البته که حضرت صدیقه طاهره در این خطبه در مورد فدک صحبت کرده و ادله خودشان را نسبت به این حق بیان کردهاند، اما این مسأله فقط بخشی از خطبه فدکیه است و حضرت زهرا در این سخنان به مسائل متعدد و اصیلی اشاره کردهاند که این خطبه را بسیار فراتر از یک دعوای حقوقی کرده است. این مسأله باعث شده تا علما و بزرگان زیادی به شرح این خطبه گرانقدر بپردازند.
یکی از این بزرگان، مرحوم آیتا... آقامجتبی طهرانی است که در سال 1374 طی سلسله جلساتی این شرح را بیان کردهاند و سپس در کتابی با عنوان بحثی کوتاه پیرامون خطبه فدک توسط نشر مصابیح الهدی به چاپ رسیده است. در این کتاب پیش از شرح خطبه حضرت زهرا، ابتدا به مسائلی مانند شرایط اجتماعی و سیاسی مدینه در زمان بیان خطبه پرداخته شده و سپس نحوه ورود حضرت به مسجد و ایراد این خطبه طوفانی توسط ایشان بیان شده است. در ادامه ایشان خطبه را به بخشهای مختلفی بر اساس محتواهایی که حضرت بیان نموده، تقسیم کرده و به شرح هر قسمت پرداختهاند.
این قسمتها عبارتند از: حمد الهی و صحبت در مورد توحید و آفرینش، توضیحاتی در مورد رسالت و وضع مردم پیش از بعثت رسول خدا و رحلت ایشان، سخن با حاضران در مسجد در مورد قرآن و دعوت آنان به تقوا و یادآوری عهدهای الهی، معرفی خودشان و توصیف راه و روش پیامبر و نقش حضرت علی در مبارزات، اعتراض به غصب خلافت، دادخواهی درباره فدک و اعتراض به سکوت مردم.
محوریت سخنان حضرت، بر بیان اصول و یادآوری اتفاقات زمان حضرت رسول و ادله قرآنی است و خطبه فدکیه اتمام حجتی بر مردم ساکت مدینه است که در برابر حقوق مختلفی که از اهل بیت غصب شد حرکتی نکردند و این سکوتشان کمکی برای نااهلان شد.
ناشر در چاپ این کتاب 208 صفحهای، خلاقیت خوبی به خرج داده و در قسمت عطف کتاب از منگوله سند و نخ استفاده کرده است و کتاب را به عنوان سند مظلومیت شیعه بیان میکند.
منبع: ضمیمه قفسه روزنامه جامجم