او معتقد است که هیچ انسانی نباید در مقابل هر ظلمی که در هر کجای جهان به هر انسانی میشود فارغ از هر دین و مذهبی که دارد ساکت بماند. مسأله غزه هم ابعاد انسانی بسیاری دارد که باید به آن توجه شود. او حتی سالها قبل فیلمسینمایی با محوریت مردم فلسطین ساخته که از شبکههای سراسری پخش شد. هاشمی در گفتوگو با جامجم حتی درباره هنرمندانی که در مقابل این جنایت سکوت کردهاند، نکاتی را بیان کرد. سیدجواد هاشمی که این اواخر در سریال «راز ناتمام» نقش شهید رجایی را ایفا کرد، در گفتوگو با جامجم در پاسخ به این سؤال که با توجه به اتفاقات اخیر غزه، هنرمندان با ابزار هنر برای حمایت از مردم غزه چه اقداماتی میتوانند انجام دهند، میگوید: قطعا ساخت اثر هنری نافذ به این سادگیها نیست. اگر زندهیاد سیفا... داد فیلممجموعهای برای فلسطین ساخت و اثری تولید کرد که در تاریخ سینمای ایران ماندگار شد، ادای دین تکرارنشده در سینمای ایران بود. بنابراین اگر قرار است آثار دمدستی دراینباره ساخته شود و آثار مستند غیرحضوری ساخته نشود بهتر است.
ساخت آثار ماندگار
وی میافزاید: تولیدات مستند آرشیوی و اگر قرار است از تصاویر آرشیو برای ساخت یک اثر استفاده شود، به نظر من اتفاق تازهای نیست. ساخت اثر ویژه برای اثبات مظلومیت ساکنان غزه کار سادهای نیست و احتیاج به زمان، بودجه، امکانات، توانایی و تلاش هنرمندانه دارد. من به ضرسقاطع میگویم اگر قرار است هنرمندی در این زمینه پای به میدان بگذارد و اثری در این زمینه انجام دهد، باید تولید بزرگ و ماندگاری باشد. البته به نظر من ساخت چنین آثاری برای فلسطین صرفا اثر امروز نیست و زودتر از اینها باید شروع میشد. اما اگر قرار است امروز اثری برای این مردم مظلوم ساخته شود، با توجه به اینکه ما در قلب اتفاقات، حوادث، رخدادها و دگرگونیهای حاضر در خاورمیانه خاصه در غزه هستیم، کار کمی سخت است. از این جهت که به گونهای باید در فیلمنامه پیشبینی از وقایع آینده وجود داشته باشد. اگر بخواهیم فقط تصویری از مظلومیت مردم غزه باشد که حداقل بذرش امروز باید کاشته شود، ولی فکر میکنم در دنیای هنر درباره مردم غزه باید آثار فاخر ساخته شود. یعنی اثری از جنس فیلم «بازمانده» زندهیاد سیفا... داد.
واکنشهای منفی درباره پستم در فضای مجازی
هاشمی درباره حضور هنرمندان و فعالیتهایی که میتوانند در این زمینه انجام دهند، عنوان میکند: بههرحال کلام هنرمندان و چهرههایی که برای مردم شناختهشده و بهخصوص محبوب هستند، میتواند روی جامعه و افراد بسیار تاثیرگذار باشد. بههمیندلیل من در فضای مجازی پستی گذاشتم و خیلی مستقیم اشاره کردم که همکاران من کجا هستند و چرا سکوت کردهاند؟ چون اظهارنظر آنها میتواند درباره چنین مسائلی تاثیرگذار باشد. گرچه این پست من بازخوردهای خوبی نداشت. بااینحال فکر میکنم بسیاری از هنرمندان هم مثل افراد دیگر جامعه از اتفاقات غزه ناراحت میشوند و نگران مردم غزه و بهخصوص کودکانی هستند که به شهادت میرسند، اما نگران واکنش مردم هستند و بههمیندلیل سکوت کردهاند. ما در محافل خصوصی دراینباره با دوستان و همکاران بحثهای بسیاری میکنیم و میتوانم بگویم تقریبا ۹۰ درصد هنرمندان را در بحث غزه ناراحت دیدم، اما وقتی از آنها سؤال میکنم چرا سکوت کردهاید و واکنش نشان نمیدهید، میگویند که نگران واکنش مردم هستیم. با وجود اینکه میدانند آن بخشی از مردم که در فضای مجازی مدام به این و آن هتاکی میکنند بخش قابل اعتنایی نیستند. من هم ناسزا شنیدم، اما برایم مهم نیست، چون غزه یک مسأله انسانی است. هاشمی که سالها پیش فیلمی به نام «دوئت» با محوریت فلسطین ساخته است، دراینباره توضیح میدهد: من حدود ۲۰ سال پیش اولین فیلمسینماییام را ساختم که داستان یک پسر نابینای ایرانی و یک پسر فلسطینی غزه است که او هم نابیناست و هردو نوازنده ویولن هستند. آنها با هم چت میکنند و با هم آشنا میشوند و قرار میگذارند در یک روز با هم دوئت اجرا کنند، اما پسر فلسطینی به شهادت میرسد و پسر ایرانی زیر پل خواجو طبق قراری که با آن پسر فلسطینی دارد، درحالیکه همه در کنار رود شمع روشن کردهاند، ویولن میزند و این دوئت شکل میگیرد. انگار که روح آن پسر نابینا در کنار او قرار گرفته است. من این فیلم را در اصفهان ساختم و چند بار هم از تلویزیون پخش شد. بنابراین من دینم را تا حدودی به مردم فلسطین ادا کردم. گرچه ادعا نمیکنم که فیلم درجهیکی بود اما با توجه به امکاناتی که وجود داشت، من این فیلم را ساختم.
هجمههای شبکههای معاند
وی درباره پوشش رسانهای صداوسیما درباره مسأله غزه و اینکه تا چه حد توانسته هجمههایی را که شبکههای معاند وارد میکنند خنثی کند، میگوید: به نظر من صداوسیما اتفاقا بیش از حد انتظار برای اثبات مظلومیت غزه آثاری تولید کرد. بااینحال فکر میکنم امکانات رسانههای معاند بهخاطر حمایتهایی که میشوند بیشتر است و از این نظر رقابت با آنها کار بسیار سختی است. بااینحال تلویزیون در پوشش اخبار و پخش مستند دراینباره بهشدت خوب عمل کرد، اما اینکه مردم ایران چقدر با این قضیه همراهی کردند را باید بگویم انتظار من خیلی بیشتر بود. من فکر میکنم برخی ازمردم قصه غزه را سیاسی میبینند. درصورتیکه اگر انسانی به این اتفاقات نگاه کنند، واکنشهای بهتر و بیشتری از خود نشان میدهند و قطعا سکوت نخواهند کرد. من تمام تجمعات ضد رژیمصهیونیستی جهان را تماشا کردم. تمام پلاکاردهایی که در هر کجای دنیا دست تجمعکنندگان بود، انسانی و بهدور از سیاست بود و شعارهایی هم که سر دادند انسانی بود و اصلا بهخاطر همین بعد انسانی بود که مردم جهان در تجمعات مختلف ضدصهیونیستی شرکت کردند. میخواهم بگویم اگر آنهایی که در ایران در چنین تجمعاتی شرکت نکردند به این خاطر است که از منظر انسانی به این قضیه نگاه نکردند.
دل هنرمندان با مردم غزه است
سیدجواد هاشمی در بخشی از مصاحبه عنوان میکند: دل هرانسانی از این همه فجایعی که در غزه رخ میدهد، میگیرد و نمیتواند سکوت کند. اگر دقت کرده باشید در مراسم سردار سلیمانی بهخاطر همین بعد انسانی بود که مردم با جان و دل آمدند، چون دلشان با شهید سلیمانی بود. شما در آن روز از همه طیف آدم در خیابان میدیدید که برای سردار سلیمانی آمده بودند. بنابراین مردم باید به مسأله غزه نگاه انسانی داشته باشند. وی تاکید میکند: فکر میکنم دل همه هنرمندان با مردم غزه است. چون آنها هم انسان هستند. معتقدم ما نباید بههیچوجه سکوت کنیم. واقعا رژیمصهیونیستی باید چهغلط دیگری کند که صدای همه دربیاید و دیگرسکوت نکنند.