سناریوی تازهای که روی اجساد قربانیان الکلهای تقلبی بنا شده و ضمن تلاش برای عادیسازی مصرف الکل میکوشد به جامعه القا کند فقط مشروبات دستساز و تقلبی است که ضرر دارد. آن هم در شرایطی که محافل علمی دنیا پژوهشهای متعددی را در اثبات مضرات مصرف الکل حتی مشروبات به ظاهر استاندارد ثبت میکند و مانند دخانیات اینجا هم همه ساله موارد متعددی از مشکلات کبدی، مرگ و سرطان به مصرف الکل و مشروبات الکلی، آن هم از نوع استاندارد و کارخانهای آن منتسب میشود.
در یک ماه، اخباری مبنی بر مسمومیت الکلی برخی شهروندان در استانهای مختلف منتشر شد. این مسمومیتها از چهارشنبه شب، اول تیر در حاجیآباد آغاز شد.در هفتههای ابتدایی در این ارتباط مسمومیت ۲۳ نفر در شهرستان حاجیآباد هرمزگان، هفت نفر در شهرستان بندرعباس، دو نفر در رامسر، هفت فوتی و ۲۲ مسمومیت در رباطکریم، ۱۷۵ مسمومیت با متانول در استان البرز و ۱۴۱ نفر مسمومیت و ۱۲ کشته در کرج به ثبت رسید. در رابطه با علائم نیز ادعاشده افراد مسمومشده در محدوده سنی ۱۴ تا ۶۸ سال هستند. دردهای شکمی، سردرد، تاری دید، تهوع، استفراغ و در مواردی هم تب از علائم مسمومیت با الکل متانول به شمار میآید. در ادامه هم بار دیگر این آمار در شهرهای مذکور افزایش پیدا کرده و مسمومیتها تکرار شد. هرچند مسمومیتهای اینچنینی هر از چند گاهی در کشور رخ می دهد اما این بار سریال مسمومیتها به شکل مشکوکی ادامه یافت. سریال مشکوکی که بازتابهایش در شبکههای اجتماعی و از سوی برخی بلاگرهای معروف ابهامات ماجرا را بیشتر کرد. اطلاعرسانی درباره الکل و نحوه تشخیص مشروبات اصل از تقلبی نخستین پردهای بود که در واکنش به این ماجرا از سوی برخی فعالان رسانهای و بلاگرها انجام شد. جالب اینجاست که هیچ راهکاری برای تشخیص مشروبات الکلی تقلبی و اصل وجود ندارد و تشخیص اتانول از متانول که در مشروبات دستساز و تقلبی به کار میرود فقط در آزمایشگاه امکانپذیر است. اطلاعرسانیهایی که در عمل سعی دارند با بهانه افزایش روند مصرف و انفعال دولت در این مساله به جامعه القا کنند وقتی مصرف مشروبات الکلی افزایش یافته لازم است تا حرام شرعی آن لغو شده، واردات و مصرف آزاد شود تا واردکنندگان و تولید کنندگان، مشروبات را آزادانه و به طور قانونی و معتبر به فروش برسانند تا دیگر شاهد مسمومیت و مرگ هموطنان خود نباشیم. و این یعنی نخستین گام برای عادیسازی مصرف مشروبات الکلی در جامعه سنتی و مذهبی ایران . آن هم در شرایطی که در تمام کشورهای دنیا حتی کشورهای اروپایی و آمریکا برای به حداقل رساندن عوارض مصرف الکل میکوشند تا با قوانینی همچون تعیین حداقل سنی برای خرید و فروش و مصرف و همچنین قوانین سختگیرانه برای مصرف الکل پیش از انجام کارهای نیازمند دقت و توجه همچون رانندگی درتلاشند تبعات اجتماعی مصرف این ماده سکرآور را کنترل کنند. با وجود این اما ما با یک «بازی سیاسی» در خصوص مصرف الکل مواجهیم ؛ بازیای که با سریال مرگها و مسمومیتهای الکلی ناشی از مصرف مشروبات الکلی تقلبی آغاز شد تا حساسیتها را نسبت به مصرف الکل در جامعه افزایش دهد و بر این اساس تحلیلهای مربوط به این مساله را میتوانید در صفحات تحلیلگران و صاحبنظران معتبر مشاهده کنید.
ورود اپوزیسیون به ماجرا
پرده دوم این نمایش اما ورود برخی شبکههای فارسیزبان معاند به ماجرا و ارائه آموزشهایی درخصوص چگونگی تشخیص مشروبات سمی و تقلبی است. برخی بلاگرهای اینستاگرامی این بار هم با سناریوی تازهای وارد ماجرا شدهاند. بلاگرهایی که برای عادیسازی مصرف مشروبات الکلی سراغ عادیسازی واژههای مرتبط با این ماجرا رفتهاند و برای افزایش بازدید ویدئوها و محتواهای خود، به آموزش تهیه یا استفاده از کلیدواژههای مربوط به آن بپردازند و حتی ویدئوهای آموزش تولید مشروبات مخصوص اماکن و مجالس خاص را منتشر میکنند.برخی بلاگرهای آموزش آشپزی که پیش از این نیز در جریانهای سیاسی نقشآفرین بودهاند این بار هم در آموزشهایشان سراغ عناوینی همچون «میز مزه» رفتهاند؛ میزهایی که اگرچه لزوما مشروبات الکلی در آنها وجود ندارد اما با طرح واژههای مرتبط با مصرف الکل در پی عادیسازی این ماجراست. کنار هم چیدن تکههای این پازل نشاندهنده آن است که این بار برایمان خواب تازهای دیدهاند و در حالی که دنیا به دنبال راهکاری برای کاهش تبعات مصرف و آثار اجتماعی مصرف مشروبات الکلی است، جریان هدفمندی در کشورمان به دنبال عادیسازی مصرف الکل است.
تبعات مصرف الکل
مصرف مشروبات الکلی امروزه یکی از مهمترین دلایل افزایش مرگومیر در جهان است. برای مثال با تاثیرگذاری مصرف مشروبات الکلی بر بیماریهای قلبی، بینظمیهای رفتاری و ذهنی، تصادفات جادهای و حتی با تاثیرگذاری بر خودکشی نرخ مرگومیر در جوامع افزایش یافته است.گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۸ نشان میدهد ۱۳.۵درصد از مرگومیرهای افراد بین ۲۰ تا ۳۹ سال به دلیل مصرف مشروبات الکلی است.
همچنین گزارش سایت National Center for Drug Abuse Statistic، در آمریکا از ابتدای ۲۰۲۲ تاکنون بیانگر آن است که ۷.۴۵درصد مرگومیرها ناشی از تصادفات جادهای،۷.۸۶درصد از قتلها،۱۰.۴۴درصد از خودکشیها، ۹.۱۸ درصد از بیماریهای قلبی، ۵.۳۷ درصد از بیماریهای عصبی، ۳۱.۰۸درصد از بیماریهای کبدی و ۸.۰۵ درصد ناشی از سایر علل مزمنی است که بر اثر مصرف مشروبات الکلی ایجاد میشود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: