این قبیل افراد با این ذهنیت، دار و ندارشان را میفروشند تا به قول خودشان از شر زندگی سخت وطنی خلاص و در کشور مقصد، آسوده زندگی کنند. غافل از این که به اعتراف خیلی از کسانی که مهاجرت کردهاند تجربه زندگی در چنین کشورهایی با شنیدههایشان زمین تا آسمان فرق داشته و حالا که نادم و پشیمانند، دیگر تاب تحمل برگشتن و شروع دوباره را ندارند.
دلیل اصلی مهاجرت چیست؟
دکتر محمد نوذری، مشاور و روانشناس در گفتوگو با جامجم میگوید: یکی از مهمترین و اصلیترین دلایل مهاجرت افراد به کشورهای پیشرفتهتر، شرایط اقتصادی است و به جرات میتوان گفت بیش از ۹۰ درصد مهاجرتها به جهت شتاب گرفتن در رشد و موفقیت مالی در کشوری پیشرفتهتر است. اغلب افرادی هم که به قصد تحصیل، مهاجرت میکنند مشکل اقتصادی دارند. ادامه تحصیل آنها بهانه و دستاویزی برای مهاجرت آنها به کشوری دیگر برای مهیا شدن شرایط اقامت دایم، تشکیل خانواده و شهروندی است. قاعدتا اگر کسی در کشور خود موفقیت مالی و کسب درآمد بالا و خوبی داشته باشد به دلیل دارا بودن پایبندیهای مالی و خانوادگی به مهاجرت فکر نمیکند، مگر دلایل دیگری مثل ازادیهای مدنی و غیره مدنظر باشد.
لزوم مشاوره روانشناسی پیش از مهاجرت
مهاجرت یک تصمیم مانند سایر تصمیمات برای رسیدن به اهداف است. مثلا تصمیم به ازدواج، برای ایجاد رابطه عاطفی پایدار، تشکیل خانوادهای منسجم و باضابطه است. در عین اینکه محدودیتهایی هم در زندگی ایجاد میکند. مهاجرت به یک کشور پیشرفتهتر هم به همین شیوه است. تکنولوژی بالا و حقوق مدنی پیشرفتهتر از فواید آن است اما یکسری محدودیتها و چالشهایی هم در قوانین آن کشور ممکن است با روحیات هر فردی سازگار نباشد. بنابراین کسی که میخواهد مهاجرت کند اگر تیپ شخصیتی و مسائل درون روانیاش، قراردادی باشد، احتمالا مهاجرت موفقیتآمیزی نخواهد داشت. اما اگر تیپی متحول یا جستوجوگر داشته باشد، میتواند موفق شود. در این خصوص مشاورههای روانشناسی پیش از مهاجرت برای خودشناسی فرد میتواند بسیار کمککننده باشد.
تابآور نباشید، باختید
افرادی که قصد مهاجرت دارند باید تاب آوری یا همان انعطافپذیری روانی بالایی داشته باشند. افراد فاقد انعطافپذیری روانی، علیرغم مهیا بودن تمامی شرایط مهاجرت در مواجهه با کوچکترین چالشها در کشور مقصد دچار مشکلات فراوانی خواهند شد. کسانی که به دلیل نداشتن اشراف به روحیات و روان خود در مواجهه با چالشها شکست میخورند، طرز تفکر غلطی نسبت به مهاجرت داشتهاند و واقعبینانه و بر اساس اطلاع و آگاهی به مهاجرت فکر نکرده بودند. اغلب این افراد معمولا یکی از اطرافیان و آشنایان که با مهاجرت به موفقیتهایی دست یافته بود را شاخص انتخاب خود برای مهاجرت قرار میدهند، در حالی که نمیدانند آن فرد برای دستیابی به موفقیت، در مهاجرت خود با چه مشکلات و چالشهایی دست و پنجه نرم کرده است.
نیاز به مهارت دارید
افرادی که تصور میکنند صرفا با مهاجرت، مشکلاتشان رفع و به خواستههای دلشان میرسند سخت در اشتباهند. فردی که دارای مهارتی خاص، پشتکار، خودباوری و تلاش باشد در هر کشوری حتی کشور خود میتواند به موفقیتهایی دستیابد. اما فردی که مهارت و دستاورد خاص، رشد تحصیلی، پشتکار، اعتماد به نفس و... نداشته باشد و ضعیف باشد نمیتواند در یک کشور پیشرفتهتر پذیرش موفقی داشته باشد چرا که اغلب کشورهای پیشرفته به دنبال مهاجرهایی هستند که بتوانند در جهت رشد و ارتقای دانش و علم کشورشان از آن فرد بهرهوری کنند. این تصور و توهم که در کشورهای مهاجرپذیر میتوان به امکانات و اوقات مفرح و خوشی بدون هیچگونه تلاش، سختی و چالشی دست یافت، بسیار نادرست است. در این کشورها هم باید روزانه در ساعات طولانی و مستمر هم درس خواند و هم کار کرد.
فضای مجازی متهم است
محتواهایی که در فضای مجازی توسط مبلغان، بلاگرها، اینفلوئنسرها و سلبریتیها برای تشویق افراد به مهاجرت کشورهای مختلف ساخته میشود تا حدود زیادی توانسته بر روی تغییر سبک زندگی، تفکرات و تخیلات افراد در جهت استقبال از مهاجرت تاثیرگذار باشد. همچنین چشم و همچشمی در فضای مجازی شکل میگیرد. فضای مجازی با تصاویر همراه است و یک صحبت و گفتوگوی بدون تصویر نیست. این تصاویر ناخودآگاه تاثیرات را چند برابر میکنند. ذهن ما با دیدن تصاویر و ویدئوهایی از دنیای زیبای کشورهای مهاجرپذیر چنین تحلیل میکند که موفقیت با مهاجرت، حتمی است اما این تصاویر این واقعیت را که مهاجرت یک نمای دیگری در پس زمینه دارد را به تصویر نمیکشند.
تشدید اختلالات روانی مهاجران
سختی مهاجرت و مسیرهای عجیب و غریب رسیدن به کشور مقصد میتواند فرد را دچار اختلالات روانی عمیقتری کند. فردی که در کشور خود در مراحلی دچار افت و شکست میشود، ممکن است دچار نشانگان افسردگی شود. اما همین فرد پس از مهاجرت وقتی با چالشها و قوانین سخت کشور مقصد آن هم به دور از خانواده مواجه میشود به دلیل انعطاف پذیری روانی پایین به شدت دچار دلتنگی و مشکلات و اختلالات روانی عمیق تر میشود.این که برخی از افراد دچار اختلالات روانی مهاجرت را راهی برای التیام بیماریشان در نظر میگیرند، تصور بسیار نادرستی است. افراد افسرده و کسانی که دچار استرس، اضطراب و طرحوارههای ناسازگار روانی، رفتاری و شخصیتی هستند اگر در کشور مبدا درمان نشوند باید در کشور مقصد درمان کنند.ممکن است چند ماه اول مهاجرت برای فرد مهاجر، دلپذیر باشد اما پس از مدتی به دلیل رویارویی با چالشهای زیاد، مجدد نشانگان افسردگی بازخواهد گشت. جالب است بدانید بسیاری از افرادی که از نظر روانی درمان میشوند و بهبود مییابند از فکر مهاجرت خارج شده و از سایر راههای دیگر برای ادامه زندگی استفاده میکنند.