
با گذشت پنج روز از حادثه، هنوز هم تعدادی از اهالی روستا و کودکانی که بر اثر نوشیدن شربت مسموم شده بودند، در بیمارستان بستری هستند. در حالیکه برخی معتقدند آغشتهکردن شربت به نوعی سم عامل بیمارشدن مردم روستا بوده، اما مسئولان بهداشتی و درمانی میگویند، عامل میکروبی و اسهال عفونی، دلیل اصلی بیماری مردم روستا بوده است.
اولین خبرها از ماجرای روستای چنارعلیا با انتشار عکس دختر نوجوانیکه ادعا شده بود بر اثر نوشیدن شربت فوت شده، در فضای مجازی داغ شد. پس از آن بود که شایعات مختلف در مورد این موضوع، یکی پس از دیگری جانگرفت. یکی میگفت شربت به ماده مخدر متادون آغشته بوده و دیگری سم یونجه را عامل حادثه میدانست. برخی هم میگفتند دشمنی با مردم روستا باعث شده تا شربت به سم آغشته شود. ساعاتی بعد فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد کودکان مسموم در شب عاشورا، در بیمارستان همدان بستری هستند و فیلمبردار با لحنی شاکی گفت: اینها بچههایی هستندکه با شربت مسموم شدهاند. بچهها را به بیمارستان همدان آوردیم تا به آنها رسیدگی شود، اما نه امکانات دارد، نه کولر. بچهها در حال تلفشدن هستند. شما را به خدا یکی به داد ما برسد.
شب حادثه چه گذشت؟
با شدتیافتن موضوع، سراغ قاسمی، یکی از اعضای شورای روستای چنارعلیا رفتیم و از او در مورد شب حادثه پرسیدیم: «ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه شب عاشورا، بیش از ۴۰۰ نفرکه اغلب آنها کودک بودند، مشغول سینهزنی بودندکه یکی از اهالیکه چند سالی شربت نذری میداد، با کمک تعدادی از زنان همسایه آن را در میان عزاداران توزیعکرد. با نوشیدن شربت که فکر میکنم شربت آلبالو بود، علائم مسمومیت بعد از گذشت چند ساعت بروز کرد و مسمومان به بیمارستانهای اسدآباد و همدان منتقل شدند. مسمومشدگان ۱۴۰ تا ۲۰۰ نفر بودند که اکثرشان در همان روزهای اول، چون سن بالا و بدنی قوی داشتند، بهبود پیدا کردند و به خانه برگشتند. فقط دو سه نفر بدحال بودند که روز پنجشنبه هفته گذشته به عیادت آنها در بیمارستان رفتیم که خدا را شکر مرخص شدند. فقط ۲۵ تا ۳۰ کودک هفت تا ۱۴ساله حال چندان مساعدی ندارند و در بخش عمومی بستری هستند. دو نفر از آنها هم در آیسییو بستری بودند که حالشان بهتر شده و قرار است به بخش عمومی منتقل شوند. بچهها درگیر اسهال خونی و استفراغ هستند و به خاطر دلدرد زیاد به خود میپیچند. همسر و فرزندانم در شب حادثه حضور داشتند، اما به دلیل اینکه شاید شربت تمام شده بود، چیزی از آن میل نکرده بودند.»
قاسمی در مورد نرجس ۱۳ساله و تنها فوتی این حادثه ادامه میدهد: «نرجس آن شب، شاید به علت گرمی بیش از حد هوا و طعم دلنشین نوشیدنی، دو سه لیوان بیشتر از بقیه بچهها شربت نوشیده بود. بعد از نوشیدن شربت وگذشت هفت، هشت ساعت، علائم مسمومیت کمکم خودش را نشان داد. بعد از آن، نرجس برای درمان به بیمارستان اسدآباد انتقال یافت که یک روز در آنجا بود، اما با بدترشدن حال عمومیاش به بیمارستان همدان منتقل شد. یک روز هم در بیمارستان همدان دوام آورد که ابتدا کلیههایش درگیر شد و بعد هم به دلیلکاهش هوشیاری به کما رفت و فوت شد.
خیلی تلاشکردند با ماساژ قلبی او را برگردانند، اما متاسفانه نشد. نرجس دختر بسیار خوب و آرامی بود و دو برادر کوچکتر از خودش داشت که آن روز فکر میکنم در دسته عزاداری نبودند. حتی نوه دختری و دو سه نفر از اعضای خانواده فردیکه شربت نذری آماده کرده بود هم مسموم شدند که نوهاش در بیمارستان بستری بوده و حالش هم خوب نیست.» این عضو شورای روستای چنارعلیا در مورد شایعات مطرحشده توضیح میدهد: «ما نمیدانیم شربت چطور مسموم شده است. همسایه که اینکار را انجام نمیدهد و به نظر میآید کسی از بیرون شربت را مسمومکرده است. در مورد سم یونجه هم من تایید نمیکنم. خودمکشاورز هستم و سموم کشاورزی، هم بو دارد و هم طعم و اگر در مواد غذایی ریخته شود، فوری مشخص میشود. ریختن سم به دلیل احتمال دشمنی با مردم روستا هم خیلیکمرنگ است. در مورد شایعه تهیه شربت در بشکه سمی هم فکر میکنم شربت داخل دیگ بزرگی آماده شده بود که شبهای قبل هم تهیهکرده بودند. آن شب چند نفر به دیگ شربت دسترسی داشتند. نمیدانیم آنها کاریکردهاند یا مسأله دیگری مطرح استکه فقط تحقیقات آن را مشخص خواهد کرد. بعد از حادثه از طرف دانشگاه علوم پزشکی هم آمدند و از وسایل و آب روستا نمونهبرداری کردندکه گفتند آب روستا مشکلی ندارد و مشکل از همان شربتی است که تهیه شده بود.» به گفته قاسمی، مهمترین درخواست مردم روستا مشخصشدن جواب آزمایش با گذشت چند روز از حادثه، تعیین نوع سم، چگونگی مسمومیت بعد از چند روز و یافتن عامل یا عاملان بروز این حادثه است: «مردم خیلی شاکی هستند و مایلند هرچه زودتر این قضیه تعیین تکلیف شود. هزینههای درمانی بیماران هم موضوعی است که باید به آن توجه شود، چون مردم هیچ دخالتی در آن نداشتهاند.»
عامل میکروبی، علت مسمومیت اهالی روستا
با گذشت چند روز از حادثه، سرانجام محمدمهدی مجذوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان، عامل میکروبی را علت بیماری ساکنان روستای چنارعلیا اعلام کرد وگفت: جمعبندی اولیه نشان میدادکه این قضیه تنها محدود به روستای چنار علیا اسدآباد بوده که در بخشی از روستا رخ داده است. جمعی از اهالی مبتلا به بیماری و عمدتا مشکلات گوارشی با علائم تب، درد بدن، اسهال و استفراغ شده اند که این علائم در کودکان شدید و جدی و در بزرگسالان خفیف بود. برخی بیماران نیز دچار اسهال خونی شده و عمدتا مشخصترین علائم بیماری این مسمومیت اسهال بوده است. موارد متعددی مانند غذاها و شربتهای توزیعشده بین مردم بررسی شده و شواهد آزمایشگاهی نشان میدهد این بیماری یک اسهال عفونی با عامل میکروبی بوده است. در مجموع، ۲۶۰ بیمار به مراکز درمانی مراجعه کردند که از این تعداد ۵۵ نفر بستری شدند. ۹نفر از بستریشدگان بزرگسال و بقیه از گروه سنیکودکان بودند. دو کودک وضعیت مناسبی نداشتند و در آیسییو بستری شدند، اما حال عمومی آنها خوب است. بیماریکنترل شده و در حال حاضر بیمار بدحال نداریم. ضمن اینکه دختر نوجوان به دلیل درگیری سیستم گوارشی فوت شده، اما علت دقیق مرگ در دست بررسی است و طی یکی دو روز آینده نتیجه قطعی مشخص خواهد شد.»
منبع: روزنامه جام جم