جام جم آنلاین؛ فاجعه معدن طبس و جان باختن بیش از ۵۰ کارگر مظلوم در معدن ذغال سنگ طبس بهانهای شد تا وضعیت ایمنی معادن کرمانشاه را بررسی کنیم.
بر اساس آمار اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان، در کرمانشاه ۲۳۰ پروانه بهرهبرداری برای معادن صادر شده است که از این تعداد ۱۸۷ معدن فعال و ۴۳ معدن غیرفعال است.
در ۱۸۷ معدن فعال استان کرمانشاه ۲۳۴۰ نفر نیروی کار به صورت مستقیم کار میکنند.
ذخیره قطعی معادن کرمانشاه ۷۰۰ میلیون تن برآورده شده و سالانه با زحمت نیروها و کارگرانی که در معادن کار میکنند ۱۴ میلیون تن انواع مواد معدنی در کرمانشاه استخراج میشود.
نکته اصلی آنجاست که معادن کرمانشاه عمدتا در حوزه مصالح ساختمانی از جمله سنگ لاشه هستند که روباز بوده و در زمینه سایر مواد معدنی از جمله منگنز، سیلیس و خصوصا قیرطبیعی نیز ظرفیتهایی داریم اما تقریبا اکثر معادن این بخش نیز روباز هستند.
روباز بودن اکثر معادن کرمانشاه باعث شده ریسک خطر در آنها به اندازه معادن بسته مانند ذغال سنگ و … نباشد اما این معادن نیز شرایط خاص خود را دارند و اگر ایمنی آنها رعایت نشود میتوانند جان کارگران را به خطر بیاندازند.
۱۳ تیرماه سال ۱۳۹۹ بود که در یکی از معادن بیتومین گیلانغرب تراکم گاز رخ داد و یک نفر کشته و شش نفر مجروح شدند.
ماجرایی که علت آن در آن زمان نقص در جت فن موجود در تونل معدن اعلام شد و در نهایت بی مبالاتی معدنکار، مسئول فنی و پیمانکار به عنوان گزارش نهایی منتشر شد.
قطعا اگر موارد ایمنی رعایت نشود تکرار چنین حوادثی دور از ذهن نیست.
یک عضو نظام مهندسی معدن کرمانشاه با بیان اینکه در کرمانشاه معادنی که زیرزمینی باشند و خطر تجمع گاز و انفجار در آنها وجود داشته باشد به آن صورت نداریم، گفت: تنها معادنی که ممکن است گاز در آنها متصاعد شود معادن قیرطبیعی یا بیتومین هستند که عمده این معادن نیز روباز میباشند.
رضا محمدی تنها نگرانی که اکنون ممکن است در برخی معادن وجود داشته باشد را مربوط به معادن سنگ تزئینی و خطر شکستگی در دیواره ها دانست که ممکن است باعث سقوط سنگ و آسیب کارگران شود.
وی اظهار کرد: در این معادن نیز باید اصولی رعایت شود برای مثال شیب دیواره منفی نباشد و یا اگر انفجارها برای شکستن سنگ انجام می شود اصولی باشد.
محمدی اضافه کرد: در مجموع معادن چندانی در کرمانشاه نداریم که وضعیت نگران کنندهای برای ایمنی کارگران داشته باشند.
این فعال حوزه معدن به اهمیت رعایت ایمنی در معادن نیز اشاره کرد و با تاکید بر اینکه ایمنی به سه شیوه فردی، گروهی و کارگاهی باید رعایت شود، خاطرنشان کرد: استفاده از وسایل ایمنی مانند کفش و کلاه مناسب و همچنین کمربند از سوی کارگران در دسته ایمنی فردی است. در بخش ایمنی گروهی و کارگاهی نیز باید نکاتی رعایت شود و نظارت بر ایمنی معادن در معادن بر عهده مسئول ایمنی و یا مسئول فنی است.
محمدی یادآور شد: بازرسی های ادواری نیز از کارگاه های معادن با همکاری اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است معادنی که ایمن نیستند تعطیل شوند تا جان کارگران به خطر نیفتد، عنوان کرد: به علاوه لازم است کارگران معادن علاوه بر بیمه تامین اجتماعی بیمه حوادث را نیز برای شرایط بروز احتمالی حادثه داشته باشند.
چندی قبل در نشست خبری افشین یگانه مدیرکل مدیریت بحران استان کرمانشاه نیز موضوع ایمنی معادن کرمانشاه بعد از بروز فاجعه در طبس مطرح شد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاران اعلام کرد که معادن کرمانشاه عمدتا روباز هستند و نگرانی چندانی درباره آنها وجود ندارد.
یگانه اظهار کرد: با این وجود تاکید شد با همکاری اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان نظارت بیشتری بر وضعیت معادن صورت بگیرد.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد