بورس کم‌انرژی!

ورود مـوج هوای اسکاندیناوی به کشورمان برای اولین بار در۵۰سال گذشته در اواسط آبان‌ماه سبب شد که کشورمان خیلی زودتر از پیش‌بینی‌ها پذیرای سرمای استخوان‌سوز باشد.همین امر سبب شد که با وجود رکورد‌شکنی چهار‌باره تولید و انتقال گاز و رسیدن به عدد ۸۷۲میلیون متر مکعب گاز و اولویت تأمین گازبخش خانگی دردولت‌چهاردهم، شاهد مشکلات و محدودیت‌هایی در تأمین گاز برخی صنایع و نیروگاه‌های کشور باشیم.
ورود مـوج هوای اسکاندیناوی به کشورمان برای اولین بار در۵۰سال گذشته در اواسط آبان‌ماه سبب شد که کشورمان خیلی زودتر از پیش‌بینی‌ها پذیرای سرمای استخوان‌سوز باشد.همین امر سبب شد که با وجود رکورد‌شکنی چهار‌باره تولید و انتقال گاز و رسیدن به عدد ۸۷۲میلیون متر مکعب گاز و اولویت تأمین گازبخش خانگی دردولت‌چهاردهم، شاهد مشکلات و محدودیت‌هایی در تأمین گاز برخی صنایع و نیروگاه‌های کشور باشیم.
کد خبر: ۱۴۸۹۱۵۶
نویسنده ​​​​​​​زینب صفری - گروه اقتصاد
 
ازاین‌رو وزارت نفت وشرکت ملی گاز ازصنایع و نیروگاه‌هاخواستندکه به‌سمت متنوع‌سازی مصرف انرژی واستفاده از سوخت‌های جایگزین بروند؛ همین باعث شد که این امر به کاهش تولید کالا و مواد اولیه صنایع منجر شود. به‌طوری که آمارهای میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار مؤید آن است که در آذر ماه ۱۴۰۳ میزان مصرف گاز به میزان ۱۳ درصد نسبت به ماه پیش از آن کاهش یافته است که بیش‌ترین میزان کاهش مربوط به صنعت سیمان، آهک و گچ و فلزات اساسی بوده است. 

محدودیت ها برای صنایع 
درواقع می‌توان گفت محدودیت‌های ایجاد‌شده در تأمین گاز صرفا به کاهش مصرف انرژی در صنایع ختم نمی‌شود. در واقع این محدودیت‌ها به‌طور مستقیم برمیزان تولید و فروش صنایع اثر می‌گذارد.داده‌های موجود نشان می‌دهد تنها در آذر‌ماه امسال تحت تأثیر محدودیت‌های موجود در تأمین انرژی، مصرف گاز گروه فلزات اساسی نسبت به آبان‌ماه ۳۰ درصد کاهش یافته است.همین امر زمینه‌سازکاهش یک میلیون‌تنی محصولات فولادی شده است،به‌طوری که به‌عنوان نمونه تولیدمیلگرد نسبت به سال‌گذشته ۸.۳درصد، نبشی و ناودانی ۶.۵درصد، کل مقاطع طویل فولادی۶.۷درصد، ورزش سرد ۱۳.۲درصد، بیلت و بلوم ۶.۵درصد، اسلب حدود یک‌درصد، فولادمیانی ۴.۳درصدوگندله سنگ آهن حدود ۳درصدکاهش تولید داشته باشند.درآذرماه امسال همچنین میزان مصرف گاز صنعت سیمان، آهک و گچ نیز با افت قابل توجه ۵۸درصدی مواجه شده و گروه محصولات شیمیایی که بزرگ‌ترین صنعت بازار سرمایه است، با افت ۱۵درصدی نسبت به آبان‌ماه مواجه شده است. در همین خصوص علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن سیمان گفت: پارسال ۷۶ میلیون تن سیمان تولید شده بود اما با توجه به محدودیت‌های برق و گاز پیش‌بینی می‌شود تولید سیمان در سال جاری در نهایت به ۷۰ میلیون تن برسد. وی اضافه کرد: در ۸ ماهه اول امسال ۵۰ میلیون تن کلینکر تولید شده که نسبت به ۸ ماهه سال گذشته ۳ میلیون تن کاهش تولید داشتیم. همچنین در ۸ ماهه سال جاری ۴۸ میلیون تن تولید سیمان داشته‌ایم که تولید این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰۰ هزار تن کاهش داشته است. از دیگر صنایعی که در آذر‌ماه با کاهش قابل توجه مصرف گاز مواجه شده می‌توان به استخراج کانه‌های فلزی اشاره کرد که سطح مصرف گاز آن ۱۵ درصد کاهش داشته است. 
   
کاهش ۱۴ درصدی تولید خودروسازان
از سوی دیگر آمارها نشان می‌دهد مقدار تولید صنعت خودرو از ۹۱هزار و ۶۰۵دستگاه در آذر پارسال به ۷۸هزار و ۸۰۴ دستگاه در آذر امسال رسید که نشان دهنده افت ۱۴درصدی تولید خودرو بوده است (کاهش میزان تولید گروه پژو و هایما به‌ترتیب به میزان ۶۲ و ۶۹ درصد). این کاهش عمدتا مربوط به نماد خودرو و به‌میزان ۲۷درصد است. به‌نظر می‌رسد خروج خودروهای پر‌تیراژ اما با حاشیه سود اندک، نظیر پژو پارس از خطوط تولید یکی از دلایل این موضوع بوده است. 
   
افت ۱۶ درصدی تولید مواد و محصولات شیمیایی
ازسوی دیگر میزان تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی در آذر‌ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۶ درصد کاهش یافته است. به‌طوری که میزان تولید این صنعت از ۳ میلیون ۵۶۲هزار تن در آذرماه پارسال به ۲ میلیون و ۹۸۳هزار تن در آذر امسال رسیده است. این کاهش عمدتا مربوط به کاهش تولید نمادهای «زاگرس و شیراز» به‌ترتیب به‌میزان ۷۴ و ۵۹ درصد است که حاکی از شدت‌گرفتن ناترازی انرژی در دو سال اخیر است. 

ناترازی انرژی چه ضرر و زیانی در حوزه صنعت ایجاد می‌کند؟
علیرضاکلاهی صمدی،رئیس کمیسیون صنعت‌اتاق‌ایران درباره ضرروزیان ناشی ازقطعی برق درصنعت تشریح کرد: مشخص‌کردن آمار دقیق بسیار دشوار است و دراین حوزه هم همچون سایر حوزه‌ها به‌دست آمار دقیق بسیار دشوار است. ضرر و زیان ناشی از قطعی برق چندگونه است. یکی ازاین مسائل عدم‌النفع است. زمانی گاز یا برق صنایع سنگین قطع شود، می‌توان فهمید که تولید صنایعی نظیر فولاد، پتروشیمی و… چقدر افت داشته است.
بخشی از این موضوع هم به شرکت‌های بخش خصوصی و به تعداد گسترده شرکت‌های کوچک‌تر و صنایع پایین‌دستی برمی‌گردد که ارزیابی این موضوع در این شرکت‌ها هم امر دشواری است.البته این شرکت‌ها به‌اندازه صنعت فولاد یا پتروشیمی به انرژی وابستگی ندارند. وی ادامه داد: بخشی از این موضوع هم مربوط به خسارت‌های ناشی از قطعی برق برنامه‌ریزی نشده است که آسیب‌هایی نظیر خرابی ماشین‌های تولیدی، سیستم‌های کنترلی و حتی در مواردی ضایع شدن مواد اولیه ناشی از قطعی برق را به دنبال دارد. کلاهی‌صمدی عنوان کرد: رده‌بندی اعداد و ارقام ناترازی گاز و برق از ۲۵۰ تا ۳۰۰ همت در سال تا روزی پنج همت بوده که برای هر یک می‌توان دلیل منطقی ارائه  داد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها