این هنرمند نقشهای متفاوتی را در سینما و تلویزیون ایفا کرد، حتی تهیهکنندگی چند اثر سینمایی را هم بهعهده داشت اما بهواسطه بازی در سریال آینه عبرت در میان مخاطبان شهرت پیدا کرد و مردم وقتی او را در کوچه و خیابان میدیدند به نام آتقی صدایش میکردند و از آنجا که هنرمند بسیار متواضعی بود هرگز نسبت به این موضوع گلایهای نداشت. این هنرمند را صبح روز گذشته از دست دادیم. او در خواب بر اثر سکته قلبی از دنیا رفت و برای همیشه به آرامش رسید. گرچه این هنرمند دیگر در کنار ما نیست اما همکارانش از خاطرات او گفتند و اینکه او بسیار انسان متواضع و خوش برخوردی بود. صحبتهای رضا بنفشهخواه، محمود دینی، صفر کشکولی و گیتی معینی را درباره آتقی آینه عبرت در ذیل مطالعه میکنید.
به گزارش جامجم، در سالهای دور سرگرمی مردم با چند شبکه محدود تلویزیون و با چند سریال میگذشت و مردم به قدری غرق در مضامین سریالهای تلویزیونی بودند که خود را در جایگاه داستانهای تصویری میدیدند. حتما سریالهای دهه ۶۰ را به خاطر دارید. در آن سالها بیشتر سریالهایی خانوادگی از دل مشکلات مردم بیرون میآمدند. «آینه عبرت» از جمله سریالهایی بود که بینندههای زیادی داشت.
زندگی پر ماجرا
کاراکتر «آتقی» که ساخته و پرداخته او در سریال تلویزیونی آینه عبرت بود، یکی از پرطرفدارترین سریالهای تلویزیونی دهه ۶۰ بود که بخشی از پخش آن در زمان جنگ ایران و عراق بود. آن زمان مردم برای رهایی از فشارهای جنگ، شبها پای تلویزیونها مینشستند و اضطراب آن روزهایشان را با دیدن سریال آینه عبرت خنثی میکردند. اکنون آتقی امروز ما را تنها گذاشت. بیشک آثارش او را تا ابد جاودان ساخت.جواد گلپایگانی که بسیاری او را با نام کاراکتری که در سریال آینه عبرت بازی کرده بود (آتقی) میشناسند، پس از ایفای نقش در این سریال، چندان در زندگی واقعی خوششانس نبود. شناخته شد، معروف شد اما خوشبخت نشد.۱۰سال بعد از این شهرت، وقتی سوار ماشین دوستش بود و گویا آن هم بیمه نداشت، با یک عابر تصادف کرد که به مرگ او ختم شد و آتقی که آن زمان پولی نداشت تا ۶۰ میلیون دیه را بپردازد، به زندان افتاد و به تعبیری ۱۴سال از زندگیاش را پشت میلههای زندان سپری کرد. در زندان هم از فرط غم و غصه سکته کرد، دستش از کار افتاد و خلاصه وقتی سال۹۴ از زندان آزاد شد، برای خیلیها فراموششده بود. گلپایگانی برخلاف نقشش در آینه عبرت، هیچگاه در زندگی واقعی اعتیاد را تجربه نکرده بود. حتی میگفتند قبل از بازی در این سریال، خیلی کم هم سیگار میکشید. اما چه شد که توانست نقش یک معتاد را به این خوبی بازی کند، شاید بخشی از آن به ظاهر لاغر و صورت استخوانیاش برمیگشت اما مهمتر از این ویژگی، حرفه او بود. «نمایشگاه خودرو من در میدان گمرک قرار داشت و آنجا پاتوق آدمهای معتاد بود. صبح به صبح هم جنازه یکی از آنها از زیر پل یا توی جوب در میآمد. برای همین شرایط زندگیشان دغدغهام شده بود و وقتی سرکار بودم رفتارهایشان را زیر نظر داشتم و حتی آرزو میکردم که یک روز بتوانم فیلمی بسازم تا در آنها تأثیر بگذارد و از این منجلاب خودشان را بیرون بکشند. فکر میکنم دیدن و زیر نظر گرفتن رفتار و حرکات آنها باعث شد که بتوانم نقش آتقی را بهعنوان یک مرد معتاد دربیاورم.» (گفتوگو با جواد گلپایگانی روزنامه شهروند)
زندهیاد گلپایگانی در فیلمهایسینمایی آقای شانس(۱۳۷۳)، مزدوران(۱۳۶۳)، نقطه ضعف(۱۳۶۲)، عصیانگران(۱۳۶۰) و... و سریالهای تلویزیونی آتیه(۱۳۷۴)، برگریزان(۱۳۷۰) و آینه عبرت ۱۳۷۰) بازی کرده بود. او همچنین تهیهکنندگی فیلمهای مزدوران(۱۳۶۳)، شیلات(۱۳۶۲)، نقطه ضعف(۱۳۶۲)، عصیانگران(۱۳۶۰) و شجاعان ایستاده میمیرند(۱۳۵۹) را برعهده داشته است.
چرا بعد از مرگش؟
محمود دینی همبازی آتقی در سریال آینه عبرت بود که نقش علی را ایفا میکرد. او نخستین کسی است که سراغش میرویم و از او میخواهیم که چند جملهای درباره شادروان گلپایگانی بگوید اما او بسیار ناراحت و غمگین از رفتار همکارانش و رسانهها با زندهیاد گلپایگانی است. او ضمن ابراز گلایه از اینکه چرا زمانی که گلپایگانی زنده بود کسی به یادش نبود، ادامه میدهد: باورش برای من هم سخت است که او را از دست دادیم اما نمیتوانم در توصیف این هنرمند حرفی بزنم، زیرا زمانی که در قید حیات بود کسی احوالی از او نمیپرسید. رضا بنفشهخواه از جمله بازیگران پیشکسوت است که تا به امروز لباس کاراکترهای متفاوت را به تن کرده است. او با اشاره به اینکه جواد گلپایگانی جزو بازیگران بسیار خوب بود به جامجم میگوید: از دست دادن هر هنرمندی سخت است و رنجآور. زندهیاد جواد بسیار صمیمی با همه برخورد میکرد و همین برخورد او باعث شده بود تا همه به او علاقهمند شوند. به یاد دارم در زیرمجموعه سریال آینه عبرت با نام برگریزان با او همبازی بودم. یادش بخیر. خاطرات بسیاری خوبی از او دارم، خاطراتی که هرگز فراموش نخواهد شد. اگر بخواهم این هنرمند را توصیف کنم خواهم گفت هنرمندی خوش برخورد، وقتشناس و یک همکار صمیمی. صفر کشکولی هم از هنرمندان پیشکسوت است که در آثار تلویزیونی و سینمایی نقشهای بسیاری را ایفا کرده است. البته مخاطبان بیشتر این هنرمند را بهواسطه نقشهای منفی میشناسند. وقتی از او درباره زندهیاد گلپایگانی میپرسیم با ابراز ناراحتی به جامجم عنوان میکند: وقتی این خبر تلخ را شنیدم خیلی ناراحت شدم. به خانواده و جامعه هنری تسلیت میگویم. واقعا ما یک هنرمند بینظیر را از دست دادیم. هنرمندی که به نام آتقی در جامعه معروف و محبوب بود. او بسیار محبوب و دوستداشتنی بود.
ایفای نقشهای اثرگذار
وی ادامه میدهد: فکر نمیکنم هنرمندی همچون جواد گلپایگانی ظاهر شود. او هنرمندی بود که نقش یک معتاد را به بهترین شکل ایفا کرد که با وجود گذشت بیش از سه دهه همچنان این نقش در ذهن مخاطبان به یادگار مانده است. او نقشهای تاثیرگذاری از خودش بهجا گذاشته است. شخصا هم انسانی مهربان و دوستداشتنی بود. همیشه طوری با همکاران حرف میزد که خستگی را از تنشان بهدر میکرد. واقعا هنرمند بزرگی بود. از شما رسانهایها تشکر میکنم که همیشه به یاد هنرمندان هستید، هنرمندانی که سعی میکنند بهواسطه هنرشان خنده را به لب مردم بیاورند. گیتی معینی هم از هنرمندان قدیمی محسوب میشود که همچنان در سریالهای تلویزیونی فعال است و نقشهای مادران و مادربزرگها را بازی میکند. او هم یکی دیگر از همبازیهای جواد گلپایگانی در سریال آینه عبرت بود. او در این باره به جامجم توضیح میدهد: خدا رحمتش کند. هنرمندی بود که در دهه ۶۰ نشان داد که چطور میتوان یک نقش را زیبا و باورپذیر بازی کرد. او برای ایفای نقش آتقی زحمت زیادی کشید، به همین دلیل این نقش ماندگار شد.
نقشی ماندگار در خاطر میلیونها ایرانی
در پی درگذشت محمدجواد نظری گلپایگانی، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون، دکتر جبلی در پیامی، فقدان وی را تسلیت گفت.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، متن پیام بهاینشرح است:
درگذشت محمدجواد نظری گلپایگانی، بازیگر پیشکسوت را تسلیت میگویم. این هنرمند با بازی در نقش آتقی در سریال آینه عبرت، نقشی مهم در ایجاد فضای فرهنگی برای مبارزه با موادمخدر بازی کرد و ماندگاری این نقش در خاطر میلیونها ایرانی، گواه موفقیت او در این عرصه است. مرحوم گلپایگانی با وجود نامهربانیهای روزگار، همواره هنرمندی مردمی و محبوب بود. از خداوند بزرگ برای آن مرحوم، غفران الهی و برای خانواده و دوستان، صبری جزیل مسالت می نمایم.
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد