وزیر امور خارجه آمریکا در ریاض تلاش دارد مواضع واشنگتن را به کی‌یف و کشورهای عربی تحمیل کند

فروش اوکراین و حراج غزه در ریاض

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته برای شرکت در مذاکرات صلح روسیه و اوکراین  و همچنین گفت‌وگو درباره آینده نوار غزه به عربستان سعودی سفر کرد. روبیو در ساعات اولیه حضور در عربستان با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه سعودی درباره مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای به تبادل‌نظر پرداختند. ریاض دومین مقصد وزیر امور خارجه آمریکا بعد از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی در قدس اشغالی محسوب‌می‌شود.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته برای شرکت در مذاکرات صلح روسیه و اوکراین  و همچنین گفت‌وگو درباره آینده نوار غزه به عربستان سعودی سفر کرد. روبیو در ساعات اولیه حضور در عربستان با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه سعودی درباره مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای به تبادل‌نظر پرداختند. ریاض دومین مقصد وزیر امور خارجه آمریکا بعد از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی در قدس اشغالی محسوب‌می‌شود.
کد خبر: ۱۴۹۴۰۹۱
 
مایک والتز،مشاور امنیت ملی کاخ سفید و استیو ویتکاف، نماینده رئیس‌جمهور آمریکا در امورخاورمیانه به روبیو جهت حضور در مذاکره باهیأت روسی متشکل ازسرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه و یوری اوشاکوف مشاور امورخارجی پوتین،خواهند پیوست.روبیو پیش‌ازآغاز سفرمنطقه‌ای خود‌درپاسخ به پرسش‌خبرنگاران درباره‌مخالفت جهان عرب باطرح کوچ اجباری رئیس‌جمهور آمریکا تصریح کرد که این بازدید منطقه‌ای فرصتی برای ارائه راه‌حل‌های کشورهای عربی حول محور مسأله فلسطین است.عربستان سعودی میزبان وزیر امور خارجه آمریکا در کنار دیگر ملل عربی/ اسلامی با طرح کوچ اجباری و اشغال نوار غره توسط واشنگتن به‌شدت مخالف بوده و عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را وابسته به تشکیل دولت مستقل فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه عنوان کرده است.  بنابر منابع العربیه، یک سند پیشنهادی کشورهای عربی، شرط آتش‌بس در غزه برای مدت حداقل ۱۰ سال را مطرح کرده که به موجب آن کمیته انتقالی فلسطین برای مدیریت‌غزه تحت نظارت بین‌المللی تشکیل می‌شودومصر۷۰‌درصد بازسازی رابر‌عهده می‌گیرد.براساس این سند رژیم صهیونیستی به طرف‌های بین‌المللی تعهد می‌دهدعملیات نظامی درغزه انجام ندهد. 
 
سرنوشت مبهم نوار غزه
با برقراری آتش‌بس میان جنبش حماس و نیروهای مسلح رژیم صهیونیستی از ۱۹ژانویه(۳۰ دی) و آغاز روند تبادل اسرا، سرنوشت نوارغزه در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا از استمرار حکمرانی حماس بر کرانه شرقی مدیترانه رضایت نداشته و همزمان با افزایش فشاربه کشورهای عربی منطقه به‌دنبال تحقق برنامه‌های مطلوب صهیونیست‌‌ها در فلسطین اشغالی هستند.عبدالفتاح السیسی،رئیس‌جمهور مصر باهماهنگی بانک جهانی جهت مقابله باطرح کوچ اجباری ترامپ، پیشنهاد جدیدی را برای بازسازی نوارغزه بدون حضور جنبش حماس درقدرت پرده برداشت. دربرنامه قاهره برای باریکه غزه، ایجاد کمیته‌ای موقت جهت مدیریت این منطقه در دستور کارقرارگرفته که در آن حماس نماینده‌ای نخواهد داشت. امارات متحده عربی وقطرنیز برای کمک به بازسازی زیرساخت‌های نوارکرانه شرقی مدیترانه اعلام آمادگی کردند.این‌طور به‌نظر می‌آید که چهل‌و‌هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا با معرفی طرح اشغال غزه به‌دنبال تحریک کشورهای عربی مخصوصا سعودی‌ها برای سرعت‌بخشی به روند عادی‌سازی روابط است‌؛ به عبارت دیگر در صورت پذیرش تشکیل دولت مستقل فلسطینی به‌وسیله نتانیاهو برای جلب رضایت عربستان، احتمال خروج وزرای افراطی کابینه تل‌آویو نظیر بتسالل اسموتریچ بالا ارزیابی می‌شود.  بنابراین کاخ سفید سقوط نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی را آغاز بی‌ثباتی در سپهر سیاسی تل‌آویو دانسته و ایجاد نمایش اشغال غزه توسط ترامپ برای فشار بر اعراب جهت ورود به بازسازی باریکه غزه (بدون حماس) همچنین رضایت سلاطین عرب به حداقل‌ها (استمرار حیات تشکیلات خودگردان) در مسیر عادی‌سازی بوده است. 
 
مذاکره صلح بدون اوکراین
در راهبرد سیاست خارجی دونالد ترامپ، فدراسیون روسیه و منازعات این کشور با اتحادیه اروپا در اولویت قرار ندارد و کاخ سفید برنامه انتقال عمده منابع انسانی همچنین مادی را به جنوب شرق آسیا جهت تحدید نفوذ چینی‌ها را بر سرنوشت اوکراین ارجح تلقی می‌کند.عربستان سعودی به‌عنوان بازیگری که همزمان روابط امنیتی وسیعی با نهادهای نظامی و امنیتی آمریکا دارد همچنین همکاری گسترده‌ای نیز با روسیه در اوپک‌پلاس طی دهه گذشته بنیان نهاده، مورد اطمینان دوطرف برای ایفای نقش میانجی صلح است.انتظار می‌رود که هیأت مذاکره‌کننده طی ساعات و روزهای آینده درباره مسائل اولیه مورد اختلاف در اروپای شرقی به چانه‌زنی بپردازند. این گفت‌وگوها درحالی رخ می‌دهد که دعوتی از نمایندگان اتحادیه اروپا و اوکراین به عمل نیامده است.  به نقل از العربیه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین که از روز یکشنبه ۱۶ فوریه (۲۸ بهمن) به امارات سفر کرده به صورت رسمی نقشی در مذاکرات ریاض نخواهد داشت اما در روز چهارشنبه ۱۹‌فوریه(اول اسفند) از عربستان دیداری خواهد داشت.رویترز پیش‌تر خبر داده بود که آمریکا پرسشنامه‌هایی را برای اعضای ناتو ارسال کرده تا از آنان بپرسد چه تعداد نیروی نظامی برای مشارکت در اجرای توافق صلح بین اوکراین و روسیه اختصاص می‌دهند. روبیو گفت که رئیس‌جمهور ترامپ هفته گذشته با ولادیمیر پوتین صحبت کرد که در جریان آن پوتین علاقه‌اش به صلح را مطرح و ترامپ نیز تمایل خود را برای خاتمه دائمی این درگیری و صیانت از حق حاکمیت اوکراین، ابراز کرد. 

واقعیت سخت در برابر زلنسکی
رسانه هیل (The Hill) درگزارشی درباره چهره حقیقی رئیس‌جمهور آمریکا مدعی شد که زلنسکی با تمدید مکرر حکومت نظامی و تعلیق انتخابات، به نظر می‌رسد او جنگ را تنها راه بقای سیاسی خود می‌داند. به‌رغم ادعای دفاع از دموکراسی، اقدامات وی همچون ممنوعیت احزاب مخالف و رسانه‌ها، اوکراین را به یک نظام اقتدارگرا نزدیک‌تر کرده است.  ارتش خسته اوکراین با کمبود نیرو و فشار شدید بر شهروندان برای حضور در جبهه‌ها مواجه است اما زلنسکی همچنان از پایان جنگ اجتناب می‌کند. با کاهش حمایت‌های آمریکا و تضعیف خوشبینی‌های روزهای اولیه جنگ، چشم‌انداز پیروزی اوکراین تیره‌ و تار شده و زلنسکی در مواجهه با ریزش حمایت‌های مردمی، از پذیرش واقعیت طفره می‌رود.  زلنسکی به جای قبول واقعیت‌های تلخ و تلاش برای یافتن راه‌حلی دیپلماتیک، مسیر جنگ و خونریزی را انتخاب کرده است که هزینه‌های سنگینی برای اوکراین و مردمش دارد. اروپا و آمریکا بارها از حمایت از اوکراین سخن گفته‌اند اما هرگزضمانت امنیتی واقعی مانند ماده۵ ناتو(حمله به یک کشور، حمله به همه تلقی شود)را برای اوکراین ارائه نکرده‌اند.  درنهایت اوکراین ممکن است مجبور به پذیرش امتیازات دردناکی شود اما در نهایت این شرایط نتیجه ضعف اروپا و سیاست‌های ناکارآمد غرب در قبال روسیه ارزیابی می‌شود. اکنون سؤال مهم این است که شرایط واقعی صلح پیشنهادی روسیه چه خواهد بود و آیا اوکراین یا کشورهای دیگر می‌توانند آن را بپذیرند؟!
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها