«صبح پیروزی ۲» را برای حاج‌قاسم خواندم

محمد گلریز از هنرمندان موسیقی اصیل ایرانی با بیش از چهار دهه سابقه فعالیت مستمر دراین حوزه، به ارائه آثار متعددی از گذشته تا امروز پرداخته است. صدای او با خوانش آهنگ‌هایی در برهه‌های حساس و تاریخی؛ هم‌چنان نزد ایرانیان ماندگار شده است.
محمد گلریز از هنرمندان موسیقی اصیل ایرانی با بیش از چهار دهه سابقه فعالیت مستمر دراین حوزه، به ارائه آثار متعددی از گذشته تا امروز پرداخته است. صدای او با خوانش آهنگ‌هایی در برهه‌های حساس و تاریخی؛ هم‌چنان نزد ایرانیان ماندگار شده است.
کد خبر: ۱۴۸۷۹۷۸
نویسنده آزاده صالحی - گروه فرهنگ و هنر
 
درسال‌های اخیر، این هنرمند پرسابقه قطعاتی را در ستایش جایگاه برخی شخصیت‌های برجسته و ارزشمند مانند شهید حاج قاسم سلیمانی خوانده است که به این بهانه با او به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

شما هنرمندی بوده‌اید که از گذشته تا امروز به خواندن آهنگ‌هایی  با محوریت جایگاه رفیع قهرمانان ملی از جمله شهید حاج‌قاسم سلیمانی پرداخته‌اید. اگر ممکن است در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟
آشنایی من با سردار دل‌ها شهید حاج قاسم سلیمانی به بیست‌وچندسال پیش برمی‌گردد. زمانی که ایشان فرمانده سپاه قدس بود، توفیق پیدا کردیم آلبومی برای سرداران استان کرمان بخوانیم؛ نام این آلبوم «لشگر ثارا...» بود. اشعار این آلبوم توسط شاعرانی بنام چون حمید سبزواری، علی معلم دامغانی، شاهرخی؛ سهرابی‌نژادو...سروده شده بود.هدف از انتشار این آلبوم، ادای دین نسبت به سرداران استان کرمان بود که در راس این سرداران، شهید سلیمانی قرار داشت و فرماندهی این سرداران را به ‌عهده گرفته بود. درکنار این آلبوم به جیرفت رفتیم و به شکل زنده برنامه‌هایی اجرا کردم که مورد توجه قرار گرفت. وقتی با ایشان از نزدیک آشنا شدم بیش از پیش جذب خصوصیات و محاسن اخلاقی‌شان قرار گرفتم. بر کسی پوشیده نیست که ایشان در صداقت، ایثار، فداکاری و اخلاص سرآمد بود. یکی از بزرگ‌ترین خدماتی که شهید سلیمانی انجام داد و جهانیان نسبت به این کار او مبهوت شدند، غلبه او بر داعش ملعون بود. او از مدت‌ها قبل ازاین‌که این گروه را به نابودی بکشاند به این مسأله اشاره کرده بود که داعش حداکثر در دو سه ماه از بین خواهد رفت و همین اتفاق هم افتاد. می‌توان گفت اگر شهید قاسم سلیمانی نبود داعش هم‌چنان به اعمال ننگین خود ادامه می‌داد و با ایجاد کارهای رعب‌انگیز، جهانیان را نسب به اسلام بدبین می‌کرد. اما درنهایت به همت و شجاعت مثال‌زدنی شهید سلیمانی، داعش برای همیشه نابود شد. البته خدمات ارزشمند شهید سلیمانی شمردنی نیست، او در سال‌های پرافتخار عمر خود، اقدامات متعددی در ایران و منطقه انجام داد که قطعا نمی‌شود در این گفت‌وگو به تمام این خدمات پرداخت. 
 
ظاهرا به جز آلبومی که اشاره کردید، در سال‌های اخیر تک آهنگی هم در این زمینه خوانده‌اید؟
بله؛ واقعیت این است که من در این سا‌ل‌ها همیشه درصدد بودم کارهای ماندگار بیشتری با موضوع حاج قاسم سلیمانی انجام دهم؛ کما این‌که بارها در ملاقات‌هایی که با بانیان و مسئولان فرهنگی داشتم به چنین مسأله‌ای اشاره کردم که آمادگی دارم در آثاری که به پاس زحمات ایشان ساخته می‌شود به ‌عنوان خواننده مشارکت داشته باشم. خوشبختانه در سال‌های گذشته از سوی آستان قدس رضوی و حوزه هنری پیشنهاد تولید چنین اثری شد و نتیجه این همکاری ساخت آهنگ «صبح پیروزی ۲» بود و خیلی هم مورد توجه قرار گرفت. شعر این آهنگ را خانم رجایی سروده بود که بعد از انتشار، با انعکاس و استقبال زیادی روبه‌رو شد. گرچه معتقدم جا دارد ده‌ها کار از این دست در ستایش شهید سلیمانی ساخته شود. خود من تمایل بسیاری دارم در این زمینه کارهایی انجام دهم و هربار که روی صحنه می‌روم به این مسأله اشاره می‌کنم که آمادگی دارم با درونمایه شجاعت و رشادت‌های شهید سلیمانی، کارهایی را بخوانم اما امکانات من به‌عنوان یک هنرمند محدود است و این ارگان‌ها و نهادها هستند که می‌توانند در این زمینه بیشتر تاثیرگذار باشند و به آهنگسازان و شاعران سفارش کار دهند. البته ناگفته نماند که در سال‌های اخیر، این شانس را داشتم تا کار دیگری با عنوان «سرو عاشق» (سربداران) را که اثری کاملا ایرانی است درباره حاج قاسم سلیمانی بخوانم. این اثر سروده اسماعیل فرزانه و آهنگسازی مهیار فیروزبخش از آهنگسازان قدیم رادیو و تلویزیون است که پیش ‌از این اثر هم سابقه همکاری در پروژه‌های دیگر را داشته‌ایم. آهنگ سرو عاشق به مناسبت چهلم شهید قاسم سلیمانی منتشر شد. ایشان یک قهرمان ملی بودو برای خدا کارمی‌کرد. این مسأله ارزشمندی است که قهرمانی مانند او خلوص نیت داشت و تا زمان شهادتش، پای حرف‌ها واعتقاداتی که داشت، ایستاد. به بیان ساده‌تر، ایشان یکی از قهرمانان ملی ماست که بسیار مورد احترام بود و به لحاظ اخلاقی، شجاعت، فداکاری، از خودگذشتگی و تمام خصوصیاتی که در یک انسان واقعی بود بهره داشت. آنچه مسلم است این که شهادت ایشان ضایعه‌ای دردناک است، چرا که ما با شهادت ایشان، در واقع یک اسوه و الگوی میهن را ازدست دادیم.هرچند در این سال‌ها دشمنان بارهاکمربه شهادت چهره‌های حماسی و علمی ما بسته‌اند اما امیدوارم با خلق آثار بیشتر بتوانیم یاد چنین قهرمانانی را در تاریخ کشورمان زنده نگه داریم. آرزوی خودم این است که جنایت‌های اسرائیل پایان بگیرد و روزی در مسجدالاقصی سرود واقعی پیروزی را بخوانم. 
 
به نظر شما چرا در این سال‌ها کمتر به تولیداتی از این دست با مفاهیم قهرمانان ملی پرداخته می‌شود؟
بارها در گفت‌وگوهای مختلف به این مسأله اشاره کرده‌ام که ما در شرایط فعلی، در جنگ فرهنگی هستیم. در طول هشت سال دفاع مقدس، بسیاری از کشورها پشت صدام ملعون بودند و از او حمایت می‌کردند و امروز هم همین‌طور است. بنابر این رسالت ما در صیانت از فرهنگ‌مان سنگین‌تر از گذشته است. همان‌طور که در طول هشت سال دفاع مقدس، با همت و غیرت رزمندگان، ایران یک وجب از خاک خود را به دشمن نداد، اگر دست به دست هم دهیم و تولیدات را در راستای پرداختن به قهرمانان ملی افزایش دهیم در نبرد فرهنگی نیز پیروز می‌شویم. الان ده‌ها شاعر خوب معاصر داریم که می‌توانند اشعار ماندگاری در این زمینه بسرایند یا آهنگسازان زبده‌ای که اطمینان دارم اگر به آنها پیشنهاد شود، پای کار می‌آیند. ولی نمی‌دانم چرا نسبت به این مسأله کم‌کاری صورت می‌گیرد، درحالی‌که از این منظر دارای توان گسترده‌ای داریم. در این سال‌ها هر وقت درباره شهیدی خوانده‌ام‌، به مطالعه زندگی او نیز پرداخته‌ام. وقتی زندگی شهدایی مانند شهید قاسم سلیمانی را مطالعه می‌کنم به معنی واقعی کلمه تحت‌تاثیر زندگی آنها قرار می‌گیرم. شکی نیست که تولیدات موسیقیایی درباره زندگی این شهدا می‌تواند نقش تاثیرگذاری در شناخت و معرفی بیشتر آنها داشته باشد. خاطرم هست زمانی که علیرضا قزوه در مرکز موسیقی صداوسیما بودند، یکی دوبار خدمت ایشان رسیدم و نسبت به حضور در چنین آثاری اعلام آمادگی کردم. البته بر این باورم که تمام نهادها و ارگان‌های فرهنگی باید از سرمایه‌هایی که دراختیار دارند بهره بگیرند و آثار ماندگاری درباره زوایای شجاعت و حماسه‌آفرینی شهید سلیمانی بسازند. من به سهم خودم تا جایی که در توانم بوده دراین سال‌ها سعی کرده‌ام دراین مسیر قدم بردارم، چندان که آهنگ‌هایی برای شهید تهرانی‌مقدم، شهید همدانی، شهید باکری و ... خوانده‌ام. بااین حال، امیدوارم زمینه برای پخش و نشر این آثار بیش از پیش فراهم شود. 

به نظرتان ساخت چنین آثاری چقدر می‌تواند زمینه را برای شناخت بیشتر نسل جوان نسبت به مفاخر ملی ما فراهم کند؟
از قدیم گفته‌اند: کار نیکوکردن از پر کردن است. امروز تبلیغات حرف اول را می‌زند امامی‌بینیم نسبت به تبلیغات کالاهای فرهنگی همیشه کمترعمل کرده‌ایم ولی نسبت به کالاهای مصرفی که برای سلامتی انسان مفید نیستند تبلیغات زیادی صورت می‌گیرد.البته خوشبختانه در سال‌های اخیر، به مقوله سرود توجه بیشتری شده و رونق تازه‌ای یافته است. به‌خصوص با برگزاری جشنواره‌هایی در این زمینه، جوانان و نوجوانان بیشتری نسبت به فعالیت در شاخه سرود گرایش پیدا کرده‌اند. درماه‌های اخیر داور بخش نماهنگ جشنواره عمار بودم، ۴۰۰۰ اثر از نوجوانان و جوانان سراسر کشور به جشنواره رسید که به نظرم این آمار جای خوشحالی دارد. انجام چنین کارهایی می‌تواند جوانان را با قهرمانان ملی بیشتر آشنا کند. به ویژه اگر چنین آثاری درفضای مجازی به اشتراک گذاشته شود، نسل جوان بهتر می‌تواند با مفاخر ملی میهن ارتباط برقرار کند. به‌خصوص این که امروز بخش اعظمی از جوانان و نوجوانان تحت تاثیر فضای مجازی هستند. فراهم شدن فضای مناسب برای برگزاری کنسرت‌هایی دراین باره می‌تواند به قول شما پیوندی بین عامه مردم و این چهره‌ها برقرار کند. تجربه نشان داده اگر دست به دست هم دهیم و به تولید آثار فرهنگی با موضوع پرداختن به زوایای شخصیتی قهرمانان ملی بپردازیم به شناخت نسل جوان در این زمینه کمک زیادی کرده‌ایم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها