یکی از این راههای دریافت بازخورد، پیامکهای مردمی به سامانه ۱۶۲ است که میتواند سازمان صداوسیما را در ارتقای کیفی و کمی برنامهها یاری دهد. در گزارش پیش رو، ضمن بررسی پیامکهای دو هفته گذشته سامانه ۱۶۲ برخی از برنامههای پرمخاطب را در گفتوگو با مخاطبان مرور کردهایم.
نوسان پرتماشا
نگاهی به پیامکهای مردمی در هفتههای گذشته نشان از آن دارد که برنامه نوسان باب میل مخاطبان بوده و توانسته نظرات بسیاری از تماشاگران جعبه جادو را به خود جذب کند. نوسان با محوریت مسائل مرتبط با غزه، درشبکه دو روی آنتن میرود. این برنامه به موضوعات و حواشی این روزهای اتفاقات فلسطین و غزه درقالب پخش تصاویر وویدئوهایی درچندبخش میپردازد.
طنز سیاسی به شیوه پاورقی
هفتههای متوالی است که برنامه پاورقی در میان برنامههای پرمخاطب تلویزیون است و توانسته جای خود را بین برنامههای تبیینی رسانهملی باز کند. پاورقی حالا بیشتر از یک سال است که تلاش میکند به زبان طنز و البته ساده، برخی دروغهای شبکهها معاند را افشا کند. البته نباید فراموش کرد که پشت هر طنز سیاسی، تحلیلهای جدی، شناخت مسأله، قرار دادن آن در چارچوب، بیان زمینه شکلگیری آن و مقایسهاش با واقعیتها و دنبالکردن سابقه آن رویداد نهفته است. برنامه پاورقی با اجرای محمدرضا شهبازی یکی از تولیدات شبکه دوی سیماست که با هدف روشنشدن ابعاد اخبار منتشرشده در فضای مجازی با زبان طنز روی آنتن میرود.
مکثی در مسائل سیاسی
گشتی در میان پیامکهای مردمی در دو هفته گذشته نشان از آن دارد که برنامههای تبیینی، هنوز هم پرمخاطب هستند. در این میان چند هفتهای است که نام مکث هم به چشم میخورد. این برنامه تلاش کرده پشت پرده سیاسی مسائل فرهنگی را با زبانی ساده به مخاطب ارائه کند. حمیدرضا غفاری، عضو تیم پژوهش مکث پیش از این به جامجم گفته بود: به نظرم مکث رسانهای است که در شأن انقلاب اسلامی عمل میکند. نه دچار توهم است و نه دچار تردید یا ارتجاع. میداند انقلاب اسلامی چقدر پیشتاز است و تلاش میکند نماینده درستی از آن باشد. همانقدر هم خطشکن است. مکث در جای درستی قرار دارد، البته مراقبت پیدرپی هم درباره آن شکل گرفته است.
سمت خدا در تلویزیون
کلیدواژه «سمت خدا» هم حالا چند هفته است که در میان پیامکهای مردمی تکرار میشود. بسیاری از مخاطبان هر بار که چهره نجمالدین شریعتی را در تلویزیون میبینند، یاد برنامه سمت خدا میافتند. همین نشان از آن دارد که برنامه معارفی سمت خدا چطور توانسته جای خود را در میان مخاطبان پیدا کند. شریعتی، مجری این برنامه پیش از این به جامجم گفته بود: خیلیها به من میگویند چرا اینقدر آرامی؟ اما حقیقت این است که به این معنا نیست که من درون آرامی هم دارم. شاید مجبور باشی یکجایی شورش درونت را کتمان کنی و این را بروز ندهی. روایتی هم در این زمینه هست که میگویند: «نشاط و شادمانی مومن در چهرهاش است وغمش درقلبش.» البته همین آرامش شریعتی است که توانسته برنامه سمت خدا راکماکان درمیان برنامههای پرمخاطب نگاه دارد.
تا ثریا با جعبه جادو
برنامه ثریا آنطور که عوامل آن هم بارها گفتهاند، هدف خود را بر مطالبهگری گذاشته است. حالا این برنامه که در کلیدواژههای پیامکهای مردمی بارها تکرار شده، حال و هوای تحولات غزه را به خود گرفته است. مقصودی، مجری این برنامه پیش از این گفته بود: طی این ده سال تولید برنامه «ثریا» تاکنون سه رئیس جمهور آمده و رفتهاند. اما رویکرد این برنامه با تغییر دولتها تغییر نکرده و همچنان مطالبهگری هدف اصلی این برنامه بوده است. ما در این برنامه هرجا که باید از پیشرفتها گفته میشد گفتهایم و هر گاه هم مشکلاتی وجود داشته است بدون نگاه سیاسی به دولتها مطالبه کردهایم.
جریانشناسی به شیوه «جریان»
برنامه جریان را هم باید از آن دست برنامههای تبیینی دانست که تلاش کرده رنگ و بوی متفاوتی به خود بگیرد. این برنامه در درجه اول مجری خود را از میان کارشناسان زبده حوزه جریانشناسی سیاسی انتخاب کرده و در مرحله بعد، موضوعات روز را برای بحث و تبادل نظر در برنامه انتخاب کرده است. علیرضا زادبر، مجری کارشناس برنامه جریان پیش از این به جامجم گفته بود: ما در برنامه جریان، خیلی به روبناهایی که همه میبینند، نمیپردازیم. بیشتر نگاه جریانی راهبردی را در زیربناها و سیری که ختم به وقایع میشود بررسی میکنیم که در واقع همان جریان است. ما آنها را بررسی میکنیم. یک جایی بحثهای اندیشهای، نظری یا بحث عینی و اجرایی دارد.
با ما کودک شو
برنامه کودک شو از جمله برنامههای سرگرمکنندهای است که حالا به یک برنامه پرمخاطب در میان کودکان و البته، بزرگسالان تبدیل شده است. نوع تعامل والدین با کودکان و بخشهای متنوع برنامه به گونهای است که حال و هوای این برنامه را متفاوت کرده است. کودک شو با وجود تغییراتی که در بخش اجرا داشت، توانست با اجرای پژمان بازغی به یک برند تبدیل شود و مورد توجه قرار گیرد. این برنامه حالا در میان پرمخاطبان تلویزیون قرار گرفته و پیامکهای متعددی در خصوص آن ارسال شده است.
گفتوگوی بیواسطه
برنامههای بسیاری بوده که بارها در نظرات مردمی سامانه ۱۶۲ تکرار شدهاست. در تماسهای جامجم با برخی مخاطبان، برنامههای پرمخاطب از منظر آنها مورد ارزیابی قرار گرفتهاست.
نوسان تکراری نیست
یکی از برنامههای پرطرفدار این روزهای شبکه دو برنامه «نوسان» است. خانم امیری ۵۶ ساله و بازنشسته فرهنگی، یکی از بینندههای پر و پاقرص این برنامه است که در این باره به جامجم میگوید: من فکر میکنم این برنامه خیلی مختصر و مفید اطلاعرسانی میکند و مجری خوب و مسلطی هم دارد. چون من برنامههای دیگر را هم که درباره فلسطین پخش میشود، تماشا میکنم اما در این برنامه مطالب تکراری گفته نمیشود. وی ادامه میدهد: من به برنامههای سیاسی و این اواخر که به فلسطین به صورت ویژه پرداخته شده، علاقهمندم و تماشا میکنم. اما به نظرم یکی از ویژگیهای این برنامه این است که چهره واقعی زندگی در غرب را به مخاطب نشان میدهد. وی میافزاید: من صرفا برنامههای مرتبط با فلسطین را میبینم و به نظرم صداوسیما اطلاعرسانی خوبی در این زمینه دارد. اطلاعاتی که نوسان ارائه میکند، جذابتر از بقیه برنامه هاست.
به نام سرگرمی به کام آگاهی
اما بخشی از پیامکهای مردمی، درباره برنامههای سرگرمکننده بوده که اغلب این نظرات تشکر از برنامهها و برخی درخواست بازپخش آنهاست. برنامههایی مثل «اعجوبهها» و «کودک شو» که سن و سال نمیشناسد. یکی از مخاطبان تلویزیون که آقایی ۵۸ ساله و بازنشسته است، نظرات جالبی درباره برنامههای تلویزیون دارد. او به جامجم میگوید: یکی از اتفاقات خوبی که در تلویزیون افتاده این است که سریالها به صورت هر شبی پخش میشود. ۳۰ سال پیش که من و خانوادهام مخاطب سریالها بودیم، هفتهای یک بار پخش میشد و ما باید یک هفته صبر میکردیم تا ادامه داستان را تماشا کنیم. تازه بازپخش هم نداشت. فضای مجازی هم نبود. من تلویزیون زیاد تماشا میکنم. اما بیشتر بیننده شبکههای آیفیلم و تماشا هستم. چون سریال دوست دارم و فکر میکنم مردم هم این نظر را داشتهباشند. البته جوانهای امروز سریالها را هم با گوشی تلفنهای همراهشان نگاه میکنند. اما قاب و تصویر تلفن همراه کجا و تلویزیون کجا. به نظرم سریالها را فقط باید از طریق تلویزیون تماشا کرد.
باغ تماشای سرگرمکننده
رادیو رسانهای است که در همه جا و در هر شرایطی دسترسی به آن آسان است. از این رو شنوندههای وفاداری دارد که همواره مخاطب برنامههایش هستند. یکی از این برنامهها «باغ تماشا» رادیو معارف است که محمدحسن صفر جوکار، ۳۷ ساله، با شغل آزاد یکی از شنوندههای این برنامه است که در دزفول زندگی میکند. او در این باره به جامجم میگوید: من اغلب برنامههای رادیو را گوش میکنم. اما باغ تماشا را بیشتر دوست دارم. چون برنامهای سرگرمکننده، جذاب و آموزنده است.وی میافزاید: البته من بیننده برنامههای تلویزیون هم هستم و اگر فرصتی مهیا شود، حتما برنامههایش را هم میبینم. اما به رادیو بیشتر علاقه دارم
شفاف به شیوه جریان
خانم عباسی، ۳۹ ساله از مشهد و خانهدار یکی از بینندههای برنامه «جریان» است که در گفتوگو با جامجم درباره دلیل علاقهاش به این برنامه میگوید: جریان مجری خوب و مسلطی دارد. آقای زادبر یکی از مجریان با سواد و مسلط تلویزیون است که مطالبش را مختصر و مفید بیان میکند. وی ادامه میدهد: اطلاعات آقای زادبر درباره مسائل مختلف خیلی خوب و به روز است. مثلا وقتی یک ویدئو در فضای مجازی منتشر میشود یا مشکلی پیش میآید، سریع در این برنامه مطرح میکند و به آن میپردازد. مهمتر اینکه تعارف هم ندارد و خیلی شفاف موضوعات را مطرح میکند.وی درباره خواستهاش از این برنامه هم میگوید: خوب است بخشهایی از این برنامه در کانال و فضای مجازی هم گذاشتهشود. چون مجریهای دیگر خیلی حرف میزنند. اما این مجری، خیلی کوتاه و مختصر و بدون توضیحات اضافه برنامه را مدیریت میکند. وی عنوان میکند: من برنامههای شبکه نسیم را هم تماشا میکنم. فرزندم هم برنامههای شبکه پویا را میبیند. اما علاقه خودم بیشتر به برنامه جریان است.