متا (مالک اینستاگرام) با انکار وقوع این اتفاق، این مسائل را «یک نقص» میخواند اما این پدیده سالهاست در این پلتفرم وجود داشته و در رخدادهای مشابه دیگر نیز تکرار شده است. در شبکههای اجتماعی اثبات ممنوعیت سایهای سخت است اما کاربران در سرتاسر جهان میگویند هرپستی حاوی محتوای فلسطینی باشد یا اشارهای به غزه داشته باشد، بازدید و تعامل کمتری دارد. در برخی موارد، کاربران اینستاگرام اجازه نداشتند روی پستهای دیگر نظر بدهند و پیامی با این مضمون «ما فعالیتهای خاصی را برای محافظت از جامعه خود محدود میکنیم. براساس استفاده شما، این اقدام تا تاریخ (...) برای شما در دسترس نخواهد بود. اگر فکر میکنید اشتباه کردیم به ما بگویید.»
موسسه مطالعات فلسطین در یک گزارش تایید کرد نقض دیجیتالی محتوای فلسطینی به طور قابلتوجهی افزایش یافته است.در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۲۰۰ صفحه و حساب فلسطینی بهویژه در جریان عملیات چاقوکشی در کرانه باختری و اورشلیم، مورد هدف قرار گرفت. موارد نقض در سال ۲۰۱۷ به ۲۸۰ مورد در یوتیوب و فیسبوک از جمله ممنوعیت انتشار، بستن حسابها و حذف صفحات افزایش یافت. تاسال ۲۰۱۸ این مرکز ۵۰۰ مورد تخلف علیه محتوای فلسطینی بهویژه مواردی که توسط روزنامهنگاران در فیسبوک ارسال شده بود، ثبت کرد. در سال ۲۰۱۹ تخلفها به بیش از ۱۰۰۰ مورد افزایش یافت که ۹۵۰ مورد آن در فیسبوک بود. این تخلفها شامل حذف، تعلیق یا ممنوعیت صفحات و حسابهای شخصی بود که اغلب از عبارات خاصی مانند «حماس»، «جهاد»، «شهید» و غیره به عنوان بهانهای برای سانسور استفاده میکردند. بسیاری از فعالان حامی فلسطین در رسانههای اجتماعی، هنگام بیان آزادانه و به اشتراکگذاری مطالب در مورد جنگ اسرائیل در نوار غزه با موانعی مواجه میشود اما این محدودیتها مانع از آن نمیشود که تاکتیکهایی برای دور زدن این الگوریتمهای مغرضانه پیدا نکنند. جنایات وحشتناکی که نیروهای رژیم صهیونیستی روزانه علیه غیرنظامیان فلسطینی در غزه مرتکب میشوند، محکومیتهای گستردهای را به دنبال داشته و بسیاری را در سراسر جهان بر آن داشته است تا همبستگی خود را با فلسطینیها نشان دهند و جنایات اسرائیل را مستند کنند. الگوریتم رسانههای اجتماعی و دستورالعمل پلتفرمها، فعالیتهای آنلاین حامیان فلسطین را مختل کرده است؛ برخی از کاربران شروع به ارسال نکات و ترفندهایی در مورد شیوه دور زدن این مشکل کردهاند. از زمانی که درگیری خونین بین رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت فلسطین در این ماه به جنگ تبدیل شد، تولیدکنندگان محتوا حامی فلسطین در شبکههای اجتماعی به طور فزایندهای از ترفند «algospeak» - مجموعهای از عبارات، املای خاص و کلمات رمز - برای جلوگیری از حذف یا سرکوب پستهای خود توسط پلتفرمهای رسانههای اجتماعی استفاده میکنند.
لورا آلباست؛ سردبیر ارشد استراتژی دیجیتال در موسسه مطالعات فلسطین:
«جمعآوری حسابهای کاربری دستهاول و مستندسازی و بهروز رسانیهای زنده برای کار آنها ضروری است. پلتفرمهای رسانههای اجتماعی این امکان را برای من فراهم میکنند؛ متاسفانه از آنجایی که بسیاری از محققان، روزنامهنگاران و خانوادهها برای مستندسازی و بررسی به رسانههای اجتماعی متکیاند، ما به غولهای بزرگ فناوری اعتماد کردهایم.»
دبورا براون؛ محقق ارشد و مدافع حقوق دیجیتال در پویش گروه دیدبان حقوقبشر:
«این محدودیتها حتی تماس با عزیزان، به دست آوردن اطلاعات حیاتی درباره مکان پیدا کردن دارو، غذا، راههای امن که همگی محدود است را بسیارسخت میکند. همچنین به طور جدی توانایی خبرنگاران و ناظران حقوق بشر را برای مستندسازی تخلفات مختل میکند.»
سدا سوشال؛ مرکز نظارت و مستندسازی نقض دیجیتالی محتوای فلسطینی:
از آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه، پلتفرمهای رسانههای اجتماعی به۴۴۵۰ درخواست دادستانی اسرائیل برای حذف محتوای فلسطینی پاسخ داده است. این مرکز از بیانیههایی مانند «از دریا تا رودخانه» به عنوان نمونهای از آنچه پلتفرمهای متا به عنوان «یهودستیزی» میدانند نام برد.
متا؛ شرکت فناوری آمریکایی:
متا پنجشنبه(۲۷ مهر) اعلام کرد که ۷۹۵هزار پست عربی و عبری را در پلتفرمهای مختلف خود در سه روز اول درگیری حذف کرده است. همچنین چندین هشتگ در اینستاگرام از جمله #طوفان_الأقصی را ممنوع کرد. این شرکت تعریفی از «حمایت اساسی» از حماس ارائه نکرده است در عوض بسیاری از حسابهای فیسبوک و اینستاگرام را سانسور یا تعلیق و در نتیجه کاربران را از ارسال و به اشتراکگذاری محتوا محروم میکند. بنابراین بسیاری از کاربران اکنون شکایت دارند که متا مغرضانه عمل کرده است و با کاهش دسترسی به پستهایشان، صداهای طرفدار فلسطین را سرکوب میکند؛ حتی اگر قوانین پلتفرمها را زیر پا نگذارند.