«کرخه» جوابگوی کشت تابستانه و پاییزه نیست

سد و رودخانه کرخه که آب شرب و کشاورزی بخش عمده‌ای از مردم خوزستان را تأمین می‌کند، این روزها شرایط بحرانی و پر تنشی را تجربه می‌کند. وضعیت آبی در این منطقه آن‌قدر بغرنج است که از هم‌اکنون اعلام شده میزان ذخیره آب سد کرخه جوابگوی دو کشت تابستانه و پاییزه نیست.
سد و رودخانه کرخه که آب شرب و کشاورزی بخش عمده‌ای از مردم خوزستان را تأمین می‌کند، این روزها شرایط بحرانی و پر تنشی را تجربه می‌کند. وضعیت آبی در این منطقه آن‌قدر بغرنج است که از هم‌اکنون اعلام شده میزان ذخیره آب سد کرخه جوابگوی دو کشت تابستانه و پاییزه نیست.
کد خبر: ۱۴۰۹۷۹۸
نویسنده ​​​​​​​رضا نقی‌لو | گروه ایران

سد کرخه از بزرگ‌ترین سدهای جهان به شمار می‌رود که روی رودخانه کرخه در بخش الوار گرمسیری شهرستان اندیمشک و خوزستان احداث شد. این سد که تاجی به طول ۳۰۳۰ متر و ارتفاع ۱۲۷ متر دارد و بزرگ‌ترین سد تاریخ ایران به حساب می‌آید و با حجم مخزنی به میزان هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب، بزرگ‌ترین دریاچه مصنوعی ایران را ایجاد کرده‌است. سد کرخه که با هدف تأمین آب مورد نیاز زمین‌های کشاورزی پایین‌دست، تولید انرژی برق و کنترل سیل‌های مخرب و جلوگیری از خسارات ناشی از سیل ساخته شده، این روزها آبی برایش نمانده‌است. سال گذشته درست در چنین روزهایی بود که یکی از اعضای هیأت ‌علمی دانشکده مهندسی علوم آب و محیط‌زیست با بیان این‌که وضعیت منابع آب در حوضه کرخه به‌مراتب بحرانی‌تر از سایر حوضه‌های استان است، گفت: «اگرچه در حوزه کارون تنش آبی و کمبود آب وجود دارد اما این وضعیت در حوزه کرخه به مراتب بحرانی‌تر است.»
وی با بیان این‌که مخازن سدهای خوزستان در سال آبی گذشته با بحران کمبود ورودی ناشی از کاهش بارندگی در فصل مرطوب سال مواجه بودند و این بحران در سال فعلی فروکش نکرد، افزود: «وضعیت در تابستان امسال(۱۴۰۱) به دلیل نبود تعادل بین مصارف و منابع آبی خوزستان به‌مراتب بدتر از تابستان گذشته خواهدبود.»

ادامه بحران از سال قبل
با این‌که در زمستان و بهار امسال از بارش‌های خوبی برخوردار بودیم اما اعلام شده میزان ذخیره آب سد کرخه جوابگوی دو کشت تابستانه و پاییزه نیست. در همین ارتباط فرماندار دشت آزادگان با بیان این‌که وضعیت فعلی سد کرخه اصلا خوب نیست و نمی‌تواند برای دو کشت تابستانه و پاییزه نیازهای آبی را تامین کند، گفت: «باید یک برنامه‌ریزی راهبردی و آینده‌نگر اجرا کنیم. ضمن این‌که بر اساس اولویت نیاز آبی، تأمین آب آشامیدنی مردم در اولویت اول است.» حمید سیلاوی تأمین آب مورد نیاز مورد دام و طیور، حقابه تالاب هورالعظیم را اولویت دوم عنوان کرد و افزود: «اولویت بعدی تأمین آب کشاورزی به ویژه کشت‌های دائمی، نخیلات، سبزی و صیفی‌کاری، پرورش‌دهندگان آبزیان و کشت فصلی است.» وی با بیان این‌که از دو کشت تابستانه و پاییزه، کشت پاییزه برای کشور از اهمیت خاصی برخوردار است، ادامه داد: «عمده کشت بیشتر کشاورزان خوزستان و دشت‌آزادگان گندم است و به لحاظ اهمیت به عنوان محصول راهبردی محسوب می‌شود.

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها