در راستای تعمیق جنگ تعرفهای، اتحادیه اروپا تعرفههای همسانی رابر کالاهای صادراتی ازایالتهای جمهوریخواه آمریکا وضع کرد که مستقیما پایگاه رأی ترامپ را نشانه رفته بود و همزمان تهدید مالیات بر خدمات آمریکایی بهویژه شرکتهای دارویی و بیمه در قاره سبز را نوید میداد.در همراهی اروپا، چین نیز دوئل خود را ضدیورش تعرفهای کاخسفید آغاز کرد و در آخرین دور از کشمکشهای تجاری ۱۲۵درصد عوارض گمرکی بر کالاهای آمریکا اعمال شد. رئیسجمهور آمریکا امیدوار بود که با شوک تعرفهای بر ساختار نظام اقتصادی بینالملل معاهدههای دوجانبه جدیدی رابا تمامی قدرتهای تجاری از موضع قدرت شکل دهد.اما رویکرد«نئومرکانتیلیستی»ترامپ در برابر منطق اقتصاد سیاسی درحال رنگ باختن است. بازار تقاضای آمریکا در محصولات الکتریکی با عوارض گمرکی رئیسجمهور برای اقشار فرودست دستنیافتنی شده؛ بنابراین تحت فشار نخبگان جمهوریخواه و افکارعمومی کاخسفید چارهای به غیر از عقبنشینی تجاری نداشته است.
خودکشی اقتصادی یانکیها
کارشناسان پیشتربه کاخسفید هشدار داده بودندکه این تعرفههاممکناست باعث افزایش چشمگیرقیمتمحصولات الکترونیکی مصرفی در آمریکا شود؛ تصمیم رئیسجمهور برای عقبنشینی روز جمعه در ساعات پایانی روز از سوی گمرک و مرزبانی ایالات متحده (CBP) اعلامشد و در این بیانیه آمده است این دستگاهها از تعرفه جهانی ۱۰درصدی که ترامپ اخیرا بر اکثر کشورها اعمال کرده بود، مستثنی خواهند بود. همچنین شامل تعرفه سنگینتر واردات از چین نیز نمیشوند.
اعلامیه CBP پس از ابراز نگرانی شرکتهای فناوری درباره احتمال افزایش قیمت محصولات الکترونیکی برای مصرفکنندگان آمریکایی صادر شده، چرا که بسیاری از این محصولات در چین تولید میشوند. این معافیتها شامل اقلام الکترونیکی و قطعات دیگری مانند کارتهای حافظه، سلولهای خورشیدی و نیمه هادیها نیز میشود.
بهگفته گمرک و مرزبانی ایالات متحده(CBP): «واردکنندگان میتوانند با ثبت درخواست اصلاح خلاصه ترخیص (PSC) برای کالاهای ترخیصنشده، یا با ارائه اعتراض برای کالاهای ترخیصشدهای که فرآیند ترخیص آنها هنوز نهایی نشده (بهدلیل عدم انقضای مهلت اعتراض)، تقاضای بازپرداخت محصولاتکنند.»
نارضایتی سرمایهداران
دن آیوز، رئیس جهانی تحقیقات فناوری در شرکت خدمات مالی «ودبوش سکیوریتیز» مستقر در لسآنجلس به CNBC روز شنبه گفت: «این سناریوی رویایی برای سرمایهگذاران فناوری است؛ معافیت گوشیهای هوشمند و تراشهها از تعرفههای چین، یک تغییردهنده بازی محسوبمیشود.»
وی ادامه داد: «به نظر من در نهایت، صدای مدیران ارشد شرکتهای بزرگ فناوری به گوش رسید و کاخسفید مجبور شد شرایطی را درک کند و به آن گوش دهد که در صورت عدم اجرا، به آرماگدون (فاجعه نهایی) برای غولهای فناوری تبدیل میشد.»
در همین راستا، پل اشورث، اقتصاددان ارشد آمریکای شمالی در مؤسسه کپیتال اکونومیکس، اظهار داشت که این معافیتهای تعرفهای «نمایانگر کاهش نسبی تنشها در جنگ تجاری رئیسجمهور ترامپ با چیناست.»
اشورث افزود: «با این حال، در آسیا برندههای بزرگتری هم وجود دارد، زیرا معافیتها برای همه کشورها اعمال میشود؛ نهتنها چین بلکه در یکمرحله، ۶۴درصد واردات آمریکا از تایوان اکنون از تعرفه ۱۰درصدی متقابل، ۴۴درصد از مالزی و تقریبا ۳۰درصد از هر دو کشور ویتنام و تایلند معاف شدهاند.»
احتمالا این معافیتها آخرین مورد در نوع خود نخواهند بود، زیرا موفقیت تیم کوک اپل در معافیت گوشیهای هوشمند خود لابیگری شرکتهای دیگر بخشها را تقویت میکند. از زمانی که ترامپ تعرفههای خود را اعلام کرد؛ اپل یکی از متضررترین شرکتهایفناوری بوده.گزارشهاحاکی ازآن است که۹۰درصد ازآیفونهای این شرکت درچین مونتاژمیشوند.