این روند اما بالاخره با اعتراض دانشجویان و پیگیریها به شکل سختگیرانهتری اجرایی میشود و دیگر مانند سالهای گذشته تحصیل در رشتههای پزشکی از این مسیر به سهولت قبل نیست. با وجود این محمدامین غفارزاده، معاون امور دانشجویان و مدارس ایرانی خارج از کشور وزارت امور خارجه از سختگیری وزارت بهداشت در انتقال دانشجویان گروه پزشکی به دانشگاههای داخل انتقاد کرده است. انتقادی که با واکنش دبیر شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی مواجه شده و در پاسخ به آن گفته است:« دور زدن کنکور در رشتههای مرتبط با جان انسانها را بر نمیتابیم.»
هر قدر هم که تحصیلات از مد بیفتد و حدود نیمی از داوطلبان کنکور اصلا سراغ انتخاب رشته نروند، باز هم رشته های پزشکی داوطلب دارد. آن هم نه داوطلب عادی بلکه داوطلبان سینهچاکی که برخیشان حاضرند برای پزشک یا دندانپزشک و داروساز شدن هر کاری بکنند. یکی از این راهکارها هم درس خواندن در یکی از دانشگاههای بیکیفیت کشورهای اطراف است و بعد از گذراندن چند واحد این دانشجویان به دانشگاههای داخل کشور باز میگردند و با این روش کنکور را دور میزنند.
دور زدن کنکور!
دکتر غلامرضا حسنزاده، دبیر شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی در پاسخ به انتقاد محمدامین غفارزاده، معاون امور دانشجویان و مدارس ایرانی خارج از کشور وزارت امور خارجه از سختگیری وزارت بهداشت در انتقال دانشجویان گروه پزشکی به دانشگاههای داخل به مهر گفت: «کسانی که برای تحصیل در رشتههای علوم پزشکی به دانشگاههای خارج از کشور میروند عمدتا به رشته دندانپزشکی و پس از آن پزشکی و تعداد کمتری داروسازی و تعداد خیلی کمتری فیزیوتراپی میروند، عمده این افراد کسانی هستند که در کنکور سراسری نتوانستند نمره کافی را برای ورود به این رشتهها در داخل کشور کسب کنند. در واقع این افراد به نوعی کنکور را دور زدهاند.» حسنزاده افزود:«دلیل اینکه دوستان وزارت امور خارجه به شرایط انتقال انتقاد میکنند این است که برخی از این افراد هم درگیر و دخیل در فرآیند این نقل و انتقال دانشجویان هستند. برخی از آنها در محل مأموریتشأن با این موضوع بسیار مواجه میشوند و برخی از آنها ممکن است به دلیل مأموریتهای کاری فرزندان شأن با این مساله مواجه شده باشند.» وی یکی از مهمترین دلایل سختگیری وزارت بهداشت برای عدم انتقال همه دانشجویان متقاضی انتقال را دور زدن کنکور برشمرد و گفت:« افرادی که در کنکور نمره نمیآورند به خارج از کشور میروند. عمده این افراد به رشتههای پرمتقاضی و پرطرفداری میروند که قبول شدنش در ایران بسیار سخت است. در کنکور سراسری داخل کشور افرادی در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی قبول میشوند که نمرههای بالا و رتبههای خیلی خوب دارند و به دلیل این نمره و رتبه زحمت میکشند و تلاش میکنند و در دانشگاهها قبول میشوند.»
رشتهها و دانشگاههای بیکیفیت
به گفته این مقام مسئول وزارت بهداشت اما در مقابل عدهای هستند که بعد از اینکه هیچ جا قبول نشدند، به خارج میروند و پس از اینکه مدتی در رشتهها و دانشگاههای بیکیفیت درس میخوانند، میخواهند برگردند و در دانشگاههای داخلی درس بخوانند. وی اظهار داشت:« نکته بعدی موضوع خروج ارز از کشور است. به نظر میرسد همکاران وزارت امور خارجه باید توجه داشته باشند که وقتی به این موضوع میپردازند و این روند را ترغیب و اینگونه سیاهنمایی میکنند، برای وزارت بهداشت مشکل ایجاد میکنند. با انتقال فرزند و اقوام یک موجی را به وزارت بهداشت تحمیل میکنند که افرادی که کنکور را دور زدهاند میخواهند به ایران برگردند درحالی که دانشگاههای ما ظرفیت و فضای کافی برای پذیرش این افراد را ندارد.» دبیر شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی گفت: «بیانات مقام معظم رهبری در ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ در نشست رمضانی با دانشجویان بیانات راهگشایی است. ایشان فرمودند «رشتههایی که واقعا مورد نیاز کشور نیست و آدمها بیکار میمانند نباید گسترش پیدا کند». بعد ما با این صحبتها رشتههای گروه پزشکی را داریم به سمتی میبریم که آدمهای بیکار و بدون شغل از این رشتهها فارغالتحصیل شوند که این نگرش بسیار خطرناک است.» از نگاه حسنزاده نکته بعدی کیفیت پایین دانشگاههاست. افرادی که به قصد دور زدن کنکور به خارج از کشور میروند معمولا به دانشگاههای تراز اول نمیروند بلکه به کشورهایی میروند که دانشگاههای با کیفیت پایین دارند تا هزینه کمتری کنند. ضمن اینکه آموزش این دانشگاهها مناسب نیست برای کسانی که میخواهند در آینده با جان مردم سروکار داشته باشند. وی درباره دلیل انتخاب ۲ درصد ظرفیت انتقال دانشجویان ایرانی به داخل کشور گفت: «ما باید در این زمینه از شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکر کنیم. شورای عالی انقلاب فرهنگی با درک موضوع و تشخیص دقیق اعلام کرد که دانشجویان انتقالی باید امتحان دهند. در جلسات و کمیسیونهای مختلف شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث شد از میان کسانی که در کنکور شرکت میکنند چند درصد وارد رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی میشوند. در عمل ۲ درصد افراد در این رشتهها پذیرفته میشوند و دلیل انتخاب ۲ درصد هم این است.»
کابوس درمان زیر دست پزشکان بیسواد
دبیر شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی افزود:« حال ما انتظار داریم که فردی با معدل دیپلم ۱۰ و ۱۲ و رشته غیر مرتبط رفته در یک دانشگاه بدون تأیید خارجی تحصیل میکند را انتقال دهیم به داخل کشور و او را در کنار کسی که ۱۲ سال زحمت کشیده و رشته پزشکی در یک دانشگاه علوم پزشکی قبول شده، بنشانیم! این نگرش بسیار خطرناکی است.»
حسن زاده تصریح کرد: «آیا دوستان مسئول در وزارت امور خارجه حاضرند که درمان فرزند و خانواده خود را به پزشک و دندانپزشک بیسوادی که هیچ گونه تعهدی ندارد بسپارند؟»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد