مرکز اسناد انقلاب اسلامی نوشت: ابراهیم یزدی با بیان خاطرهای در خصوص کشمکش بر سر شرطهای ریاستجمهوری در اصل 115 قانون اساسی گفته است: «بعد از تدوین و نهاییشدن پیشنویس قانون اساسی... آیتالله گلپایگانی در 2 مورد ایراد گرفته بودند.
اول اینکه باید قید شود که رئیسجمهور مرد باشد. دوم اینکه شیعه اثنیعشری باشد. در دیدار با آقای خمینی توضیح دادم که اضافه کردن این قیود و شهود نه لازم است و نه مفید.
در کشوری مثل ایران رئیسجمهوری عملاً مرد خواهد بود. اما اگر تصریح شود بار معنایی منفی برای جمهوری اسلامی خواهد داشت و ثانیاً انتخاب یک رئیسجمهور غیر شیعه هم بسیار بعید است.
اما ایران تنها کشور با اکثریت شیعه میباشد. اگر ما در (قانون اساسی) ایران این را قید نکنیم میتوان امیدوار بود در کشورهایی که شیعه در اقلیت است راه برای انتخاب شیعه به ریاست جمهوری باز بماند.
آقای خمینی استدلال مرا پذیرفتند، اما گفتند بروید آقای گلپایگانی را قانع کنید. در خدمت آقایان مهندس بازرگان و مهندس کتیرایی به قم رفتیم و با آیتالله گلپایگانی گفتگو کردیم.
اما ایشان حاضر به تغییر نظر خود نشدند و گفتند من میایستم و شیخ فضلالله این انقلاب میشوم. وقتی این گفتگو را به اطلاع آقای خمینی رساندیم ایشان گفتند ما به یک شیخ فضلالله نوری دیگر احتیاجی نداریم، نظر ایشان را تأمین کنید و متن اولیه به همین ترتیب اصلاح شد».
*منبع: تاریخ تحولات جمهوری اسلامی ایران (22 بهمن 1357 تا 13 آبان 1358) به نقل از؛ (مصاحبهی مجلهی ایران دخت با ابراهیم یزدی، شماره 1388/9/28، ص24)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد