درآنکارا، پایتخت ترکیه نیز همایشی به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی تحت عنوان «وحدت در سایه قدس» برگزار شد. در حاشیه این همایش، گفتوگویی با خانم دیپو لتساتسی دوبا، سفیر آفریقای جنوبی در آنکارا صورت دادیم که از نظرتان میگذرد.
آفریقای جنوبی نقش پررنگ و مهمی را درحمایت ازملت فلسطین ایفا کرده وطرح شکایت این کشور ازنسلکشی رژیمصهیونیستی در غزه، مورد تمجید ملتهای جهان قرار گرفته است. این حمایت ریشه درچه واقعیتی دارد؟
انسانهای آزاده و بیدار در دنیا آرمانی بهنام صلح و آرامش و ثبات درجهان امروز دارند. برهمین اساس، همه مسئولیت دارند وفتی ظلمی رخ میدهد و برادران و خواهران ما را در نقاط دیگر دنیا با بحران، قتل، غارت و نسلکشی مواجه میسازد، بهنام همان صلح و آزادی بهپاخیزیم. این قاعده در خصوص جنگ غزه و ملت فلسطین نیز صدق میکند. رهبر فقید ما نلسون ماندلا، در زمان حیات خود حامی فلسطین بود و مسیر این حمایت را برای ما نیز روشن ساخته است. منطق ما در قبال مسأله فلسطین و جنگ غزه مشخص است. تا زمانی که فلسطین آزاد نشود، ما نیز آزاد نمیشویم. آزادی واقعی انسانها در دنیا، به آزادی یکدیگر گره خورده است. پس ما نسبت به آزادی و حفظ کرامت و عزت فلسطینیان متعهد هستیم. ما خواستار صلح و ثبات برای فلسطین و بازگشت آنها به درون مرزهایشان هستیم.
طرح دعوی آفریقایجنوبی علیه رژیمصهیونیستی در دیوان بینالمللی دادگستری براساس چه مکانیسم و دغدغهای صورت گرفت و اکنون چه مراحلی را طی میکند؟
در ابتدا باید بگویم که ما در پیشبرد این شکایت، لحظهای عقبنشینی نمیکنیم.براساس بیانیههای جاری در مجامع چندجانبه، در بیستودومین نشست مجمع کشورهای عضو اساسنامه رم دادگاه کیفری بینالمللی ودرمجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت اعلام کردیم که اقدامات اسرائیل میتواند به نسلکشی تبدیل شود وبرایناساس یادداشتی را در۹نوامبر۲۰۲۳ به سفیر اسرائیل دادیم با این مضمون که اسرائیل کنوانسیون اجتناب از نسلکشی را نقض کرده است؛اما اسرائیل اتهام ما را رد کرد. پس ازآن، پارلمان آفریقایجنوبی تصمیم گرفت تا روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را تازمانی که اسرائیل آتشبس درغزه رابپذیرد متوقف کند.بنابراین،مادردفاع ازملت فلسطین ودرمواجهه باجنایت ونسلکشی تمامعیاری که درجنگ غزه(ازسوی رژیمصهیونیستی) صورت میگیرد،بسیار جدی ومصممهستیم.درخصوص خودشکایت آفریقایجنوبی به دیوان بینالمللی دادگستری نیز در۸دسامبر ۲۰۲۳، کابینه آفریقایجنوبی توصیه کرد که آفریقایجنوبی علیه اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری مطابق با کنوانسیون ۱۹۴۸ درمورد پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی (کنوانسیون نسلکشی) در رابطه با رفتار اسرائیل در این زمینه اقدام کند. درخواست آفریقایجنوبی از دیوان بینالمللی دادگستری در۲۹دسامبر۲۰۲۳ براین اساس انجام شدکه هم آفریقایجنوبی وهم اسرائیل طرفهای کنوانسیون نسلکشی هستند که مقرراتی را برای اختلافات بین طرفین در مورد تفسیر، اعمال یا اجرای کنوانسیون تعیین میکند.
نقش ملتهای دنیا درپیشبردمبارزه با آپارتاید رژیمصهیونیستی ومتعاقبا،حمایت ازملت فلسطین را چگونه ارزیابی وتحلیل میکنید؟
در اینجا نقش ملتها مانند نقش دولتها وحتی بالاتر از آنها مهم است. دفاع مستمر آفریقایجنوبی از مردم فلسطین بازتاب فریاد نسلهای گذشته، حال و آینده است.باید این حقیقت رادرک کنیم که اقدامات ما دردفاع ازانسانیت وحقوقبشر درتاریخ روابط بینالملل باقی خواهد ماند. ما در دوران آپارتاید، مبارزات زیادی علیه رژیم گذشته در آفریقایجنوبی صورت دادیم. اتفاقا یکی از کشورهایی که در این مسیر همواره کنار ما بود، جمهوری اسلامی ایران است. ما برای ایران احترام و اهمیت زیادی قائل هستیم و بر این باوریم که میتوانیم در کنار ایران و سایر کشورهایی که مخالف بیعدالتی و ظلم در جهان هستند، نظمی جدید را رقم بزنیم. باید در کنار یکدیگر قرار بگیریم و صلح و آرامش واقعی را به نظام بینالملل و مناسبات آن بازگردانیم. قطعا در این میان، فلسطین و غزه یک نماد مهم محسوب میشود. پس از وقایع تلخی که سالها در این منطقه رخ داده و جنایاتی که سالها علیه ملت فلسطین صورت گرفته، اینک حمایت جهانی از فلسطین شکل گرفته و این قابل تقدیر است.