توجه رادیو وتلویزیون به سینما درایام جشنواره فیلم فجرپیش ازگذشته میشودوهر ساله با تدارک برنامههای متنوع زنده وتولیدی به پوشش این رویدادفرهنگ میپردازد.امسال نیز«هفت»،«نقد سینما»،«پنجره باز»،«سینما ملت» و «سینما۴۲» برخی از برنامههای تلویزیونی است که در ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر رویدادهای مرتبط با این رویداد فرهنگی هنری را پوشش میدهند. در ادامه به معرفی آثار تلویزیونی پرداختیم و با تعدادی از دستاندرکارانشان گفتوگو کردیم.
سینما برای ملت
شبکه تهران سیما نیز در این روزها ویژه برنامهای را روی آنتن دارد که علاقهمندان سینما با نام آن آشنا هستند. برنامه گفتوگو محور «سینما ملت» از بخشهای متنوع و تازهای تشکیل شده است. فیلمهای عامهپسند، واقعیت اجتماعی وسینما، نوجوان و ژانر سینمایی در ایران، کارکرد جشنواره در سینمای ایران و... ازجمله موضوعات این برنامه است که با اجرای وحید رونقی و با حضور کارشناس ثابت سینمایی و مهمانان دعوت شده از میان فیلمسازان، مسئولان سینمایی، اساتید رشتههای مرتبط با تکیه بر فیلمها و آمارهای موجود به بحث و گفتوگو گذاشته میشود.
در بخش دیگری از برنامه سینما ملت، دوربین به میان مردم میرود و با آنها درباره سینما و مباحث موردنظر گفتوگو میکند. این دوربین در دل خانوادهها، سینماها، دانشگاهها و هنرستانها به تهیه گزارش مردمی میپردازد و نظر مردم را نسبت به موضوعات برنامه جویا میشود. نگاهی آسیبشناسانه به ارتباط مردم با سینما از وجوه اقتصادی، جامعهشناسی، سیاسی، فرهنگی و ... و ایجاد ارتباطی توامان میان سینما و مردم خط محوری این برنامه است. سینما ملت کار مشترک گروه اجتماعی شبکه تهران و مرکز هنری و رسانهای نهضت است که به تهیهکنندگی پیمان خزلی در مدت زمان تقریبی یک ساعت هر شب حوالی ساعت ۲۰ از شبکه تهران روانه آنتن میشود.
پیمان خزلی، تهیهکننده برنامه سینما ملت درخصوص بخشهای مختلف این برنامه به جامجم میگوید: در برنامه سینما ملت سه میز مختلف داریم که کلیت برنامه را شکل میدهد. بخش اول میز رسانه است که با پرداختن به حواشی و نظرات مردم، نظر اصحاب رسانه را در مورد آثار روز جویا میشویم. میز دوم، گفتوگو با عوامل آثاری است که در آن روز اکران شده و میز سوم هم نقد همان آثار است. تفاوتی که برنامه سینما ملت با دیگر برنامهها دارد، اتخاذ یک رویکرد مردمنگارانه است. ما در واقع میخواهیم ببینیم نسبت فیلمها با مردم به چه صورت بوده است. به همین دلیل بحثهای جامعهشناسانه درباره فیلم شکل میگیرد تا ببینیم مردم کجای این آثار هستند. در کنار این بخشها، گزارشهای مردمی هم از جشنواره و سینماهای مردمی داریم که پخش میشود. وی که پیش از این برنامه سینما هویت را برای جشنواره سال قبل روی آنتن برده، اینطور بیان میکند: ما در برنامه سینما هویت نسبت هویتی فیلمها با جامعه را میسنجیدیم. در سینماملت هم مسائل کلان سینما را با توجه به رویکرد مردم نگارانه مورد بررسی قرار میدهیم. واقعیت این است که وقتی مردم با اثری ارتباط برقرار کنند، اثرگذاری فیلم اتفاق میافتد. به همین دلیل سال قبل بحث هویت را در سینما بررسی میکردیم که چطور سینمای کشورهای دیگر روی هویت خودشان و نقاط دیگر تاثیر میگذارند. امسال هم در برنامه سینما ملت به شکل مردمنگارانه و جامعهشناسانه، آثار جشنواره را بررسی میکنیم.
نقد سینما باحال و هوای جشنواره
مخاطبان شبکه چهار سیما که دلبسته سینما هستند با برنامه تلویزیونی «نقد سینما» آشنایی دارند. برنامهای که پیش از این نیز گزارشهایی را از آن منتشرکردیم. «نقد سینما» همزمان با آغاز چهلودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر به صورت ویژه هرشب از شبکه چهار روی آنتن رفته است. این برنامه که در ایام برگزاری جشنواره فجر۴۲هرشب میزبان مخاطبان خود میشود، به پوشش این دوره از رویداد و بررسی فیلمهای بخش سودای سیمرغ با حضور عوامل فیلمهای اکران شده در سینمای رسانه و منتقدان سینما میپردازد. بخش پایانی برنامه نیز به گفتوگوی ویژه با موضوع روز اختصاص دارد. فصل چهارم برنامه تلویزیونی «نقد سینما» که با مشارکت سازمان سینمایی سوره تهیه و تولید میشود تا ۲۲بهمن هرشب از شبکه چهار سیما به صورت زنده به تهیهکنندگی یوسف بچاری و میزبانی امیررضا مافی پخش میشود. بچاری در گفتوگو با جامجم درباره تفاوت این برنامه با آثار دیگر دراین حوزه بیان میکند: سعی کردیم به بخش داستان و فیلمنامه توجه کنیم و امسال تلاش داشتیم روی فیلمنامه به عنوان گام نخست در فرآیند فیلمسازی تمرکز کنیم. برنامه با حضور کارشناسان مختلف و عوامل فیلمها روی آنتن میرود. وی ادامه میدهد: نقد سینما مخاطبان خاص خود را دراین چند سال پیدا کرده است. به صورت تخصصی به سینما میپردازیم و به همین دلیل از کسانی که به صورت تخصصی وحرفهای سنیما را دنبال میکنند یا از علاقهمندان جدی سینما هستند، بازخوردهای خوبی دریافت کردیم.
پنجرهای باز رو به سینما
برنامه «پنجره باز» با اجرای اسماعیل باستانی به بررسی فیلمهایی با موضوع سلامت و معلولان در جشنواره فیلم فجر میپردازد. این برنامه هرروز ساعت۱۸به مدت یک ساعت ازشبکه سلامت پخش میشود.سیدمحمدحسین پورفاضلی، تهیهکننده این برنامه به جامجم توضیح میدهد: بیش از ۴۵۰ قسمت از برنامه پنجره باز روی آنتن رفته و همچنان ادمه دارد. نگاه ما در این برنامه پیش از شروع جشنواره حضور در مراکز و فضاهای مختلف نظیر بیمارستان، دانشگاه و.. بوده است. با توجه به سیاست شبکه در ایام دهه فجر و برگزاری جشنواره فیلم فجر قرار شد با نگاه سلامت و با کلیدواژههای معلولیت، ناشنوایان، نابینایان، آسیبهای اجتماعی و حوزه خانواده فیلمهایی که در این مباحث حرفی برای گفتن دارند را بررسی کنیم. نقد و چالشی هم دراین خصوص داریم که آیا سینما و سلامت میتوانند کنار هم باشند یا اینکه سینما با شعار هنر برای هنر پیش میرود و نمیتواند در خدمت سلامت باشد. در این ایام با منتقدان، کارشناسان و صاحبمنصبان حوزه سلامت گپ میزنیم و این موضوع را واکاوی میکنیم.
قابی از سینما ۴۲
شبکه خبر نیز در این ایام با پخش ویژه برنامه و همچنین گزارشهای متنوع جشنواره چهل دوم فیلم فجر را پوشش میدهد. «سینما۴۲» عنوان یکی از برنامههای این شبکه است که به صورت زنده از برج میلاد با اجرای زهرا چخماقی پخش میشود.
نمایش هنر هفتم
برنامه هفت دیگر به یکی از برندهای تلویزیونی در این حوزه بدل شده است. سالهای زیادی از عمر این برنامه گذشته و حالا مدتی است با اجرای بهروز افخمی از شبکه نمایش روی آنتن میرود. این برنامه در ایام جشنواره هر شب ساعت ۲۳ و ۱۵ دقیقه به صورت زنده از شبکه نمایش پخش خواهد شد. محمدعلی غلامرضایی، مدیر شبکه نمایش درباره پخش این برنامه در ایام جشنواره فیلم فجر گفت: در ایام جشنواره برنامه هفت با ویژه برنامهای که ترتیب داده است، هر شب از شبکه نمایش سیما و از محل برگزاری جشنواره به صورت زنده روی آنتن میرود و پس از آن نیز تا پایان سال به صورت هفتگی ادامه خواهد داشت. در مرحله دوم نیز، پخش این برنامه از بهار ۱۴۰۳، با دکور جدید و تغییراتی در فرم برنامه آغاز میشود. مدیر شبکه نمایش درباره بخشهای مختلف فصل جدید این برنامه نیز بیان کرد: برنامه هفت از سه بخش اصلی پرونده ویژه، میز نقد سینمای ایران و میز نقد سینمای جهان تشکیل میشود که هر بخش طراحی ویژهایدارد.
نیمنگاهی به دیگر برنامهها
دیگر شبکههای سیما نیز همزمان با این رویداد برنامههایی را راهی آنتن میکنند. برای مثال شبکه یک با برنامههای صبح بخیر ایران و ایران امروز در ساعات۶و۱۸، شبکه دو هر روز در برنامه صبحانه ایرانی ساعت۷ و روزهای پنجشنبه و جمعه با بسته پیشنهادی حوالی ساعت۲۲و۱۵و شبکه سه دربرنامه سلام صبح بخیر ساعت۹رویدادهای جشنواره فجر را پوشش میدهند.