مذاکرات غیرمستقیم‌ در جهت ضمانت‌های دیپلماتیک

آنچه امروز مشاهده می‌کنیم، نشان‌دهنده تأثیر مواضع اصولی ایران در عقب‌نشینی آمریکا از رویکرد غیرمنطقی گذشته خود است. این واقعیت را هم می‌توان در ارتباط با مسئول تیم مذاکره‌کننده آمریکا مشاهده کرد و هم در پذیرش مذاکرات غیرمستقیم.
کد خبر: ۱۴۹۸۷۵۷
نویسنده عباس سلیمی نمین | تحلیلگر مسائل سیاسی
 
موضع ایران مبنی بر انجام غیرمستقیم مذاکرات به دلیل تجربیات تاریخی گذشته است، چراکه آمریکا را کشوری عهدشکن یافته بود و به‌همین جهت تأکید داشت که هر مذاکره‌ای باید با واسطه انجام شود. این واسطه نه‌فقط به ایجاد ضمانت بیشتر کمک می‌کند، بلکه هزینه‌های عهدشکنی آمریکا را افزایش می‌دهد و مانعی جدی در مسیر زیر پا گذاشتن دستاوردهای مذاکرات ایجاد می‌کند. همچنین بررسی هیأت مذاکره‌کننده آمریکایی نشان می‌دهد که رئیس تیم مذاکره‌کننده این کشور دارای تخصص اقتصادی است، نه سیاسی یا نظامی. این انتخاب به‌خوبی نشان می‌دهد که آمریکا، بر منافع اقتصادی متمرکز شده است. رئیس تیم مذاکره‌کننده نه سابقه‌ای در امور نظامی دارد و نه تجربه‌ای در مسائل سیاسی، بلکه فردی بوده که در دوره‌های گذشته صرفا در امور مشاوره اقتصادی و خرید املاک فعالیت داشته است. این تغییر به معنای این است که آمریکا از تهدیدات علیه ایران فاصله گرفته است. ایران از ابتدا تأکید کرده بود که هرگز زیر فشار تهدیدات تن به مذاکره نخواهد داد. این مقاومت اصولی و ایستادگی بر مواضع ملی موجب تغییر در رویکرد آمریکا شده است.انتخاب یک ‌فرد اقتصادی در رأس هیأت مذاکره‌کننده، نشان‌دهنده تغییر مسیر آمریکاست. این اقدام حاکی از اهمیت اقتصادی ایران و جایگاه استراتژیک کشورمان در منطقه است. ایران، علاوه بر ظرفیت‌های جمعیتی و منابع طبیعی، موقعیتی دارد که می‌تواند نقش مؤثری در توزیع کالاهای کشورهای مختلف داشته باشد. از نظر جغرافیایی، ایران ظرفیت پشتیبانی از یک جمعیت ۲۰۰ میلیونی را داراست و از جایگاه اقتصادی و ترانزیتی برخوردار است. 
بر همین اساس، هیأت حاکمه آمریکا با انتخاب یک‌فرد متخصص اقتصادی برای تیم مذاکره‌کننده خود نشان داده که به‌دنبال گسترش تبادلات اقتصادی و کاهش تنش‌ها با ایران است. این رویکرد کاملا مغایر با تهدیدهای گذشته به شمار می‌رود و در تلاش است فضایی برای همکاری‌های اقتصادی ایجاد کند که طبیعتا در سایه تهدیدات نظامی امکان‌پذیر نیست. آثار این تغییر رویکرد را به‌وضوح می‌توان در رفتار بازارهای مالی، بورس و نوسانات ارزهای خارجی مشاهده کرد.به‌طور کلی، ایستادگی ایران بر مواضع اصولی خود، عزت ملی را تضمین کرده است. آمریکا نیز به‌دنبال گسترش فعالیت اقتصادی خود در جهان است و سایر کشورهایی را که از این نظر از آمریکا جلو هستند تهدیدی دانسته و مایل است از این جهت موقعیت اقتصادی خود را بهبود بخشد؛ چنین رویکردی تا حد زیادی نقطه نظرات ایران را تأمین کرده است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها