چاپ سهبعدی اشیای تزئینی یا آزمایشگاهی به چاپ اندامها و بافتهای بدن انسان رسیده و این، یعنی تحولات گستردهای در دنیای پزشکی در حال وقوع است. محققان کشور ما هم در این حوزه عقب نمانده و همگام با کشورهای پیشرفته در زمینه ساخت چاپگرهای پیشرفته و تولید بافت و اعضای بدن انسان، دست به مطالعه و تحقیق و آزمایش میزنند. در همین راستا، یکی از شرکتهای دانشبنیان با حرکت بر مرزهای دانش، در حال گذراندن مراحل آزمایشی تولید قرنیه چشم انسان با چاپگر سهبعدی است. کاری که اگر به ثمر برسد، بیمارانی که نیاز به پیوند قرنیه دارند، میتوانند در آرامش کامل پیوند را انجام دهند و دیگر نگرانیها و استرسهای پیدا شدن مورد مناسب برای پیوند را تجربه نکنند. برای اطلاع از مراحل تحقیقاتی این پروژه و زمان ارائه این محصول به مراکز درمانی و بیمارستانها با امید حاجیحسینعلی، مدیرعامل این شرکت دانشبنیان گفتوگو کردهایم.
ساخت دستگاه چاپ سهبعدی با هدف تولید بافت زیستی در چند شرکت دانشبنیان ایرانی در حال پیگیری است که این شرکت دانشبنیان از سال ۹۵ مرحله تحقیقاتی ساخت چاپگر قرنیه چشم را آغاز کرده و در سال ۹۷ اولین نمونه از این دستگاه را ساخته است.
چاپ قرنیه، از پرچالشترین بافتهای بدن انسان
حاجیحسینعلی، مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره روش ساخت این چاپگر میگوید: «زمانی که ما کار را شروع کردیم، بیشتر رقبایمان شرکتهای آمریکایی و اروپایی بودند، ما با روش مهندسی معکوس توانستیم به دانش فنی ساخت دستگاه چاپگر پی ببریم و سپس با ایدههای جدید نمونه تازهای ساختیم که اولین دستگاه چاپ قرنیه در داخل کشور به حساب میآید.» او در پاسخ به این سؤال که چرا در بین شرکتهایی که کار چاپ بافتهای بدن انسان را انجام میدهند، چاپ قرنیه بسیار معدود است، میگوید: «از آنجا که چشم از پیچیدهترین و حساسترین اعضای بدن محسوب میشود، چاپ سهبعدی بخشهای مختلف آن هم بیش از بقیه اعضا و بافتها نیاز به دقت و صرف وقت دارد. مهمترین چالشهای این حوزه در حفظ شفافیت قرنیه و چاپ دقیق هندسه قرنیه برای هر فرد است؛ هندسه قرنیه در چشم افراد مختلف متفاوت است و نمیتوان با چاپ یک نمونه قرنیه آن را برای همه بیماران استفاده کرد، ضمن این که امکان رشد سلولهای قرنیه روی بافت چاپی هم بسیار مهم است.» او با تاکید بر این که بهترین استاندارد برای پیوند این است که از بافت بدن خود فرد استفاده شود، توضیح میدهد: «اما خیلیوقتها این شرایط میسر نیست و به جای آن، بافت بدن شخص دیگری برای پیوند استفاده میشود. این مورد هم چالشهای خودش را دارد چون گاهی به اندازه کافی قلب، کلیه یا دیگر اندامها را در اختیار نداریم تا بتوانیم برای پیوند استفاده کنیم و متاسفانه ممکن است بیماران در نوبت انتظار، جان خود را از دست بدهند.»
قرنیه چاپی چه زمانی قابل استفاده خواهد شد؟
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره مدت زمانی که طول میکشد تا قرنیهای چاپ و آماده پیوند شود، میگوید: «تهیه و ساخت ماده اولیه قرنیه حدود چهار روز کاری زمان میبرد و بعد از آن، مرحله چاپ در فاصله یک ساعت انجام میشود.» مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با ذکر این نکته که تیم تحقیقاتی هنوز در مرحله آزمایش حیوانی است، میافزاید: «امیدواریم حدود ۱۸ ماه تا دو سال آینده نمونههای انسانی را شروع کنیم و چون این کار در مرزهای دانش انجام میشود، مرحله انسانی هم زمان میبرد. تمام تلاشمان این است که حداقل تا سه سال آینده این کار را برای ۱۰نفر آزمایش کرده باشیم تا بتوانیم نتایج آن را منتشر کنیم.»
چطور یک چاپگر سهبعدی قرنیه چاپ میکند؟
شاید از مهمترین سوالات درباره دستگاههای چاپ سهبعدی بافتهای زیستی این باشد که چه مراحلی برای تولید بافت طی میشود؟ واقعیت این است که دستگاههای چاپ سهبعدی قرار است ماده را در سه بعد چاپ کند و به شکل مدنظر مهندسان و محققان ارائه دهد اما این مرحله برای بافت انسانی یا اعضای بدن چطور انجام میشود؟ حاجیحسینعلی دراینباره میگوید: «ما از موادی مثل کلاژن و ژلاتین که در قرنیه وجود دارد، الهام گرفتیم و مادهای را ساختیم که مشابه مواد قرنیه است، پس از ساخت نوبت به چاپ با دستگاه چاپگر سهبعدی است و در نهایت نسخه چاپشده باید مراحل استریل و آماده شدن برای پیوند را پشتسر بگذارد تا برای کارآزمایی حیوانی استفاده شود. ساخت دستگاههای چاپگر سهبعدی زیستی راهکاری است برای اینکه بتوانیم بافتهای مختلف بدن انسان را در آزمایشگاه تولید و برای پیوند به بیماران از آن استفاده کنیم. حدود ۲۰ سال است که این روش برای تولید بافتهای بدن در جهان آغاز شده است، بافتهایی مثل استخوان، فک و صورت بیش از بقیه تولید شده و مورد استفاده قرار گرفتهاند.» او با اشاره به اینکه سه شرکت در جهان در زمینه چاپ فک و استخوانی و بقیه بافتها موفق به اخذ استانداردهای پزشکی شدهاند، توضیح میدهد: «همه آنها فعلا در مرحله تحقیقاتی هستند، چون این تحقیقات در کل دنیا جدید است و مهمترین چالش آن دسترسی به موادی است که به بافتهای واقعی بدن بهخصوص در موارد قرنیه و پوست نزدیک باشد و به همان حجم بافتهای بدن سلول در آن باشد؛ زیرا چگالی سلول در بافتهای بدن بسیار زیاد است.»
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد