برنامه «روزینو»ی رادیو اقتصاد، مجله صبحگاهی است که توانسته در این سالها محتوای اقتصــادی مخاطبان را فراهم کرده و در آغاز روز آرامــشخاطــر را برای شروع کسبوکاری موفق به آنان هدیه کند.
این برنامه به تهیهکنندگی لیلا امید یگانه و الهام مصطفوی شنبه تا پنجشنبه ساعت ۶ و ۱۰ دقیقه تا ۸ پخش میشود. ساعت دیجیتال استودیوی رادیواقتصاد در ساختمان ۹ دی ۵ و ۵۰دقیقه را نشان میدهد.
شاید شروع کار در این ساعت کمی سخت باشد اما استودیوهای رادیو ازجمله جاهایی هستند که هیچوقت تعطیل نمیشوند و فقط از گروهی به گروهی دیگر تحویل داده میشوند. عوامل برنامه روزینو یکییکی از راه میرسند. خانم قاسمی، هماهنگی برنامه اولین نفری است که سحرخیزیاش را ثابت کردهاست.
به محض ورود مستقیم به سمت رایانه استودیو رفته، وارد سامانه نویسندگی میشود و متون برنامه را آماده میکند. ساعت ۶ و ۵۵ دقیقه را نشان میدهد. لیلا یگانه تهیهکننده برنامه با کیفی پر از سیدی وارد استودیو شده و با سرزندگی و نشاط به همه سلام میکند.
سیدی حاوی موسیقیهای برنامه است. با دقت متن برنامه را میخواند و موسیقی متناسب با هر بخش را انتخاب میکند.ساعت ۶ صبح شده. گوینده برنامه، شهلا جمشیدیان هم از راه میرسد و نسخه دوم متون برنامه را از خانم قاسمی گرفته به داخل رژی میرود و خودکاربهدست متن برنامه را مرور میکند و زیر بعضی از کلمات هم خط میکشد.
عوامل برنامه برخلاف عوامل شیفت پخش در سکوت کامل برای شروع برنامه خود را آماده میکنند. ساعت که ۶ و ۵۵ دقیقه را نشان میدهد ناصر خیرخواه، کارشناس ــ مجری برنامه هم از راه میرسد.
او ازجمله مجریان شناختهشده و البته پیشکسوت رادیو به حساب میآید که در تلویزیون هم اجرای برنامه دارد. امروز هم زودتر از موعد خود را به استودیو رسانده و کاغذهای برنامه و اسامی کارشناسانی که خانم قاسمی برای برنامه هماهنگ کرده را گرفته و مشغول تورق آنهاست.
خیرخواه علاوه بر رصد اخبار روز اقتصادی، مسئولیت گفتوگو با مسئولین و کارشناسان را نیز بر عهده دارد. دقایقی بیشتر به آغاز برنامه نمانده است. ساعت نزدیک به ۶ و ۱۰ دقیقه صبح است. صدابردار درب دوجداره استودیو را میبندد تا فضای آکوستیک استودیو برقرار شود. یگانه به صدابردار میگوید: «آمادهای؟ برنامه شروع شد. لطفا یارانه شماره یک را بروید» و با پخش آرم برنامه، روزینو شروع میشود. دست صدابردار بالا میرود و از پشت شیشه به گویندگان اعلام میکند که برنامه را آغاز کنند.
جمشیدیان با لحنی بسیار شاد و پرانرژی شروع به سلام و احوالپرسی با شنوندگان میکند: «به نام خداوند بخشنده مهربان ... دوستان سلام. به یک برنامه دیگر روزینو خوشآمدید.» بعد با اشاره دست او، یگانه (تهیهکننده برنامه) که در اتاق فرمان نشسته آهنگ شادی را روانه آنتن میکند. مدتزمان این آهنگ بسیار کوتاه است و بهاصطلاح به آن موسیقی فاصله میگویند.
آهنگ متوقف میشود و مجری ادامه میدهد: «من جمشیدیان هستم و تهیهکننده این برنامه یگانه است. پشت میز صدا همکار صدابردارمان برای شما دست تکان میدهد با ماسک. ناصر خیرخواه، کارشناس برنامه هم برای شما دست تکان میدهد، خیلی هم خوشخنده و خوشرو.»
برنامه صبحگاهی طرفداران خود را دارد
در فرصتی کوتاه با شهلا جمشیدیان صحبت میکنیم. وی به جامجم میگوید: «مخاطب برنامه صبحگاهی همواره وفادار است. در اتوبوس، تاکسی، پشت فرمان و در حال حرکت به سمت کار و تحصیل و پس از چند ساعت خواب و بیخبری این رادیوست که میتواند او را همراهی و روز خوبی را برایش آرزو کند.»
جمشیدیان میافزاید: «اگر چنین تصویری را از شنونده صبحگاهی رادیو بپذیریم، شاید بتوانیم به علایق و خواستههایش در این ساعات پی ببریم. معجونی از اخبار تازه اقتصادی، اطلاعات کاربردی برای داشتن یک روز خوب، موسیقیهای شاد و نیروبخش، مطالب امیدوارکننده در فضای کسبوکار و نکات آموزشی کوتاه و کاربردی با یک رنگآمیزی گوشنواز. همه این مطالب وقتی از زبان یک مجری گرم و صمیمی شنیده شود صبحگاه دلپذیرتری برای مخاطب ایجاد میکند.»
برنامه صبح باید امیدآفرین باشد
لیلا یگانه، تهیهکننده روزینو هم با بیان اینکه برنامههای صبحگاهی، پیشانی برنامههای رادیو هستند، میگوید: «این برنامه در زمان پیک شنونده رادیو پخش میشود و در شمار برنامههای پرمخاطب رادیواقتصاد قرار دارد. تاثیرگذاری این برنامه به جهت طیف مخاطبش بسیار بالاست و ضریب نفوذ بالایی دارد.»
یگانه با اشاره به برنامه صبحگاهی رادیواقتصاد میگوید: «روزینو برنامه مفرح و صبحگاهی با محتوای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و انعکاس خبرهای اقتصادی روز جامعه و پیگیری مطالبات مردمی درخصوص مسائل اقتصادی است.» وی درباره ویژگیهای برنامههای صبحگاهی رادیو میگوید: «اصولا برنامههای صبحگاهی برای ایجاد فضایی انرژیبخش برای شروع یک روز کاری سرشار از تلاش و بالندگی طراحی میشوند. ترکیبی از نشاط، آرامش و اطلاعرسانیهای لازم صبحگاهی میتواند در جذابیت و محبوبیت یک برنامه صبحگاهی موثر باشد. برنامه روزینو نیز با همین نگاه طراحی شده و روی آنتن میرود.»
این تهیهکننده در مورد ویژگی اخبار در برنامههای صبحگاهی میگوید: «اخبار برنامههای صبحگاهی بهدلیل ریتم تند برنامه جنبه اطلاعرسانی کوتاه دارد. ما در انتشار اخبار به خصوص اخبار بازارهای مالی که در شرایط کنونی بسیار حساس و تحت تاثیر شرایط گوناگون دچار نوسانات است باید از هرگونه هیجانات و جو روانی به دور باشیم. معتقدم اخبار باید واقعگرایانه و کوتاه تحلیل شوند تا خاطر مخاطبان برنامه صبحگاهی را در اول روز منفی نکند.» وی یکی از ویژگیهای بارز برنامههای صبحگاهی را ایجاد امید در بین مخاطبان و کاهش اضطراب آنها میداند و میگوید: از آنجا که معمولا مخاطبان به خصوص در کلان شهرها دغدغه دیر رسیدن به محیط کار یا حل مشکلات کاری یا معیشتی را دارند، سعی میکنیم با ایجاد فضایی بانشاط و امیدآفرین علاوه بر کاهش اضطراب آنها، اطلاعاتی را در اختیارشان قرار دهیم تا در طول روز مفید واقع شود.
شاد کردن و نه خنداندن
یگانه در خصوص فضای شاد در برنامههای صبحگاهی میافزاید: شاد کردن مردم در برنامه صبحگاهی به معنای خنداندن و به قهقهه انداختن آنها نیست. ما سعی میکنیم در قالبهای مختلفی چون گزارش، موسیقی یا متون مناسب حال مردم را خوب کنیم و آنها در پایان برنامه یک لبخند حاکی از رضایت بر لب داشته باشند. گاهی در برخی از برنامهها موضوعاتی موجب خنداندن مخاطب میشود که اتفاقا موضوع تلخی است ولی به زبان طنز گفته میشود.
این تهیهکننده با تأکید بر اهمیت امیدبخشی در فضای کسب و کار در برنامه صبحگاهی رادیو اقتصاد بیان میکند: عمده مخاطبان این برنامه شاغلانی هستند که هر صبح به امید ساختن کسب و کار بهتر و روز پربرکت از منزل بیرون میروند. این برنامه بخش مهمی دارد که صرفا به برکت و رزق حلال میپردازد و با اطلاعرسانی و آگاهیبخشی اطلاعاتی را در اختیار شنونده قرار میدهد تا با ایجاد انگیزه، یک روز خوب و موفق برای آنها فراهم کند. یگانه در مورد مطالبه مردم از این برنامه میگوید: در مدت پخش این برنامه متوجه شدیم مردم انتظار دارند ما از مسئولان مطالباتی همچون وام ازدواج، سهام عدالت، افزایش حقوق، افزایش قیمتها و هر آنچه را که به سفرهشان مربوط است پیگیری کنیم و به عبارتی فقط دنبال اطلاعات مورد نیاز روزمره خود هستند. مهمترین هدفی که دنبال میکنیم این است که هرکسی رادیو اقتصاد را روشن کرد از فضای اقتصادی کشور مطلع شود.
پیگیری تا حصول نتیجه
یگانه برنامه روزی نو را موضوع محور دانسته و میافزاید: برای انتخاب مناسبترین موضوع برنامه از روز قبل اخبار و جریانات اقتصادی رصد میشود و در خلال برنامه در گفتوگو با کارشناسان و مسئولان موضوع مورد بحث را تا حصول نتیجه و رضایت مخاطب پیگیری میکنیم.
وی در مورد تفاوت برنامههای صبحگاهی در یک رسانه تخصصی با یک رسانه عمومی میگوید: آنچه که نباید فراموش کنیم این است که ما اول رادیو هستیم و بعد رسانه تخصصی. برای ما خیلی مهم است که قالبها و گفتار رسانه شنیداری را حفظ کنیم. قرار نیست که چون یک رادیوی تخصصی هستیم کار خارقالعادهای انجام دهیم. ولی به دلیل رسالت اقتصادی بودن باید مباحثی را انتخاب کنیم که به دغدغههای اقتصادی مردم بپردازد.
تهیهکننده برنامه روزی نو ادامه میدهد: ریتم تند در برنامههای صبحگاهی از اهمیت بالایی برخوردار است ولی اگر برنامههای دوساعته را با ریتم تند و یکنواخت پیش ببریم موجب خستگی ذهن مخاطب میشود و گاهی لازم است از ریتم و هیجان صبحگاهی با یک موسیقی و یا ترانه ملایم، فضا را تلطیف کنیم. معتقدم رنگبندی برنامه بیشتر نشاط برای مخاطب فراهم میکند.
انتخاب نوع موسیقی
یگانه با اشاره به ویژگی موسیقی برنامههای صبحگاهی میگوید: «نکته مهم در برنامههای صبحگاهی، استفاده از موسیقی و حجم و نوع آن است. در برنامههای صبح رادیو از موسیقیهای ریتمیک عموما غربی و ترانههای پاپ، بیشترین استفاده میشود. البته این به معنای استفاده نکردن از موسیقیهای کلاسیک نیست. آثار موسیقایی برجستهای در جهان و ایران تولید شدهاند که هم ارزشمندند و هم قابلیت شادیبخشی در ابتدای روز را دارند.»
وی انتخاب موسیقیهای صبحگاهی را علاوه بر رعایت چارچوب رسانه، منوط به سلیقه تهیهکننده و متناسب با فضای برنامه دانسته و میگوید: من در برنامه روزی نو از موسیقیهای ایرانی و غربی به طور ۶۰ به ۴۰ استفاده میکنم. گاهی پس از گفتوگو با کارشناس که زمان بیشتری از برنامه را به خود اختصاص داده سراغ ترانه یک تصنیف میروم تا به ذهن مخاطب استراحت کوتاهی بدهم.
سحرخیزی و سرعت عمل
یگانه با اشاره به اهمیت سرعت عمل و ریتم تند در برنامه صبحگاهی متذکر میشود: «برنامه ساز صبحگاهی باید بانشاط و سحرخیز باشد و به عبارتی علاوه بر جسم بیدار، ذهنش هم هوشیار باشد. گاهی اوقات پیش آمده که کمی خوابآلود هستم ولی با سلام ابتدایی گوینده ناخودگاه انرژی میگیرم. یکی از ویژگیهای این برنامه داشتن سرعت بالای تهیهکننده به دلیل ریتم سریع برنامههاست.»
تهیهکننده برنامه «روزی نو» توجه به شعار سال در بخشهای مختلف برنامه را یکی از رویکردهای این برنامه صبحگاهی میداند و میگوید: «شعار سال۱۴۰۲ نیز در امتداد شعارهای اقتصادی سالهای گذشته است که به مسأله پر اهمیت رونق تولید اشاره میکند ما نیز در فضای کارشناسی برنامه سراغ این موضوع رفتیم که دستگاه حاکمیتی و دولت چه اقداماتی باید انجام دهند که شعار مزبور در مملکت تحقق پیدا کند. از نگاه کارشناسان برای تحقق شعار سال باید اشکالات و ایرادات دستگاههای اجرایی نسبت به مقوله تولید اصلاح و برطرف شود. ما نیز رویکرد برنامه را به مطالبات مردم و راهکارهای تحقق شعار سال اختصاص دادیم.»
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: