به گزارش جام جم آنلاین، برخی معتقدند سفر خصوصی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی (در سپتامبر) به مسقط نشان دهنده میزان جدی بودن پادشاهی عربستان در دستیابی به توقف دائمی جنگ است، به ویژه اینکه تحرکات پس از آن، این موضوع را آن هم در میانه شکست تلاش های بین المللی در ایجاد هرگونه پیشرفت سیاسی از زمان آغاز بحران در سال 2015 اثبات می کند.
پس از ناکامی در دستیابی به نزدیکی بیشتر آن هم پس از سفر هیئت سعودی به صنعا در آوریل گذشته، سفر هیئت حوثی به ریاض که نخستین بار از زمان آغاز جنگ و به طور رسمی انجام می شود، نشان دهنده تسریع در روند حل و فصل بحران یمن است.
سه روز پس از سفر بن سلمان به مسقط، هیئتی از حوثی ها به همراه هیئتی عمانی به عنوان نخستین هیئت حوثی که از زمان آغاز جنگ وارد پایتخت عربستان می شود، در گامی با هدف پیشبرد راه حل سیاسی وارد ریاض شد.
رسانههایی مانند رویترز و خبرگزاری فرانسه به نقل از مقام های دولتی یمن و سایر منابع آگاه به روند مذاکرات، هدف از این سفر را برگزاری دور جدید مذاکرات با عربستان سعودی و دستیابی به توافق نهایی بر سر جزئیات پرونده های بشردوستانه و اقتصادی اعلام کردند.
این منابع توضیح دادند، گفت و گوها بر موضوع پرداخت حقوق کارمندان دولتی حوثی که از سوی مراجع بین المللی به رسمیت شناخته شده اند، متمرکز است؛ موضوعی که تاکنون با بن بست مواجه بود. همچنین دو طرف درباره افتتاح مقاصد جدید هوایی از فرودگاه صنعا که سال ها قبل از سوی ائتلاف عربی بسته شده بود و سال گذشته اجازه بازگشایی حریم هوایی را به روی هواپیماهای اردن و مصر دادند، گفت وگو می کنند.
هم زمان حوثی ها از ورود هیئت عمانی به صنعا خبر دادند و اعلام کردند، به همراه هیئت مذاکره کننده عمانی به عربستان می روند تا مذاکراتی را که از ماه ها پیش با میانجی گری سلطان نشین عمان در جریان است، تکمیل کنند.
به دنبال ورود هیئت حوثی به ریاض، وزارت امور خارجه عربستان در بیانیهای اعلام کرد، پادشاهی سعودی (بدون بیان تاریخ دیدارها) دعوتنامهای برای هیئتی از صنعا ارسال کرد تا برای تکمیل جلسات و گفت و گوها به این کشور سفر کنند.
در توضیح این اطلاعیه آمده است: دعوت از هیئت صنعا در چارچوب ابتکار پادشاهی سعودی که مارس 2021 اعلام شده و بر آتش بس دائمی با نظارت سازمان ملل متحد و آغاز مذاکرات صلح میان طرف های یمنی تمرکز دارد، است.
وزارت امور خارجه عربستان اعلام کرد، دعوت مذکور با هدف ادامه جلسات و گفت و گوهای هیئت سعودی به ریاست محمد آل جابر، سفیر عربستان در یمن که از هشتم تا سیزدهم آوریل با مشارکت برادران سلطان نشین عمان در صنعا برگزار شده بود، انجام شد.
ریاض تأکید کرد، این اقدام در راستای تلاش های پادشاهی عربستان و سلطنت عمان برای دستیابی به آتش بس دائمی و همه جانبه در یمن و دستیابی به راه حل سیاسی پایدار قابل قبول برای همه طرف های یمنی است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام دولتی یمن که از محتوای مذاکرات عربستان سعودی و حوثیها مطلع است، گفت: هدف از این سفر برگزاری دور جدید مذاکرات با عربستان و دستیابی به توافق نهایی بر سر جزئیات مذاکرات در پرونده های بشردوستانه و اقتصادی است.
این سفر همزمان با اعلام حمایت شورای امنیت سازمان ملل متحد از تلاشهای عربستان سعودی و عمان برای دستیابی به صلح در یمن انجام شد که جای هیچ تردیدی بر سر اهداف سفر باقی نگذاشت. شورای امنیت به طور ضمنی بر ضرورت حفظ آرامش و لزوم برقراری آتش بس با نظارت سازمان ملل متحد با وجود گذشتن حدود یک سال از تاریخ انقضای آن و نیز تضمین دسترسی بدون مانع به کمک های بشردوستانه به نیازمندان و حفظ امنیت کارکنان سازمان های بشردوستانه تأکید کرد.
هانس گروندبرگ، فرستاده سازمان ملل متحد به یمن نیاز دو طرف برای دستیابی به پیشرفت در توافق بر سر صلح و ازسرگیری روند سیاسی داخلی یمن با نظارت سازمان ملل متحد را یادآور شد و گفت: این فرآیند باید فوری آغاز شود تا دستاوردهای به دست آمده تثبیت شوند.
نجیب السماوی، پژوهشگر روابط بینالملل معتقد است، مردم یمن امیدوارند رایزنی های آتی در ریاض شروع واقعی برای پایان جنگ و توافق بر سر تمام جزئیات سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی باشد.
وی گفت: شاید تحرکات عمان بسیار افزایش یافته باشد و سفر بن سلمان به مسقط گواه جدی بودن عربستان سعودی در مسیر پایان دادن به پرونده ای است که به شدت این کشور را تحت تأثیر قرار می دهد، اما پیش بینی این روند خیلی زود است.
منبع: راهبرد معاصر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد