این در حالی است که انتشار تصاویر رسواکننده آشوب و انباشت زباله در اثر اعتصابات علیه دولت مکرون در پاریس و شهرهای دیگر فرانسه پیش از این مکرون را وادار به لغو سفر چارلز سوم، پادشاه انگلیس به کشورش کرده بود.
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا و مدیران چند شرکت تجاری فرانسه شامل «ایرباس» و «آلستوم» نیز جزو همراهان مکرون در این سفر هستند.
دستور کار مکرون در این سفر شامل تلاش برای ارتقای روابط تجاری با پکن و جلب حمایت چین از تلاشها برای پایان دادن به جنگ در اوکراین است.بهدنبال اعلام سفر اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه به پکن برای ارزیابی مجدد روابط دیپلماتیک و اقتصادی اتحادیه اروپا با چین، بسیاری از محافل رسانهای و سیاسی در انتظار نتایج این سفر هستند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان در شرایط فعلی حاکم بر عرصه بینالملل، چین تنها کشوری است که میتواند تاثیر فوری بر درگیریها داشته باشد و بر همین اساس مکرون قصد دارد درباره اوکراین با شی جین پینگ، رئیسجمهور چین صحبت کند.
حفظ و تعادل مجدد روابط تجاری چین با اروپا و همچنین حفاظت از منافع فرانسه در منطقه آسیاــ اقیانوسیه جایی که پاریس خود را بهدلیل قلمروهای فرادریایی و استقرار نیروی نظامی بهعنوان یکی از بازیگران آن میداند، یکی از اهداف رهبر فرانسه از این سفر است.
علاوه بر این مکرون همراه با فن در لاین قصد دارند در نشست سهجانبهای با رئیسجمهور چین، درباره روابط اروپا با پکن نیز گفتوگو کنند.
فن در لاین اخیرا درباره ارزیابی مجدد روابط دیپلماتیک و اقتصادی اتحادیه اروپا با چین حرف زده بود، بنابراین انتظار میرود که رهبران اروپایی با رهبران چین درباره روابط تجاری ازجمله دسترسی به بازار و شیوههای رقابت عادلانه گفتوگو کنند.در سال ۲۰۲۲ چین سومین صادرکننده بزرگ به اتحادیه اروپا و بزرگترین واردکننده کالاهای اروپایی بود. با وجود این، اتحادیه اروپا پکن را به استفاده از «تاکتیکهای زورگیرانه» برای مرعوب کردن کشورهای کوچکتر بهمنظور جلوگیری از انتقاد آنها از سیاستهای چین متهم کرده است.آلیچا باچولسکا یکی از کارشناسان در شورای روابط خارجی اروپا (ECFR) درباره این سفر به یورونیوز گفت: رئیسجمهور چین از سفر مقامات ارشد اروپایی استفاده خواهد کرد تا اتحادیه اروپا را به عادیسازی روابط تجاری با پکن متقاعد کند.
تلاش برای ایجاد فاصله میان پکن و مسکو
از سوی دیگر مکرون میخواهد چین را از نزدیکتر شدن به روسیه باز دارد اما برخی تحلیلگران هشدار میدهند با توجه به اینکه ماهیت روابط بین پکن و مسکو بسیار استراتژیک است، فضای زیادی برای مانور وجود ندارد.
آنتوان بونداز، مدرس ارشد مدرسه عالی علوم سیاسی پاریس به یورونیوز میگوید که آنچه رئیسجمهور فرانسه و رئیس کمیسیون اروپا میتوانند انجام دهند، هشدار دادن به چین در مورد عواقب احتمالی در صورت حمایت نظامی بیشتر از روسیه است.
به گفته این کارشناس «رئیسجمهور فرانسه باید از اهرم فشار محدودی که بر شی جین پینگ دارد آگاه باشد. حتی اگر فرانسه عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل باشد، این کشور در مقایسه با چین امروز یک کشور سبکوزنتری است.»
او تاکید کرد روابط بسیار نامتقارن است و مکرون نمیتواند شی جین پینگ را در مورد هرچه میخواهد متقاعد کند. البته تلاش کردن و باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی خوب است اما باید واقعبین باشیم.
چین به دنبال تقویت صلح
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه چین از آمادگی پکن برای استفاده از سفر امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه به این کشور در راستای تقویت شراکت راهبردی با پاریس و کمک به تقویت صلح و ثبات جهانی صحبت کرد.
مائو نینگ در یک کنفرانس مطبوعاتی بیان کرد: «ما از این سفر بهعنوان فرصتی برای گرفتن نتایجی جدید از یک شراکت راهبردی جامع، نزدیک و بلندمدت بین چین و فرانسه، ایفای نقشی مثبت در توسعه سالم روابط میان چین و اتحادیه اروپا و همینطور مشارکت در تقویت صلح، ثبات و توسعه در جهان استفاده میکنیم.»
طبق اعلام سخنگوی وزارت خارجه چین، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین قرار است مذاکراتی را با رئیسجمهور فرانسه داشته باشد و این دو رهبر درباره توسعه روابط دو کشور در آینده، همکاری چین با فرانسه و اتحادیه اروپا در زمینههای مختلف و مسائل منطقهای و بینالمللی مربوط بحث و تبادلنظر داشته باشند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد