به گزارش جام جم آنلاین، ماهواره خیام روز سه شنبه ۱۸ مردادماه ۱۴۰۱ از پایگاه فضایی بایکونور به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت.
ماهواره خیام یک ماهواره سنجش از دور است با وزنی حدود ۶۰۰ کیلوگرم که در مدار خورشید آهنگ با ارتفاع تقریبی ۵۰۰ کیلومتر از سطح زمین قرار گرفت.
این ماهواره دارای سنجنده های اپتیکی در طیف های مختلف با قدرت تفکیک تصویر یک متر است که با هدف ارتقا مدیریت بهینه منابع کشور در حوزه های مختلف طراحی و ساخته شده است.
داده های ماهواره خیام در حوزه هایی همچون کشاورزی، محیط زیست، بلایای طبیعی، تغییرات شهری، اکتشافات معدنی و منابع آبی کاربرد دارد.
از این ماهواره در حوزه کشاورزی می توان برای مطالعه رطوبت خاک و گیاه، مدیریت مصرف بهینه آب در مزارع کشاورزی، پایش محدوده و سطح زیر کشت در مناطق مختلف، تخمین میزان محصول پیش از برداشت، تشخیص و تعیین گونه های مورد کشت، بررسی سلامت محصول و تشخیص آفات، پایش تغییرات دوره ای رشد گیاه بهره برد.
پایش و بررسی تغییرات دوره ای سطح زمین، پایش و بررسی روند حرکت و جابجایی آلودگی ها در آب، خاک و هوا، بررسی تغییرات پوشش گیاهی و جنگل ها، شناسایی کانون های گرد و غبار، ارزیابی و تخریب زمین و بیابان زایی، پایش میزان فرسایش خاک و وضعیت کویر و بیابان از کاربردهای ماهواره خیام درحوزه محیط زیست است.
همچنین مدل سازی ریسک و تهیه نقشه خطر، پایش مناطق خسارت دیده، شناسایی مناطق اسکان مجدد، ارزیابی خسارت یکی دیگر از کاربردهای ماهواره خیام است.
پایش تغییرات شهری
با استفاده از داده های ماهواره خیام می توان اطلاعاتی در مورد تغییرات کاربری اراضی، پایش و بررسی پراکندگی شهرها و مناطق جمعیتی، تهیه نقشه های توسعه شهری و روستاییپایش ساخت و سازهای غیر مجاز بدست اورد.
اکتشافات معدنی
از سوی دیگر پایش و بررسی پراکندگی صنایع و معادن نیز کاربرد ماهواره خیام در حوزه اکتشافات معدنی است.
پایش منابع آبی
پایش تغییرات مرز ساحلی، پایش مساحت سطح آب دریاچه ها، تالاب ها و ذخایر آب سدها از ددیگر کاربردهای داده های این ماهواره در حوزه منابع آبی است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب