بهنظر وی که سابقه زیادی در عرصه هستهای داشته و از همکاران نزدیک شهید احمدیروشن و شهید فخریزاده بوده، پذیرش برجام، صنعت هستهای را حداقل یک دهه به عقب برگردانده است و اگر دو سه سال خوب وقت بگذاریم، میتوانیم صنعت هستهای را به قابلیتهای سال ۹۲ برگردانیم و اینکه برخیها میگویند ما هر آنچه را که تعلیق کردیم یا از بین بردیم با فشردن یک کلید Undo برمیگردانیم، اصلا صحیح نیست. این حرفها بخشی از سخنان حسین آبنیکی، رئیس اسبق مرکز توسعه و فاوا سازمان انرژی اتمی است که شهید محسن فخریزاده را جزو دانشمندان مقدم صنعت هستهای میداند که در صنعت دفاعی نیز بسیار موفق عمل کرد و توسط صهیونیستها ترور شد. آبنیکی از مدیران ارشد سابق صنعت غنیسازی بوده و از زیروبمهای این صنعت بومی کشورمان مطلع است. وی در گفتوگو با خبرنگار جامجم میگوید: دولت آقای روحانی برای دستیابی به توافق برجام، استمرار و اجرای آن خیلی از واقعیات را نادیده گرفته و آنها را از بین برد و کتمان وجهه علمی شهید فخریزاده در عرصه هستهای یکی از این واقعیتهاست. مشروح این گفتوگو در ادامه از نظرتان میگذرد:
با توجه به سومین سالگرد شهید فخریزاده، آنچه روشن است این که توان علمی کشور در حوزههای مختلف هستهای، دفاعی و علمی قائم بر فرد نیست و بهرغم جنایات انجام شده، این پیشرفتها روزافزون است. با همه تفاسیر دلیل ترور دانشمند هستهای کشورمان توسط، دشمنان کوردل را چه میدانید؟
فناوریهای برتر کشورمان در حوزههای هستهای، موشکی، نانوفناوری، بیوفناوری و پزشکی و خیلی از فناوریهای دیگر امروز تبدیل به صنعت و زیستبوم شده است و ما میتوانیم سرافرازانه درخصوص صنعت هستهای، صنعت نانو، صنایع موشکی و دفاع صحبت کنیم. وقتی فعالیت صورت گرفته در کشور به سطح صنعتی میرسد یعنی فاصله معناداری با زمانی دارد که توان کشور محدود به فعالیتهای آزمایشگاهی در این عرصههاست. وقتی صنعت شکل میگیرد حتی اگر افراد برجسته آن توسط دشمنان ترور شوند، باز هم نمیتوان مانع روند روبه رشد و توسعه آن صنعت شد و به این ترتیب آن صنعت پیشرفت خواهد کرد، چون تعداد بسیار زیادی از دانشمندان، صنعتگران و متخصصان ما در این حوزهها رشد و پیشرفت کردهاند و واحدهای صنعتی زیادی در این خصوص تشکیل شده و مشغول فعالیت در این عرصه است. فلذا با حذف یک نفر هرچند کلیدی نمیتوان آن صنعت را ویران کرد، چه هستهای و چه حوزههای دیگر. البته نمیتوان منکر آسیبها و چالشهای ناشی از حذف دانشمندان و اندیشمندان نامآور در این عرصه شد، زیرا زمان قابل توجهی را برای جبران این خلأها نیاز داریم.
خود دشمنان نیز به این مسأله واقفند که روند آن صنعت و آن حوزه فناوری با عدم حضور یک شخص به طور کامل مختل نمیشود و فقط ممکن است در کوتاهمدت دچار آسیب شود اما یکی از دلایلی که دشمنان در پی حذف فیزیکی و ترور دانشمندان و نخبگان هستند، این است که میخواهند با ایجاد رعب و وحشت در دل دیگران از حضور نیروهای نخبه جوان در این صنعت جلوگیری کنند و بخش خصوصی را که مشغول سرمایهگذاری و کار در این حوزه است، دلسرد کنند. آنها با این خیالات خام، فکر میکنند با این حربهها میتوانند مسیر را کند کرده و این روند رو به رشد را مختل کنند. موضوعی که در کشور ما بالعکس بود و عملا چنین اتفاقی در صنعت هستهای رخ نداد و ترور دانشمندان هستهای ما باعث شد تا تعداد بیشماری از جوانانی که شاید قبل از این انگیزه زیادی برای ورود به عرصه صنایع و فناوریهایی مثل هستهای نداشتند با عزم و اراده وارد این حوزه شده و گام استواری را در این زمینه بردارند.
با توجه به تاکید رئیس سابق سازمان انرژی اتمی، فخریزاده مؤثرترین فرد کشور در حوزه هستهای بود و نقشه راه هستهای کشور را تهیه کرد اما بخشی از مسئولان دولت دوازدهم در این سازمان حتی وزیر خارجه وقت سعی کردند با سانسور چهره واقعی شهید فخری زاده، وی را دانشمند عرصه دفاعی بنامند و حتی کمالوند و صالحی پس از ترور عنوان کردند همه دانشمندان هستهای در سلامت کامل هستند. دلیل این تناقض را در چه میدانید؟
همه ما میدانیم دولت آقای روحانی با آن استدلال غلط و موضع بسیار ضعیفی وارد مذاکرات شدند و امتیارات بسیار وسیعی را به طرفهای غربی بهویژه آمریکاییها دادند و نتیجه آن توافقنامهای با عنوان برجام شد و در این میان تعداد زیادی از متخصصان کشور از صنعت هستهای اخراج و بسیاری از دستاوردهای ما تخریب شد و بهزعم خود فکر میکردند میتوانند نتایج مثبت اقتصادی را به بار بیاورند اما گذر زمان نشان داد نهتنها دستاوردی نصیب ما نشد بلکه نتیجه هیچ در هیچ شد. در این میان دشمن بهرغم اینکه از ما امتیازات زیادی گرفته بود هیچ امتیاز اقتصادی به ما نداد. طرف آمریکایی هم علاوه بر تشدید تحریمها به اقدامات خود در حوزه حذف فیزیکی دانشمندان ایرانی ادامه داد و ترور شهید فخریزاده یکی از این اقدامات شنیع بود. مقامات دولت قبل و وزیر خارجه وقت همواره از نقض برجام توسط آمریکاییها دفاع میکردند و میگفتند اینها برجام را نقض نکردند تا اینکه این اواخر بالاخره پذیرفتند طرف قبلی نهفقط تعهدات برجامی خود را انجام نداده، بلکه مرتکب نقض تعهدات نیز شده است.
ازجمله اقدامات عجیب دولتمردان دولت تدبیر و امید اظهار نظر آنها درخصوص نقش شهید فخریزاده بود؛ آنها درصدد بودند اینگونه وانمود کنند که شهید محسن فخریزاده نقشی در باروری صنعت هستهای نداشته است و ایشان اصلا دانشمند هستهای نبودند و در حوزه دفاعی کار میکردند، در حالیکه ایشان جزو پیشکسوتان صنعت هستهای کشور و از سالیان بسیار دور جزو موثرترین افراد در صنعت هستهای ما بودند. دولت آقای روحانی برای دستیابی به توافق برجام، استمرار و اجرای آن خیلی از واقعیات را نادیده گرفته و از بین میبرد و کتمان وجهه علمی شهید فخریزاده در عرصه هستهای یکی از این واقعیتهاست که توسط آنها رد شد و آنها تلاش کردند به این وسیله از موضع آمریکاییها دفاع کنند و نشان دهند که این ترور ناجوانمردانه ازسوی طرف غربی یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی صورت نگرفته و یک بحث نظامی است و ربطی به موضوع هستهای ندارد. این را بیشتر در این فضا میتوان تفسیر کرد و چیز عجیبی نیست. این دولت بسیاری از دستاوردهای ما در این حوزه را به منظور جلب رضایت آمریکاییها و تداوم مذاکرات از بین برده و خیلی از واقعیات را نادیده گرفت که ترور شهید فخریزاده هم یکی از همین مسائل بود و اینگونه به خون شهید فخریزاده و زحماتی که طی سالهای عمر خود در حوزه هستهای و سایر حوزههای فناورانه کشیده بود، خیانت کردند. ایشان دانشمند هستهای و ازجمله مدیرانی بودند که علاوه بر موضوع هستهای در خیلی از فناوریهای مهم و پیشرفته نیز فعالیت مؤثری داشتند و اینکه در حوزههای دیگر هم کار کرده اند دلیل موجهی برای این نیست که بگوییم فعالیتی در حوزه هستهای نداشتند و دانشمند هستهای نبودند.
همانطور که بعدها منتشر شد شهید فخریزاده از سال ۸۷ در معرض ترور قرار داشتند و نتانیاهو صراحتا به این موضوع پرداخته بود. از طرف دیگر مجامع بینالمللی نظیر سخنگوی حقوق بشر سازمان ملل و اتحادیه اروپا پس از این ترور ناجوانمردانه با محکومیت این اقدام شنیع، آن را مغایر اصول احترام به حقوق بشر عنوان کردند اما صهیونیستها همچنان به حربه ترور و حذف فیزیکی متوسل میشوند و مجامع بینالمللی هیچ اقدامی را برای توقف این جنایتها انجام نمیدهند. ارزیابی شما از این سیاست دوگانه چیست؟
صهیونیستها به هیچ وجه و در هیچ حوزهای به اصول انسانی پایبند نیستند و اهمیتی به هیچکدام از مصوبات و اصول سازمانهای بینالمللی نمیدهند. در قضیه غزه به وضوح میبینیم رژیم صهیونیستی هر کاری که دلش میخواهد، انجام میدهد و حتی بیمارستانها را بمباران میکند و کودکان، زنان و مردم بیدفاع را که غیرنظامی هستند و زندگی معمولی خود را دارند مورد حمله قرار میدهد و آنها را به شهادت میرساند و امکانات اولیه نظیر آب، غذا و دارو را از مردم غزه دریغ کرده و آمبولانسها را هم تخریب میکند. این چهره واقعی رژیم صهیونیستی و مدافعان آمریکا و اروپایی است. نباید گول ظاهر لیبرال دموکراسی را بخوریم، البته که باطن آنها نیز همین گونه است؛ یک تمدن وحشی که به هیچ یک از اصول انسانی پایبند و معتقد نیستند و آن را ابزاری برای اعمال فشار، زور و اتهام زدن به دیگران میدانند و قائل به هیچ چیزی نیستند. حتی برخی از مسئولان سازمان ملل هم درخصوص جنایات اخیر رژیم صهیونیستی، آمریکا و کشورهای غربی همچون انگلیس، فرانسه، آلمان و ... اعتراض کردهاند و رژیم صهیونیستی در واکنش به این اعتراضات، برخلاف آنها نظر داده و گفته اینها باید برکنار شوند و لیاقت بودن در فضای بینالمللی و مسئولیتداشتن در سازمان بینالمللی را ندارند. اعتقاد آنها همین است و بهرغم اینکه برخی از سازمانهای بینالمللی درخصوص ترور هستهای موضع انتقادی گرفتند اما رویه آنها تغییر نمیکند، زیرا به هیچ وجه برای این سازمانها اعتباری قائل نیستند و هر کاری میخواهند انجام میدهند و اعتقادی به هیچ کدام از اصول انسانی ندارند و مادامی که سازمانهای بینالمللی از جنایت صهیونیستها حمایت کنند، آنها را میپذیرند ولی اگر بخواهند مطابق ماموریت و نقش خود به حمایت از مردم مستضعف، افراد آسیب دیده و اعتراض به ترور دانشمندان بپردازند و کلامی در محکومیت آنها اعلام کنند، طرد میشوند. از همین رو این جنایتها به وضوح نشان داد دولتهای غربی هیچ وقعی برای مصوبات و چارچوبهایی که ظاهرا به آن اذعان دارند، قائل نیستند.
به اذعان همرزمان و دوستان شهید فخریزاده، ایشان صراحتا اذعان داشتند برخی از مسئولان خاصه در وزارت خارجه نظام سلطه را نمیشناسد و باید در دوره دشمن شناسی شرکت کنند اما برخی سعی دارند ایشان را از موافقان برجام وهم مشی حامیان مذاکره با آمریکا جا بزنند. هدف این تحریفها و استفاده ابزاری از امثال شهید فخریزاده چیست؟
شهید فخریزاده انسانی بود که در حوزهها و ابعاد بسیار گستردهای فعالیت میکرد؛ از حوزههای نظری و مباحث فلسفی و ادبیات گرفته تا بحث فناوریهای نوظهور، فناوریهای تک و ... . دامنه فعالیت این دانشمند شهید بسیار گسترده بود و ما از بسیاری از این کارها بیخبر هستیم و ممکن است سالها بگذرد تا بتوان از ابعاد وجودی ایشان بهصراحت و بهراحتی سخن گفت. بنابراین فکر میکنم بخشی از این موضوعات به دلیل وجود ذوابعاد و نقشهای گسترده ایشان است. جاهایی ممکن است قدری زمان ببرد تا خلأ وجودی ایشان پر شود یا آن فعالیت ادامه پیدا کند. در برخی جاها نیز احتمال اینکه کوتاهی رخ داده باشد، وجود دارد ولی به هر حال این اتفاق افتاد و فکر میکنم کارها و برنامههای خیلی از حوزههایی که ایشان فعالیت داشتند، رو به رشد است و اقدامات با عدم حضور ایشان متوقف نشده است. به برکت خون این شهید، کار قویتر هم پیش میرود. در بحث فلسفه که بیان کردید، امیدواریم دوستان و همسنگران ایشان در این حوزه کمی جدیت بیشتری به خرج دهند و این بحث را دنبال کنند.
شهید فخریزاده زاده را قاسم سلیمانی عرصه هستهای مینامند. بهنظرتان چه وجوه مشترکی بین این دو شخصیت سرافراز و مخلص وجود دارد که هر دوی آنها نیز مورد هدف ترور دشمنان قسم خورده ایران قرار گرفتند؟
ویژگی مشترک شهید سلیمانی و شهید فخریزاده قاعدتا بیشتر از چند مورد است ولی اگر بخواهیم چند تا از مهمترین ویژگیها را ذکر کنیم هر دو بزرگوار از عزم، اراده و ایمان راسخی برخوردار بودند و کارهای ناممکن بزرگی را ممکن کردند. شهید فخریزاده در حوزه فناوری بسیاری از مرزهای این حوزه را درنوردید و فضاهای جدید و نوینی را پیش روی کشور قرار داد تا حدی که امروزه صاحب توانمندیهای بسیاری در عرصه فناوری هستیم. شهید سلیمانی نظیر همین توفیقات را در فضای جبهه مقاومت و فضای بینالمللی کشور ایجاد کرد. ماحصل زحمت آن شهید بزرگوار این است که امروز جبهه مقاومت را داریم و فضای بینالمللی و قدرت راهبردی کشورمان توسعه یافته است.
هر دو نقش بسیار مهم و کلیدی در حوزه توسعه، گسترش توانمندیها و ظرفیتهای راهبردی کشور داشتند. هر یک درحوزه فعالیت خود به شکل تخصصی کار کردند. ویژگی بارز دیگر این است که هر دو از صفر شروع کردند؛ یعنی آنچه شهید سلیمانی از نیروی قدس تحویل گرفتند و نیروی مقاومت بر اساس آن شکل گرفت بهدلیل نقش بیبدیل شهید سلیمانی بود که توانست این اتفاق بسیار بزرگ و راهبردی را رقم بزند. همین نقش را شهید فخریزاده در فناوری ایفا کرد. ایشان هم بسیاری از فناوریها ازجمله هستهای را که امروز مورد نیاز کشور است از صفر شروع کردند و ما توانی در این حوزه نداشتیم؛ طرفهای غربی هم حاضر به کمک نبودند. بهرغم همه این محدودیتها، ایشان توانست این اقدام بزرگ را راهبری کرده و توسعه دهد. شهید بزرگوار محسن فخریزاده با موانع زیادی روبهرو بودند و با محدودیتهای قابل توجهی در حوزه مالی، نیروی انسانی داخلی و خارجی دست و پنجه نرم کردند تا این عرصه را در فضای تحریمی گسترش دهند. امروزه فناوریهای بسیار بزرگی را در حوزه سپاه قدس و جبهه مقاومت به کار میگیریم و بسیاری از آنها در این عرصه تولید شده و توانمندی تولید بسیاری از سلاحهای پیشرفته در جبهه مقاومت وجود دارد. دستیابی به این توان و اقتدار، قدرتی است که شهید سلیمانی به آنها داده است. شهید سلیمانی در حوزه فناوری به شهید فخریزاده نزدیک و همسنگر ایشان بود. هر دوی این بزرگواران به چارچوبهای تمدن بینالمللی اسلام و تمدن ایرانی ـــ اسلامی که مقام معظم رهبری آن را ترسیم کردند و نقشه راه آینده انقلاب اسلامی است به طورکامل اعتقاد داشتند و به آن وفادار بودند و همه هست و نیست خود را در راستای تحقق این آرمان گذاشتند و به نتایج و دستاوردهای بسیار بزرگی هم در این راه رسیدند و ما به دستاوردهای عظیمی در هر دو حوزه دست پیدا کردیم. اخلاص، مجاهدت مستمر و ثبات قدم در تحقق آرمانها از دیگر وجوه مشترک این دو چهره ملی کشورمان است که به مدد آن لیاقت و شایستگی شهادت در راه خدا را به دست آوردند.
ارزیابی حضرتعالی از پیامدهای ترور دانشمندان هستهای ازجمله شهید فخریزاده چیست؟
دشمن عملا نمیتواند با ترورهایی که انجام داده یا احیانا ممکن است انجام دهد خللی در عزم و اراده جوانان ما ایجاد کند. قطعا این اقدامات خصمانه در افزایش پایمردی و استقامت مدیران و بزرگانی که در سنگرهای مختلف رهبری و پیشروی این صنعت را عهدهدار هستند، اثرگذار است. بهنظرم آنچه اتفاق میافتد نهایتا انگیزه، عشق، علاقه و همت بیشتر جوانان ماست که جای افراد بزرگی مثل شهدای هستهای را پر میکنند و از همین رو حوزه دفاعی، امنیتی، هستهای و فناوریهای دیگر ما همچنان قدرتمندانه به پیش میرود و شاهدیم که جبهه مقاومت قویتر از گذشته ادامه حیات میدهد. عملا آنچه دشمنان انجام میدهند یک تلاش مذبوحانه است و به خیال خام خود آسیبی به این عرصهها میزنند که خوشبختانه نتایجی معکوس دارد. پیامد این اتفاقات این است که مردم ضمن آشنایی با قهرمانان ملی و چهرههای درخشان کشور از اهداف و نیات پلید دشمن نیز آگاه میشوند. در همین نبرد طوفانالاقصی چهره کریه دشمن صهیونیستی بیش از گذشته برای همه مردم دنیا آشکار شد و کل دنیا سبوعیت، وحشیگری و بیمنطق بودن صهیونیستها را به عینه مشاهده کردند. این ترورها هم دشمن را رسوا میکند و علاوه بر آن عزم و اراده صادقانه مردم، جوانان و مسئولان را برای پیگیری آرمانهای مقدس جمهوری اسلامی بیشتر میکند و سرعت ما را در رسیدن به اهداف عالی ملی افزایش میدهد.