هیأت اعزامی دولت آمریکا در دیدار روز جمعه خود با احمد الشرع (الجولانی) که به لحاظ دو فاکتور رهبر سوریه است، شروطی را برای خارجکردن نام تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی آمریکا اعلام کرده که ظاهرا محوریترین شرط دوری گزیدن از ایران بوده است.
غرب از الجولانی چه میخواهد؟
غربیها و درصدر آنها آمریکا حالا ذوقزده از تحولات سوریه باعجله هیأتهای دیپلماتیک خودرا راهی دمشق کردند تا در تناقضی آشکار با گروهی که هنوز هم طبق تعاریف خودشان جزو گروههای تروریستی محسوب میشود،مذاکره کنند.باوجود اینکه سالهاست اینطور تبلیغ شده که ایران مدافع رهبر قبلی سوریه است، غربیها حالا از ترس اینکه همین گروه فعلی با تشخیص حسننیت ایران در کمک به حکومت قبلی سوریه که با هدف حفظ تمامیت ارضی سوریه در برابر داعش و اسرائیل وارد صحنه سوریه شده بود و با درک درست از ژئوپلیتیک منطقه، دست دوستی ایران با ملت سوریه را فشرد، درحال القای شرط و شروط ضدایرانی به او هستند. البته اگر الجولانی و حامیانش مشخصا ترکها از تاریخ نهچندان بلند همین دهه اخیر درس بگیرند، متوجه میشوند آمریکاییها متخصص استفاده ابزاری ازبازیگرانمنطقه برای جبران نقاط ضعف خوددربرابرایران هستندوبه محض بهرهگیری لازم، ماکیاولوار او را در برابر رقبا تنها میگذارند و از رقبایش حمایت و خود به حذف او از صحنه سیاست مبادرت میکنند. عزاداری اردوغان برای مرسی را بعد از کودتای مصر نمیشود فراموش کرد. از نظر آمریکاییها، خوانشی اخوانی از اسلام سیاسی فقط زمانی مطلوب است که در برابر مقاومت و نه جزئی از آن تعریف شود و مشخصا نباید این نوع خوانش در قامت یک رهبر مقتدر وگروه سیاسی باسازماندهی مناسب دراین منطقه قدرت بگیرد. بمباران تمام پایگاههای نظامی سوریه بعد از سقوط حکومت اسد هم بهخوبی نشان میدهد که کسی درواشنگتن و تلآویو و پایتختهای اروپایی قرار نیست به الجولانی اعتماد کند و با وجود اعلام چندین و چند باره او و همگروهیهایش مبنی بربیخطر بودنشان در برابر اسرائیل و حتی اشتیاق به ایجاد رابطه، تداوم اشغال جنوب سوریه و حضور ارتش صهیونیستها درنزدیکی دمشق نشان میدهد که الجولانی بهرغم حذف از لیست تروریستهای تحت تعقیب آمریکا تنها قرار است ابزار عملیات ناشدنی حذف ایران از صحنه سوریه باشد و طبیعی است که شکست در این پروژه آینده سیاسی او را نزد آمریکاییها از بین میبرد. این را میشود به راحتی از رفتار هیات آمریکایی با الجولانی تشخیص داد که حاضر نشده است برخلاف هیاتهای دیگر نه با او عکس بگیرند و نه مصاحبه مطبوعاتی بعد از دیدار داشته باشند .
الجولانی و عبرت از سرنوشت مرسی
مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان در واکنش به شرط آمریکا برای الجولانی جهت تشکیل دولت در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پس از دیدار نماینده آمریکا با الجولانی، ایالات متحده شرط کرد که دولت جدید سوریه برای برقراری روابط خوب با آمریکا نباید هیچ نقشی برای ایران در نظر گیرد. وی افزود: شاهد بودم که آنها (آمریکاییها) در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ بر چنین توصیهای به اخوانالمسلمین اصرار داشتند و همین شرط را به محمد مرسی ارائه کردند. وقتی مرسی را تنها یافتند، زمان خیانت آمریکا فرا رسیده بود. آنچه باید اتفاق میافتاد، اتفاق افتاد.»در این دیدار، مسأله لغو تحریمها علیه سوریه و حذف گروه تحریرالشام از فهرست تروریستی بررسی شده است. پیام کوتاه امانی در ایکس یادآور یک پروسه طولانی از ناکامی مردم مصر در روی کار آوردن محمد مرسی است. اردوغان که بعد از مرگ مشکوک مرسی در سال ۱۳۹۸ او را شهید نامید و پس از برگزاری نماز میت غیابی برای مرسی دوباره تأکید کرد که وی به مرگ طبیعی نمرده است و غرب تحمل این را نداشت که مرسی بهصورت دموکراتیک حاکم مصر شده بود، آیا قرار است همان اشتباه تنها گذاشتن مرسی در برابر آمریکا و تشویق وی به دور شدن از ایران را درباره الجولانی هم تکرار کند؟ زمان همه اینها را نشان خواهد داد.
طرح آمریکایی ــ صهیونیستی برای تجزیه کشورهای اسلامی
غرب هر چه دستوپا زده است که در این سالها ایران را در جهان و منطقه منزویتر کند، معمولا درنهایت غافلگیر شده است. شاید برای مدتی موقت بشود تابلوی سیاسی ایران را در جایی مخدوش کرد اما نفوذ فرهنگی و پیوندهای تمدنی را نمیشود یکشبه قطع یا حذف کرد. پروژه ایرانهراسی و تلاش برای القای شکاف شیعه و سنی هم درنهایت نتیجهای نداشته و آنچه در میدان امروز منطقه مشاهده میشود بیاعتبار شدن رژیم جعلی صهیونیستی نزد افکارعمومی جهان و صدور حکم بازداشت برای رهبران این رژیم در دادگاه لاهه است. بااینحال غرب امیدوار است از تحولات سوریه برای خود فرصتسازی کند. اهداف غرب در این مسیر در مصاحبه اخیر سیدعباس عراقچی در حاشیه اجلاس سران کشورهای اسلامی دی۸ با شبکه الغد مصر بهخوبی توصیف شده است. عراقچی با اشاره به طرح درازمدت آمریکایی ــ صهیونیستی برای تضعیف و تجزیه کشورهای بزرگ اسلامی در راستای سیطره رژیم اشغالگر بر منطقه، تأکید کرد: رفتار رژیمصهیونیستی در خلال جنگ غزه و نسلکشی بیش از ۶۰ هزار زن و کودک و مردم غیرنظامی در غزه و لبنان و تجاوزات این رژیم علیه سوریه و نابودی زیرساختهای دفاعی و اقتصادی و زیربنایی این کشور نشانگر درستی هشدارهای ایران در مورد تهدید اسرائیل برای کل منطقه است.
حضور مستشاری ایران و استقلال سوریها
عراقچی دربخش دیگری ازمصاحبهاش بهطور مشخص درپاسخ به دلایل حضور جمهوری اسلامی ایران درسوریه با تأکید بر اینکه حضورما دراین کشور ازنوع مستشاری و برای مبارزه با داعش و دیگر گروههای تروریستی بود، نسبت به بازگشت تهدید تروریسم به سوریه بهدلیل ازهمپاشیدگی امور در آن کشور، که تهدیدی برای تمامی کشورهای منطقه خواهد بود، هشدار داد. وزیر خارجه کشورمان حمایت تهران از دمشق را نه حمایت از یک شخص، بلکه حمایت از مردم و حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی سوریه در مقابل تهدیدات صهیونیستی و تروریستی توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب روند آستانه و نیز در مذاکرات دوجانبه توصیههایی در مورد نحوه تعامل با مردم و گروههای معارض سیاسی ارائه میکرد، ولی دولت سوریه استقلال عمل داشت و تحت کنترل ایران و روسیه نبود.