ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۱ هزار و ۴۲۸مورد ابتلا و ۱۴۴هزار و ۶۹۶ مورد فوت ناشی از بیماری کووید ــ۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.
روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید ــ ۱۹ که تاکنون در ۲۲۹ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد. سویه جدید کرونا که از زیر سویههای امیکرون به شمار میرود در حال حاضر به کشور ما هم راه پیدا کرده است.
معاون درمان وزارت بهداشت خبر از آمار آمادگی بیمارستانها برای افزایش بستریها داده و گفته است : «در حال حاضر از نظر میزان تخت بیمارستانی، ذخیره دارو و کارکنان، مشکل خاصی در بیمارستانها نداریم».
دکتر سعید کریمی به این موضوع اشاره کرده که «احتمالا موج هشتم از موجهای قبلی خفیفتر خواهد بود، با این حال اصلا نمیتوان بیاحتیاطی کرد».
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در حال حاضر از نظر وضعیت بیمارستانی شرایط باثباتی داریم، اظهار میکند:« در حال حاضر حدود یک درصد تختهای بیمارستانی ما به بیماران محتمل، مشکوک و قطعی کووید ــ ۱۹ اختصاص دارد، زیرا ما بعد از مثبت شدن تست پیسیآر، موارد مشکوک و محتمل را کووید حساب میکنیم. بنابراین میتوان گفت که یکدرصد تختهای بیمارستانی کشور به بیماران تنفسی اختصاص دارد».
اینها نشان میدهد هنوز وضعیت زیاد خطرناک نیست و کارشناسان هم تاکید میکنند که موج هشتم بر اساس آنچه در کشورهای دیگر صورت گرفته هنوز آنقدرها هم خطرناک به نظر نمیرسد. بر اساس آمارهای وزارت بهداشت در حال حاضر از نظر میزان بستری آیسییو نیز کمتر از ۲درصد آیسییو ها اشغال است. بنابراین نگرانی از جهت بیمارستانی وجود ندارد و باتوجه به شروع موج هشتم، بیشتر بحث اطلاعرسانی به مردم اهمیت دارد، چراکه اکنون روی شاخه صعودی موج قرار داریم و ممکن است طی چند هفته آینده تعداد بیماران کرونا افزایش یابد.
واکسیناسیون تا حدودی خیال همه را راحت کرده است
همین چند ماه پیش در زمانی که کرونا هنوز در کشور جولان میداد، واکسیناسیون آغاز شد و آمار زیادی از مردم سه دوز واکسن را تزریق کردند. این موضوع سبب شد وضعیت ایمنی مردم ایران بالا برود و در حال حاضر شرایط بدی نداشته باشد اما از آنجا که شش ماه از آخرین نوبت واکسیناسیون گذشته، سطح ایمنی مقدار کاهش یافته است. بنابراین حتما باید توصیههای بهداشتی را که ستاد ملی کرونا هم اعلام کرد، مورد توجه قرار گیرند. به طوری که افرادی که اصلا واکسن تزریق نکردهاند، توصیه میشود واکسن را تزریق کنند و افراد بالای ۱۸ سالی هم که از آخرین نوبت واکسیناسیونشان شش ماه گذشته، توصیه میشود یک نوبت دیگر تزریق واکسن را انجام دهند. همچنین رعایت دستورالعملهای بهداشتی نیز اکیدا و شدیدا توصیه میشود؛ مانند استفاده از ماسک در فضاهای سربسته، بحث فاصلهگذاری و...
کارشناسان هشدار میدهند افرادی که علامت دارند و بیمار میشوند، حداقل پنج روز در خانه قرنطینه باشند. افرادی که بیماریهای زمینهای دارند مانند بیماران قلبی، تنفسی، کلیوی، مبتلایان به نقص ایمنی، افراد با سن بالا و... حتما خود مراقبتی داشته باشند؛ از حضور در فضاهای شلوغ، جاهایی که تجمع بوده و احتمال ابتلا وجود دارد و... پرهیز کنند.
نمی توان بی احتیاطی کرد
ممکن است کرونا رفتارش را در هر شرایطی تغییر دهد و این موضوع را در پیکها و جهشهای قبل خود را کاملا نشان داده و اگر بیاحتیاطی شود، ممکن است عوارض جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد به همین دلیل نباید به بهانه آنکه کرونا این بار خیلی قدرت ندارد، پروتکلها را فراموش کنیم. مراجعه روزانه ۱۰هزار مراجعه بیماران تنفسی به بیمارستانها در بیمارستان هر کسی که با علائم بیماری تنفسی مراجعه میکند، بلافاصله از او تست نمیگیرند. بنابراین میتوان گفت روزانه ۱۰هزار مراجعه روزانه در حوزه کل بیماران تنفسی وجود دارد که به بخش سرپایی مراجعه میکنند. از این تعداد حدود ۳۰۰ نفر در روز بستری میشوند. تعداد مبتلایان قطعی روزانه کووید در حال حاضر دو رقمی است و فوتیهای ناشی از کرونا نیز کمتر از ۱۰مورد است. این نشان میدهد که هنوز در شروع پیک هستیم و با کمی رعایت میتوانیم تا حد امکان آمارها را کاهش دهیم.
کرونا را جدی بگیرید
وقتی علائم در بیمار خفیف و در حد یک سرماخوردگی است، همان درمانهای حمایتی و تسکینی مؤثر است اما افرادی که به بیماریهای زمینهای مبتلا هستند، حتما سریعتر به مراکز درمانی مراجعه کنند تا بررسیهای کامل انجام شود. این موضوعی است که بیشتر پزشکان به آن تاکید دارند و معتقدند افراد عادی هم که بیماری زمینهای ندارند، در صورتی که تنگی نفس، تب طولانی و علائم غیرعادی پیدا کردند، حتما بلافاصله مراجعه کنند یا اگر از علائمشان چند روز گذشت و رو به بهبود نرفتند، بلکه بدتر شده و علائم غیرعادی را در خود دیدند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنند و اگر جدی باشد، بررسیهای تکمیلی برایشان انجام میشود. علائم هم شامل همان تب، بدن درد، سرفه، موارد درگیری ریه، تنگی نفس و... است. علائم گوارشی مثل تهوع، استفراغ و دل درد را از علائم زیرسویههای جدید امیکرون است و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای بیشتر در معرض ابتلا هستند به همین دلیل واکسیناسیون دوز یادآور بهویژه افراد آسیبپذیر برای افزایش ایمنی جمعی، امری ضروری است.
روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد