از سوی دیگر با عنایت به پیشینههای عمیق فکری و فرهنگی در کشورمان، برای ترویج فرهنگ حجاب میتوان از بسترهای موجود در جامعه استفاده کرد. این در حالی است که به نظر میرسد از ظرفیتهای موجود در جامعه برای ترویج عفاف و حجاب غفلت شده است. از سوی دیگر استفاده از این ظرفیتها هم به یک هماهنگی جدی میان همه ارکان جامعه نیاز دارد.
اگر به ظرفیتهای ترویج حجاب توجهی نشود دشمن از آن بهره میبرد
زهرا آیتالهی،رئیس سابق شورایفرهنگی اجتماعیزنان وخانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی درگفتوگوبا«جامجم»درخصوص فراهمسازی واستفاده ازبسترهای مناسب برای ترویج حجاب وعفاف میافزاید:«برای ترویج فرهنگ حجابوعفاف درجامعه، امکانات وبسترهای زیادی وجودداردکه میتوان ازآنها استفاده کرد،امابه نظرمیرسداین ظرفیتهابه درستی به کارگرفته نمیشوند.»
وی تاکید میکند: «ارتقای سواد رسانهای دانشآموزان اهمیت زیادی دارد تا بتوانند در فضای مجازی، رفتاری آگاهانه و مسئولانه داشته باشند و ازآسیبهای این فضا درامان بمانند. این موارد، بخشی ازظرفیتهای مغفول ماندهای است که با بهرهگیری از آنها میتوان فرهنگ عفاف و حجاب را در جامعه تقویت کرد.»
آیتالهی میافزاید:«در زمینه قانونگذاری نیز، مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی نقش مهمی دارند.گرچه گامهایی برداشته شده، اما اجرای قوانین تصویبشده باید جدیتر پیگیری شود تا اثربخشی بیشتری داشته باشد. در نهایت، برای همه این موارد، هماهنگی و نظارتی قوی لازم است تا از ظرفیتهای موجود به بهترین شکل استفاده شود.»
توصیههای رهبری برای ترویج فرهنگ حجاب
رئیس سابق شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به دیدار رهبری در ششم دی ۱۳۹۷ با برخی از فعالان حوزه عفاف و حجاب و توصیههای شنیدنی و مهم به آنان میافزاید:« در این نشست که با حضور عدهای از فعالان حوزه عفاف و حجاب و در خدمت مقام معظم رهبری برگزار شد، نکات و کارهای کارشناسی در مورد حجاب مطرح شد و رهبر معظم انقلاب هم رهنمودهایی در این رابطه ارائه کردند. ایشان تأکید کردند که جمهوری اسلامی ایران باید به مسأله حجاب پایبند باشد و نباید در این زمینه عقبنشینی کرد. رهبر معظم انقلاب اشاره کردند که مردم به جمهوری اسلامی رأی دادهاند تا احکام اسلامی اجرا شود و رعایت حجاب یکی از این احکاماست.»
وی به تاکید مقام معظم رهبری در تأثیرات اجتماعی و خانوادگی رعایت حجاب اشاره کردندوگفتند که رعایت نکردن حجاب میتواند به آسیبهای اخلاقی و اجتماعی منجر شود. امام خمینی(ره) برای دیدار بسیار مهم با گورباچف دو نفر را به عنوان نماینده از جانب خود به شوروی فرستادند یک نفر از آنها خانم دباغ بودند. نیت امام در این کار این بود که نشان دهد یک خانم محجبه با رعایت موازین اسلامی هم حتی میتواند در جایگاه بسیار مهم اجتماعی قرار گیرد. مقام رهبری تأکید کردند که باید از ظرفیتهای موجود برای ترویج حجاب استفاده شود زیرا اگر این ظرفیتها نادیده گرفته شود دشمن از آن بهرهبرداری خواهد کرد.
غفلت از اجرای قوانین مصوب
در ادامه آیتالهی به سیاستهای شورای عالی انقلاب فرهنگی که ازسال۱۳۶۶تا۱۳۹۸ به طور مکررتصویب شدهاند،اشاره و تصریح میکند:«بااین حال مشکلاتی دراجرای این سیاستها وجود داردودستگاههای مسئول به وظایف خود به درستی عمل نمیکنند؛ به عنوان مثال، وزارت ارشاد موظف به نظارت بر محتوای اینترنت است اما هنوز هم محتوای غیراخلاقی در دسترس است.
وزارت صمت مکلف شده از طریق اتحادیه و اتاق اصناف بر بازار البسه نظارت داشته باشد اما امروزه ما شاهد پوششهایی هستیم که یقینا اسلامی نیست. از سوی دیگر وزارت اطلاعات وظیفه دارد مداخلات بیگانگان در موضوع حجاب را رصد و تجزیه و تحلیل کند و مسئولان را هوشیار سازد.اگر وزارت اطلاعات به شکل مناسب این کار را انجام میداد امروزه برخی مسئولان از حجاب اجباری هرگز صحبتی به میان نمیآوردند. همچنین وزارت اقتصاد وظیفه دارد از شبکههای تجاری فعال در حوزه عفاف و حجاب حمایت کند اما آنچه میبینیم محدودیت و محرومیت کارخانههای تولید پوشاک حجاب است.»