به گزارش جام جم آنلاین، این خورشید گرفتگی روز سوم آبان به وقت جهانی از ساعت ۹ صبح از شمال اروپا (جزیره ایسلند) آغاز شد و در ساعت ۱۳ در شمال اقیانوس هند به پایان میرسد. حداکثر گرفت در میانه روسیه با قدر ۸۶ درصد رخ میدهد.
در بازه زمانی چهار ساعته این خورشید گرفتگی رصد آن در ایران هم امکان پذیر است؛ حداکثر گرفت در خراسان شمالی و بجنورد با قدر ۶۹ درصد و کمینه گرفت در چابهار با قدر ۵۱ درصد است.
این کسوف از مناطق غربی ایران آغاز شده است و از ساعت ۱۳:۲۸ در ارومیه و ۱۳:۳۸ در ایلام قابل مشاهده بوده است و به تدریج شهرهای دیگر رو به مرکز و شمال شرق کشور شاهد آغاز این خورشیدگرفتگی جزئی خواهند بود.
درصد این خورشیدگرفتگی در مناطق مختلف متغیر است و از حدود ۴۳ درصد در بندرعباس تا حدود ۶۰ درصد در بجنورد و مشهد (بیشترین درصد گرفتگی در بین مراکز استان) سطح خورشید با قرص ماه پوشانده میشود.
این خورشید گرفتگی با چشم معمولی اما با فیلترهای استاندارد و یا عینک های خورشید گرفتگی قابل رویت است.
براین اساس گرفتی که با آن روبهرو هستیم مربوط به چرخه ساروس ۱۲۴ است که هر ۱۸ سال و ۱۱ روز یک بار رخ میدهد.
این گرفت در اروپا، شمال آفریقا، کل خاورمیانه و بخشی از هند رخ می دهد اما در مقابل آمریکای شمالی و جنوبی، نیمه راست روسیه، آسیای شرقی و استرالیا نمیتوانند این خورشید گرفتگی را رصد کنند.
براین اساس کل گرفت در تهران ۲ ساعت و ۲۲ دقیقه است که شروع آن به وقت ایران از ۱۳:۲۸ بوده و تا ۱۶:۰۹ دقیقه قابل رؤیت است.
زمان اوج گرفت با قدر ۶۴ درصد در ساعت ۱۴:۵۸ خواهد بود. برای دیگر نقاط کشور هم نزدیک همین بازه زمانی اتفاق میافتد.
خورشیدگرفتگی یا کسوف، هنگامی رخ میدهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمتهایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمام آن را از دید ناظر زمینی بپوشاند.
ماه در خورشیدگرفتگی از بین خورشید و زمین عبور میکند و این حرکت مانع رسیدن نور خورشید به زمین میشود و هنگامی که ماه از مقابل خورشید میگذرد سایه ماه روی زمین میافتد و آسمان تاریک میشود.
خورشیدگرفتگی به سه شکل کلی، جزئی و حلقوی رخ میدهد که در هر یک از این اشکال بخشهایی از خورشید به اصطلاح میگیرد.
این خورشیدگرفتگی جزئی است و در تمام ایران رخ میدهد اما با چشم غیرمسلح قابل رویت نیست. فرصتی برای رصد خورشیدگرفتگی که تا ۵ سال آینده در ایران وجود نخواهد داشت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد