به گزارش جام جم آنلاین از گرگان توسعه شهرها به عوامل مختلفی بستگی دارد. کارشناسان معتقد هستند برای پایدارسازی اقتصادی یک شهر باید توازن بین موضوعات مختلف شهری برقرار شود. امروز شهر گرگان به یک سرگردانی برای توسعه گرفتار است. از طرفی به ساخت تله کابین تاکید دارد و به تبعات ترافیکی انجام این پروژه بی توجه است، از طرف دیگر پروژه های بزرگ و نیمه تمام این شهر سبب ایجاد نارضایتی در مردم شده، در این بین وضعیت بلند مرتبه سازی هم در گرگان بلاتکلیف است.
به نقل از انبوه سازان، شهرداری گرگان سال گذشته عوارض ساختمانی را تا ۱۰ برابر افزایش داد و این افزایش نقاط کم برخوردار را هم شامل میشد که موجب حیرت برخی کارشناسان و مسئولان شد. «سید محمد قدس مفیدی» عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان گلستان بر این باور است که پراکندگی بلند مرتبه سازی در تمام شهر از نظر تخصصی درست نیست زیرا زیر ساخت های لازم برای این موضوع در تمام سطح شهر وجود ندارد و قطعا با اجرای این طرح با چالش های متعدد روبرو خواهیم شد.
وی همچنین در این گفتگو به عوامل تاثیر گذار در قیمت مسکن و توسعه شهر از طریق روش های مختلف اشاره می کند. قدس مفیدی، فرهنگ عمومی مردم را لازمه توسعه و تغییرات در یک شهر عنوان کرد. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
* چه عواملی در کاهش یا افزایش قیمت مسکن موثر هستند؟
بازار مسکن از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد که یکی از بخش های اصلی موثر در کاهش قیمت مسکن، عوارض ساخت و ساز است. همچنین حداقل اتفاقی که می توان از آن به عنوان عامل گرانی مسکن یاد کرد، افزایش تورم بوده و از دیگر عوامل موثر در این بخش، می توان به نرخ خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد که در حال حاضر آنچه دریافت می شود با نرخ حداقلی و تعیین شده برابر نیست.
* آیا ممکن است با ادامه وضعیت فعلی ساخت و ساز در کشور، به سمت قفل شدن این صنعت پیش برویم؟
موضوع مسکن جزو تولید ناخالص ملی به حساب نمی آید. با توجه به مشکلاتی که وجود دارد تولید در حوزه های دیگر همسو با سیاست های کشور نیست لذا مردم به سراغ ساختمان، طلا و ارز می روند. اگر اقتصادی پویا مبتنی بر تولید ناخالص ملی وجود داشته باشد در این صورت حوزه مسکن به عنوان سرمایه تلقی نخواهد شد اما در حال حاضر مردم مسکن را به عنوان سرمایه خریداری می کنند.
اگر فردی تخصص، روحیه تولید، نیروی انسانی، امکان واردات تکنولوژی و توان تهیه مواد اولیه را داشته اما سرمایه کافی نداشته باشد، با تسهیلات ۲۴ درصدی بانک ها مواجه می شود و از انجام کار تولیدی انصراف می دهد که در این شرایط عملا تولید متوقف می شود.
* نظرتان در مورد بلند مرتبه سازی در شهر گرگان چیست؟
موضوعات مربوط به شهرسازی تک وجهی نیستند. طرح فعلی و ارائه شده برای بلند مرتبه سازی در شهر گرگان به درستی طراحی نشده است. برای اجرای طرح های بلند مرتبه سازی باید یک زون مشخص انتخاب و سرانه ها و امکانات مورد نیاز شهروندان در آن منطقه دیده شود، بلند مرتبه سازی می تواند به نفع شهر باشد اما اگر با روش های غیر استاندارد اجرا شود قطعا آسیب زا خواهد بود. ایراد طرح فعلی پراکندگی آن در تمام شهر است. شرکت مادر تخصصی شهرهای جدید کار مکان یابی شهرهای جدید را انجام می دهند و صفر تا صد ایجاد آن شهر را حتی با پذیرش مشارکت انجام می دهد.
شهرهای گلبهار مشهد، بهارستان اصفهان، پردیس و هشتگرد تهران جزو شهرهای تاسیس شده هستند. شهرهای تازه تاسیس در ایران قابل مقایسه با نمونه های خارجی نیستند. به عنوان مثال؛ در «مصدر سیتی» دبی اول تمام زیر ساخت ها ایجاد و پس از آن اقدامات بعدی انجام شده است اما به هر حال ساختار ایجاد شهر جدید در ایران وجود دارد.
* آیا شهرداری ها صرفا با استفاده از عوارض ساختمانی توسعه پیدا می کنند؟
علم شهرسازی دنیا به این رسیده که وقوع هر اتفاق مهمی در سطح یک شهر به خواست و فرهنگ مردم بستگی دارد و در واقع فرهنگ پایه همه چیز است. شهرداری ها در سراسر کشور متصل به جیب مردم هستند که بخش عمده این منابع از انبوه سازان تامین می شود. راهکارهای زیادی برای توسعه وجود دارد که در دسترس ترین آن سرمایه گذاری است.
درآمدزایی طرح تفضیلی باید مد نظر شهرداری ها باشد به نحوی که یک پروژه و یا یک امکان خاص در مناطق بی جان شهر ایجاد شده و باعث جان بخشی و توسعه آن منطقه شود. شهرداری گرگان در کوتاه مدت می تواند از سرمایه گذاری برای توسعه شهر استفاده کند، در میان مدت به درآمد زایی طرح جامع و توازن منطقی مناطق مختلف شهری فکر کند و در بلند مدت هم باید فرهنگ سازی را مورد توجه قرار دهد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد