشند و در همین راستا مجری برنامه نیز کارشناس حوزه است. این کمک می کند برنامه عملیاتی پیش برود و وارد حوزه زرد روانشناسی نیز نشویم تا این برنامه بتواند متری باشد تا ببینیم روانشناسی زرد و کاربردی وابسته به علم کجاست.
وی افزود: موضوعات مختلفی از جمله اختلالات روانشناختی همچون اضطرابها و افسردگیهای مختلف و وسواس ها می پردازیم و در عین حال درباره اینکه چگونه سبک زندگی بهتری داشته باشیم گفتوگو میکنیم.
تلاش می کنیم این نگاه را جا بیندازیم که همه ما بهمیزان کم توجه دریافت کردیم و تنها ماندیم و مضطرب شدیم. تلاش ما بر این است نگوییم کسانی که اختلال اضطراب دارند بلکه این نگاه را دنبال کنیم که ما نیز دچار این اتفاق میشویم.
به گفته وی، وقتی برنامه زنده است پویایی برنامه بیشتر است و مخاطب با برنامه بیشتر ارتباط میگیرد. تلفنهایی را نیز دریافت و سعی میکنیم به آنها پاسخ دهیم.
این روانشناس گفت: جای چنین برنامه ای که اختصاصی و تمرکز روی اختلالات و مسائل روانشناختی بهصورت علمی و دقیق داشته باشد در رسانه ما خالی است و حتی در شبکه سلامت تلویزیون نیز اینگونه به مسائل روانشناختی نمیپردازیم. ما بعد تصویر را در اینجا نداریم اما رادیو توانمندیهایی را به ما میدهد تا مطالب گستردهتری بپردازیم و عمیق شویم.
راهگشای برنامه
پویان مقدم، یکی از مجری کارشناسهای برنامه با هم حرف بزنیم درباره مخاطبان این برنامه بیان کرد: ماندگاری این برنامه در ساعت حدود ۱۴ و ۵ دقیقه تا ۱۴ و ۵۰ دقیقه میتواند در حفظ مخاطب کمک کند. در خیل انبوه شبکههای رادیویی که به سلامت روان هم میپردازند و گاه چاشنی غیر علمی به آنها اضافه می شود یک برنامه تخصصی در یک شبکه تخصصی ممکن است مغفول بماند و همانگونه که روزنامه جامجم به این برنامه برای معرفی لطف داشته، به معرفی هرچه بیشتر این برنامه بپردازیم تا افراد بتوانند از رادیو بدون پرداخت هزینه اطلاعات خوبی را دریافت کنند.
وی یادآور شد: طبعا درمان مسائل با روان درمان اتفاق میافتد و در این برنامه به آگاهی از خودمان می پردازیم. وزارت بهداشت اعلام کرده بود که ۲۳ درصد مردم اختلالات روانشناختی دارند و در یک نگاه سالم تر، همه انسانها برای بهبود معنای زندگی خود و بهبود کیفیت زندگی نیاز به مطالب روانشناختی و علم روانشناسی دارند و امروز روانشناسی یک پای در علوم تجربی دارد و صرفا روانشناسی نظریه نیست.امیدوارم حضور من به عنوان یک روانشناس به عنوان یک پرسشگر مفید باشد و مدیریت گروه بهداشت روان رادیو سلامت برای این برنامه راهگشا بوده و از سرکار خانم کاظمی برای نوشتن طرح این برنامه و ممارست برای به ثمر نشستن تقدیر میکنم.
فاطمه عودباشی - رسانه / روزنامه جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم