روایتی واقعی از اقدام به خودکشی زن جوان در شیراز و حاشیه‌های آن

تماشاگران مرگ

یکشنبه ظهر، اهالی معالی‌آباد شیراز لحظات پرالتهابی را تجربه‌ کردند. زنی خودش را به قسمت بالای مجتمع تجاری نگین فارس رسانده و در حالی‌که پشتش به مردم بود، روی لبه پنجره قسمتی از نمای مجتمع ایستاد. از نوع ایستادن، رفتار و صحبت‌هایش این‌طور به نظر می‌رسید که قصد خودکشی دارد.
کد خبر: ۱۴۲۱۱۱۳
نویسنده لیلا حسین‌زاده - گروه حوادث

تماشاگران مرگ

او با فریاد به همه می‌گفت کسی جلو نیاید و درکارش دخالت نکند. گوش تا گوش تماشاچی ایستاده بود. یک عده در حالی‌که چشم به زن دوخته بودند، ته دل‌شان دعا می‌کردند از خودکشی منصرف شود، عده‌ای هم در عین تعجب از زن می‌خواستند خودش را پرت ‌نکند تا به کار و زندگی‌شان برسند. خبر خیلی زود به گوش آتش‌نشانی شیراز رسید. هر لحظه ممکن بود زن که حدود سنی‌اش هم مشخص نبود، خودش را پرت‌ کند. برخی خودروهای عبوری که متوجه جمعیت و قصد زن شده بودند، توقف‌ کردند تا صحنه خودکشی را از نزدیک تماشا کنند. با آمدن خودروهای آتش‌نشانی، آتش‌نشانان به آرامی به زن نزدیک شدند تا با او صحبت کنند. در حال صحبت بودند که ناگهان ورق برگشت و زن در میان جیغ و وحشت تماشاچیان خود را به پایین پرتاب‌ کرد.
تصاویر و فیلم‌های خودکشی زن به‌سرعت در فضای مجازی منتشر شد. هیچکس نمی‌دانست او که بود و چرا دست به خودکشی زد. خیلی‌ها می‌گفتند دختر نوجوانی بوده که به خاطر اختلافات خانوادگی خودش را پرت‌ کرده است. بعضی هم آتش‌نشانان را مقصر می‌دانستند و می‌گفتند چون تشک نجات نداشتند، نتوانستند او را نجات دهند. خبرها آن‌قدر ضد و نقیض بود که نمی‌شد واقعیت را از شایعه تشخیص داد. 
ساعاتی پس از این حادثه، اعلام شد فرد خودکشی‌کننده دختری نوجوان نبوده، بلکه زنی ۴۱ساله بود که درگیری‌های خانوادگی داشت و حضانت فرزندش نیز به همسرش واگذار شده بود. او روز حادثه خودش را به پنجره مجتمع رساند و دست به خودکشی زد. موضوع دیگری که واکنش شدید کاربران فضای مجازی را به دنبال داشت، نداشتن تشک نجات بود. این در حالی است‌که به گفته هادی عیدی‌پور، وقتی تیم پیشتاز آتش‌نشانی به محل رسید و گفت‌وگو با زن ۴۱ساله را آغاز کرد، همان زمان تیم دوم در حال انتقال تشک نجات به محل حادثه بود که در همین هنگام زن خودش را به پایین پرتاب‌ کرد.
افشین محمدی، معاون دادستان شیراز هم دراین باره گفت: در بررسی‌های اولیه شاهدان عینی اظهار کردند که این زن ۴۱ساله پیش ازاقدام به خودکشی علت عمل خود را اختلافات خانوادگی اعلام کرده و خواستار عدم مداخله افراد برای جلوگیری از اقدام خود شده بود. تیم جنایی آگاهی شیراز نیز همراه مقام قضایی بلافاصله در محل حضور یافتند و بررسی‌های اولیه حاکی است نیرو‌های امدادی و اورژانس اجتماعی همه تلاش خود را برای جلوگیری از بروز حادثه و اقدام به خودکشی وی انجام دادند. سرپرست دادسرای جنایی و جرایم امنیتی شیراز ادامه داد: همه ابعاد موضوع در دست بررسی است و این فرد با تلاش گروه فوریت‌های پزشکی حاضر در محل خوشبختانه از مرگ نجات یافته و جهت انجام اقدامات پزشکی تکمیلی به یکی از مراکز درمانی استان اعزام شده است.
نکته‌ای که در اقدام به خودکشی زن جوان جنجالی شد تجمع افراد برای تماشای رفتار این زن و ترغیب او به انداختن خود به پایین ساختمان بود. موضوعی که در دیگر اقدام به خودکشی‌ها هم دیده می‌شود و گاهی باعث ایجاد اختلال شدی درترافیک و سنگین شدن آن در معابر اصلی شهر می‌شود. روانشناسان حضور این افراد در محل‌های اقدام به خودکشی افراد را آفتی خطرناک می‌دانند که مداخله پلیس برای متفرق کردن آنها ضروری است.

حال بد تماشاچیان خودکشی

اصغر کیهان‌نیا - مشاور خانواده

دلایل متعددی برای خودکشی افراد وجود دارد که بنا به تفکیک سن متفاوت است. شکست عشقی، مشاهده نامهربانی اطرافیان، عدم اعتماد به نفس، احساس ناکافی بودن، اعتراض به خانواده و تنبیه آنها که «چون با من بدرفتاری کردید، وجود خودم را از شما محروم می‌کنم»، استیصال فردی؛ یعنی فرد به مرحله‌ای می‌رسد که از خود و حتی جسمش بیزار می‌شود، اعتراض به محیط مثلا نسبت به دانشگاه، مدرسه، شرایط عمومی جامعه، بیکاری، تنگنای شدید مالی، جدایی، وجود اختلافات خانوادگی و دیگر دلایل از جمله مسائلی است که ممکن است فرد را وادار به از بین بردن خود کند. خودکشی درمیان آقایان بیشتر از خانم‌ها دیده می‌شود. اگر مردی در سنین ۴۰تا ۵۰سال دست به خودکشی بزند، این اقدام ناشی از شرایط بد اقتصادی یا استیصال مالی است که در مواردی هم خود و خانواده‌اش را از بین می‌برد. بعد دیگر این ماجرا، جمعیت نظاره‌گر عمل خودکشی هستند. بخشی از جمعیت ایران به خصوص نوجوانان و جوانان از فقدان آینده روشن، تغییر دائمی قوانین، تورم و شنیدن اخبار ناگوار رنج می‌برند و دچار افسردگی می‌شوند. در پی این افسردگی، نسبت به وقایع اطراف بی‌اعتنا می‌شوند که البته به معنای بی‌تفاوتی و ناراحت نشدن نیست، بلکه چون قدرت دفاع ندارند، سکوت می‌کنند و در صورت وقوع حادثه بی‌اعتنا از کنار آن رد می‌شوند. در این بین برخی افراد، فرد را ترغیب به خودکشی می‌کنند که رفتاری بسیار ناشایست است. این‌که برخی با گفتن جمله «زود بپر به کارمان برسیم»، یعنی دنبال هیجانی هستند تا خود را آرام کنند. حال عمومی این گونه افراد بسیار بد است و همه چیز را سیاه می‌بینند که این مساله ناشی از کمرنگ شدن اعتقادات مذهبی یا  در حال از بین رفتن آن است. حتی برخی مسئولان کشوری هم این موضوع را تایید کرده‌اند‌. اما باید با روش درست به افرادی که افکار یا قصد خودکشی دارند، کمک کرد. این‌که با آنها صحبت و خودکشی را تقبیح‌کنیم، پاسخ درستی نیست، زیرا فرد می‌داند خودکشی عملی ناپسند است. در این شرایط و بدون تقبیح خودکشی، باید از فرد بپرسیم چه دلایلی باعث شده تا خودکشی را انتخاب کند. از میان پاسخ‌های او می‌توان راهنمایی‌های لازم را در اختیار او قرار داد و مانع از خودکشی شد. همچنین به روانشناس مراجعه کنند تا فرد و خانواده اش به درستی راهنمایی شوند.   بحث دیگر در خصوص افرادی است که به عنوان تماشاچی تجمع می‌کنند وحضورشان سبب ترغیب فرد به خودکشی می‌شود. در چنین شرایطی پلیس وظیفه دارد آنها را متفرق کرده و فضا را به نحوی آرام نگه دارد تا مشاور بتواند باب گفت‌وگو را با فردی که قصد خودکشی دارد، آغاز کند، زیرا امکان دارد در آن فضای ملتهب و پرجمعیت اتفاقات دیگری رخ دهد. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها