ایین میزان تولید نفت درحالی صورت گرفته که گزارشهای رسمی وزارت نفت نشان میدهد کشورمان در سال ۱۳۹۸ حدود دو میلیون و ۲۹۰هزار بشکه در روز، در سال ۱۳۹۹ حدود دو میلیون و ۱۰۶ هزار بشکه در روز، تا پایان سال ۱۴۰۰ حدود دو میلیون و ۴۴۲ هزار بشکه، تا پایان سال۱۴۰۱حدود دو میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه، تا پایان سال ۱۴۰۲ حدود سه میلیون و ۳۲۰ هزار بشکه نفت تولید کرده بود.
ازسوی دیگر اخیرا شورای اقتصاد با تصویب طرحی ضربتی، افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکهای نفت را به تصویب رساند تا کشورمان به لحاظ تحریمهای ظالمانه مصون باقی بماند.بد نیست بدانیم آمارهای صادراتی ایران خود گویای آن است که ارزآوری صادرات نفت با افزایش محسوسی روبهرو بوده بهطوریکه در این خصوص نفت ارزآوری ۳۶ میلیارد دلاری داشته است.طی ماههای گذشته نیز با وجود افتوخیزهای فراوان و در آستانه آغاز به کار دولت ترامپ در آمریکا و احتمال اجرای فشار حداکثری بر کشورمان، صادرات نفت ایران دوباره احیا شده و افزایشی بوده و این درحالی است که در سال ۲۰۲۰ که سال آخر دولت ترامپ بود صادرات نفت کشورمان به زیر ۳۴۰ هزار بشکه سقوط کرده بود.
تکذیب خبر کاهش صادرات نفت خام ایران
شبکههای اجتماعی خارجنشین مدعی شده بودند که صادرات روزانه نفت ایران به کشور مختلف از جمله چین در ماه نوامبر با افتی نیممیلیون بشکهای نسبت به پایان تابستان، به حدود یک میلیون و ۳۱۰ هزار بشکه سقوط کرده است.در همین خصوص حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت، شایعات منتشر شده در فضای مجازی درباره کاهش صادرات نفت خام ایران را کذب و غیرواقعی دانست و اظهار کرد: وضعیت صادرات نفت خام کشورمان مانند سابق است. جای هیچگونه نگرانی درباره روند فروش و صادرات نفت نیست و اینکه میگویند کاهش یافته خبر درستی نیست.
اقتصاد ایران با وجود افزایش سهم درآمدهای مالیاتی، همچنان وابستگی زیادی به صادرات نفت دارد، به همین دلیل طبیعتا نگرانی از کاهش صادرات نفت میتواند باعث ایجاد تقاضای مضاعف برای ارزهای خارجی و به تبع آن، نوسان در نرخ ارز شود.
از سوی دیگر، چنین اخباری به ایجاد فضای روانی منفی در میان سرمایهگذاران و تولیدکنندگان منجر شده و انتظار تورمی را افزایش میدهد.
در نهایت تأثیر این شایعات نه فقط به اقتصاد کلان محدود نمیشود، بلکه میتواند اعتماد عمومی را نیز تضعیف کرده و مردم را نسبت به آینده اقتصادی کشور نگران کند.
درهمینخصوص محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی نیز در اینباره گفت: شایعه شد که چین نفت ایران را در آینده کمتر خریداری خواهد کرد که همه مطالب دروغ بود. هم تولید نفت و هم سرمایهگذاری در حال افزایش است.بد نیست بدانیم آمارهایی که شرکت اطلاعات کالایی کپلر نیز منتشر کرده، به خوبی صحت این گفته معاون وزیر نفت و رئیس کل بانک مرکزی را به اثبات میرساند. بهطوری که کپلر مدعی شده که تحویل نفت ایران به چین در ماه دسامبر دوباره اوج گرفته و ایران توانسته در نیمه اول ماه جاری(دسامبر) روزانه یک میلیون و۸۸۶ هزار بشکه نفت تحویل چین داده که بالاترین میزان از سال ۲۰۱۸ است.بارگیری نفت ایران به بازارهای چین نیز در دوره یاد شده یک میلیون و ۷۱۳ هزار بشکه در روز بوده است. معمولا دو تا سه هفته طول میکشد که محمولههای نفتی ایران به بازارهای چین برسد.به این ترتیب درصورت خرید محمولههای بارگیری شده، تحویل نفت ایران به چین در ماه دسامبر به بالای ۱.۸میلیون بشکه در روز خواهد رسید.در مجموع براساس آمارهای کپلر، ایران درسال۲۰۲۴بهطور متوسط روزانه یک میلیون و ۵۱۲ هزار بشکه نفت تحویل چین داده که ۳۴ درصد بیشتر ازسال گذشته ودو برابر سال ۲۰۲۲ است.
رکوردشکنی صادرات نفت به چین
میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه گذشته میلادی به یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسید و رکوردشکنی کرد که این رقم ۵/۲ برابر بیشتر از زمانی که است که ایران هیچگونه مشکل تحریمی بابت صادرات نفت خود نداشته است. بهعبارت دیگر، میتوان گفت این میزان یک رکورد بیسابقه در تجارت نفتی دو کشور است. پیش از این، رکورد فروش نفت ایران به چین در اکتبر ۲۰۲۳ و بارقم۱.۶۶میلیون بشکه در روز به ثبت رسیده بود. ازسال۲۰۲۱ و با امضای سند همکاری ۲۵ساله، تاکنون روند فروش نفت به چین صعودی شده ودرسال۲۰۲۴به عدد یک میلیون و۴۹۴هزاربشکه درروز رسیده که۴.۵برابر میزان فروش درسال۲۰۲۰ است.این رکوردشکنی درحالی صورت گرفته که صادرات نفت ایران به چین به دلیل حمله موشکی به رژیمصهیونیستی دچار تلاطمات زیادی شده بود.
صادرات نفت به دیگر کشورها
هم اکنون با توجه به در دست گرفتن امورات سوریه توسط جولانی، صادرات نفت ایران به این کشور متوقف شده. در سال ۲۰۲۴ ایران روزانه ۵۶ هزار بشکه (مجموعا ۱۸.۵میلیون بشکه) نفت به سوریه فروخته است.