پیامدهایی که اگر به آن توجه ویژه نشود ممکن است سلامت معنوی جامعه را تهدید کند و از طرفی سلامت فرهنگی و اقتصادی جامعه نیز آسیب ببیند و ارزشهای اسلامی و ایرانی نیز کمرنگ شود. موضوعی که قطعا یکی از اهداف اصلی و کلیدی قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» است و زینب بهجتپور، مدیرکل تهذیب و تربیت حوزههای علمیه خواهران در گفتوگوی خود با جامجم هم بهآن اشاره میکند و بر این باور است که حجاب و عفاف دو مفهوم اساسی در فرهنگ اسلامی است که به حفظ کرامت انسانی و ایجاد جامعهای سالم و پایدار منجر میشود.
حجاب در جامعه کنونی چه نقشی ایفا میکند؟
حجاب به معنای پوشش بیرونی و عفاف به معنای پوشش درونی است و این دو عامل باعث سلامت جامعه میشود و در صورت نبود این دو، موجب بهوجودآمدن مشکلات و اثرات مخرب زیادی خواهد شد. حجاب بهعنوان یک خواسته فطری است که محدود به اسلام نیست، بلکه خالق بشر که بر تمامی اسرار و رموز آفرینش عالم خبیر است، زیبایی، امنیت، رشد و تعالی انسانها بهخصوص زن را در عفاف و حجاب میداند. مسأله حجاب یک دستور دینی و از مسائل مهم جامعه است و با بسیاری از مسائل پیوند خورده و دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. این مسأله از آن جهت که خطابش به زنان است و به سبب آن که در تنظیم روابط زن و مرد نقش بسزایی دارد، به همه افراد جامعه نیز مربوط میشود.به همین دلیل رعایت حجاب نهتنها برای خود زن ارزشآفرین است، بلکه باعث حفظ ارزشهای انسانی، جامعه، مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب، کاهش چشمگیر مفاسد فردی و اجتماعی، آرامش و پایداری نهاد مقدس خانواده و استیفای نیروی کار در سطح جامعه میشود.
به نظر شما نقش حجاب برای داشتن یک جامعه سالم در گرو چه مواردی است؟
حجاب مهمترین وسیله، جهت پویایی نقش زن مسلمان است. اگر قرار بود زنان ارتباط اجتماعی نداشته باشند، نیازی به حجاب وجود نداشت. حجاب برای ارتباط اجتماعی از سوی خداوند طراحی شده است و در حقیقت همان لباس تقواست که پیام معنوی را به جامعه القا میکند. با وجود این حجاب نیز بهعنوان محک، میزان، ترازو و تنظیمکننده برنامههای جامعه است. حجاب بهعنوان اصل استراتژیک نظام اسلامی و بیانگر قدرت فرهنگی جامعه است.حجاب در کشاندن جامعه به سمت تفکر، تعقل و رشد استعدادهای بشری بسیار مؤثر است. درواقع هرچه تفکر و تعقل در جامعه پیشرفت کند، درک و رمزگشایی از حجاب بهعنوان لباس تقوا افزایش پیدا میکند. حجاب و عفاف نهتنها بهعنوان یک وظیفه دینی، بلکه بهعنوان اصول اخلاقی مهم در جامعه اسلامی شناخته میشود و به حفظ کرامت انسانی و ایجاد محیطی سالم و امن کمک میکند. افراد با رعایت این ارزشها و اصول، از نگاهها و رفتارهای ناپسند در امان میمانند و میتوانند با آرامش و امنیت بیشتری در جامعه حضور یابند. یکی ازمهمترین نکات اخلاقی حجاب وعفاف، جلوگیری از فساد اخلاقی در جامعه است که با رعایت این اصول، افراد از رفتارهای ناپسند و تحریکات غیرضروری دوری میکنند و به ایجاد جامعهای سالم و پایدار کمک میشود.
کمی هم از اثرات حجاب در خانواده بفرمایید.
حجاب بر توانمندی زنان تاکید داشته و نقش نامرئی آنان را در اقتدار و استقلال فرهنگی مرئی میکند تا از طریق تعالی زنان، رشد و تکامل اجتماعی نیز فراهم آید. باهمه این تفاسیررعایت حجاب وعفاف به تقویت روابط خانوادگی کمک میکند و این اصول به ایجاد محیطی آرام و مطمئن برای رشد وتربیت فرزندان منجر میشود و از بروز مشکلات اخلاقی و اجتماعی جلوگیری بهعملمیآید. حجاب و عفاف به احترام حقوق دیگران و حفظ حریم شخصی کمک میکند و با رعایت این اصول، افراد به حقوق و حریم شخصی دیگران احترام میگذارند و جلوی تجاوز به حریم خصوصی دیگران گرفته میشود. بااینحال حجاب و عفاف بهعنوان اصول اخلاقی مهم در جامعه اسلامی، به حفظ کرامت انسانی، تقویت روابط خانوادگی، جلوگیری از فساد اخلاقی، احترام به حقوق دیگران و تقویت ایمان و تقوا کمک کرده و با رعایت این اصول، میتوان به ایجاد جامعه و خانوادهای سالم و پایدار دست پیدا کرد.
پیامدهای طلاق در جامعه
از پیامدهای زیانبار رعایتنکردن عفاف و حجاب، طلاق وجدایی زن و شوهر و ازهمپاشیدن نظام خانواده است. طلاق در نظر اسلام مغبوضترین حلال است که تنها در صورت اختلافات حلناشدنی ضرورت مییابد. حضور تحریکآمیز زنان در صحنه اجتماع، از یکسو باعث ایجاد روحیه شهوانی در مردان ودرنتیجه رواج دوستی با جنس مخالف و روابط نامشروع میشود. به گونهای که علاقه آنها به همسران خود کاهش مییابد و در نتیجه پایه و رکن زندگی متزلزل میشود. از طرفی اسلام تاکید کرده که زن هر اندازه متینتر و باوقارترحرکت کند و خود را درمعرض نمایش برای مردان قرار ندهد، بر احترامش افزوده میشود. اما یکی از ایرادهایی که از پوشش زن میگیرند این است که دلیل معقول و منطقی ندارد. درصورتیکه جنبههایی که در بالا ذکر شد بیانگر این مطلب است که حجاب منطق و دلیل عقلانی دارد. بنابراین حجاب وعفاف دو مفهوم اساسی درفرهنگ اسلامی هستند که به حفظ کرامت انسانی و ایجاد جامعهای سالم و پایدار کمک میکنند. لذا با رعایت این دو اصل، میتوان به ایجاد محیطی امن و آرام برای همه افراد جامعه دست پیدا کرد.