طبق برآورد‌های شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد؛

پیش‌بینی تنش آبی در ۱۱۸ روستا و هشت شهر

برآورد‌های شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد تنش آبی در ۱۱۸ روستا و هشت شهر این استان در بهار و تابستان پیش رو را پیش بینی کرده که چنین شرایطی ضرورت مدیریت مصرف بهینه آب در بخش‌های مختلف کشاورزی، شرب و صنعت را می‌طلبد.
برآورد‌های شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد تنش آبی در ۱۱۸ روستا و هشت شهر این استان در بهار و تابستان پیش رو را پیش بینی کرده که چنین شرایطی ضرورت مدیریت مصرف بهینه آب در بخش‌های مختلف کشاورزی، شرب و صنعت را می‌طلبد.
کد خبر: ۱۵۰۰۵۲۶

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی اداره کل هواشناسی استان میانگین بارندگی‌های امسال ۲۹۷ میلیمتر بوده که ۵۶۶ میلیمتر کمتر از مدت مشابه پارسال است به عبارت دیگر در حالی که زمان اصلی بارش باران سپری شده تنها ۴۹ درصد از بارندگی‌های سالیانه محقق شده است.

در گذشته پس از بندر انزلی، کهگیلویه وبویراحمد در رتبه دومی بارش‌های کشورمان قرار داشت، اما سال زارعی امسال این استان با کمبود اساسی بارش‌ها مواجه شده است.

بیشترین کمبود بارش‌ها نسبت به میانگین بلند مدت در شهر‌های لیکک (مرکز شهرستان بهمئی) ۱۷۱.۸و دوگنبدان (مرکز شهرستان گچساران) ۱۶۱گزارش شده که این آمار گویای عمق حکایت خشکسالی در کهگیلویه و بویراحمد است.

کارشناسان حوزه آب کهگیلویه و بویراحمد با یادآوری اینکه به دنبال کم بارانی‌های سال زراعی جاری در سطح چاه‌ها و سفره‌های زیرزمینی استان کاهش یافته و شرایط برای تنش آبی فراهم شده تاکید می‌کنند که مشترکان برای عبور از کم‌آبی‌های امسال مصرف خود را مدیریت کنند.

تنش آبی در شهر‌ها و روستا‌های کهگیلویه و بویراحمد

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه با استعلام‌های گرفته شده از شهرستان‌های استان پیش بینی می‌شود که ۱۱۸ روستا و هشت شهر استان دچار تنش آبی شود بر ضرورت مدیریت مصرف آب از سوی مشترکان تاکید کرد.

رضا رضایی افزود:یاسوج، دهدشت، دوگنبدان، مارگون، سرفاریاب، مادوان، لنده و باشت ازجمله شهر‌هایی هستند که با تنش آبی مواجه خواهند شد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه تنش آبی معمولا از ابتدای خرداد خود را نشان می‌دهد و تا پایان مهرماه ادامه خواهد داشت، افزود: روستا‌های دارای تنش آبی با استفاده از هفت دستگاه تانکر آبرسانی سیار خواهند شد.

رضایی کاهش چشمگیر میزان بارندگی‌های امسال را دلیل بروز تنش آبی و به دنبال آن کاهش سطح آب چاه‌ها و در مواردی خشک شدن چشمه‌های تامین آب دانست و گفت: برای کاهش اثرات تنش آبی برنامه ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای هریک از شهرستان‌ها انجام گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همراهی مشترکان در مدیریت مصرف و جلوگیری از هدرفت آب در فصول گرم سال را ضروروی دانست.

تجهیزات کاهنده راهکار مهم مدیریت مصرف

بر اساس تحقیقی که پیش از این در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شده با استفاده از وسایل کاهنده می‌توان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد در مصرف آب مشترکان خانگی صرفه جویی کرد.

استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف، اصلی‌ترین و مهم‌ترین اقدام برای مدیریت صحیح بر مصرف آب بشمار می‌رود، اما این تجهیزات کدامند و چه میزان در کاهش مصرف موثرند.

دفتر مدیریت مصرف کاهش آب بدون درآمد وزارت نیرو این تجهیزات را این گونه معرفی کرده، نخستین تجهیزات اثربخش در کاهش مصرف آب استفاده از شیر اهرمی است این شیر، با حرکت بالا و پایین جریان آب را قطع و وصل می‌کند و با حرکت اهرم به سمت راست و یا چپ دمای آب تنظیم می‌شود.

شیر‌های اهرمی برخلاف تجهیزات دومحوری قدیمی که برای باز و بستن و تنظیم جریان و دمای آب مدت زمان زیادی صرف می‌شد، با سرعت بیشتر قطع و وصل جریان آب و تنظیم دما (کاهش مدت زمان تنظیم مقدار خروج و دمای آن) به کاهش مدیریت مصرف آب می‌شود.

شیر‌های اهرمی انواع مختلف برای استفاده به عنوان در روشویی، سینک ظرفشویی، توالت، حمام و حیاط دارند.

شیر پدالی، باز و بستن این شیر از طریق یک پدال که در سطح زمین و در کنار شیر قرار می‌گیرد، انجام می‌شود، تنظیم دمای آب خروجی نیز در هنگام نصب صورت می‌گیرد، مزیت این شیر بر شیر‌های الکترونیکی بی‌نیازی آن‌ها به برق یا باتری است.

شیر پدالی با سرعت بیشتر قطع و وصل جریان آب (کاهش مدت زمان تنظیم مقدار خروج آب) ۵۰ تا ۷۰ درصد منجر به کاهش مصرف آب می‌شود و اگر این شیر با پرلاتور همراه شود میزان کاهش مصرف آن بالاتر خواهد رفت، شیر‌های پدالی برای نصب در بیمارستان ها، مکان‌های عمومی و اداری مناسب است.

آبفشان نوعی از سرشیر‌های کاهنده مصرف است که مکانیزم عملکرد این دسته از سرشیر‌ها براساس اقلیم مناطق تولید می‌شود و در انواع روپیچ و توپیچ قابل دسترس هستند مقدار کاهندگی این نوع سرشیر‌ها از ۲۰ تا ۳۰درصد است بدون آنکه تغییری در فشار یا سرعت آب خروجی از شیر احساس شود.

«تجهیزات کاهنده مصرف آب» شامل شیرآلات اتوماتیک، شیرآلات لمسی، شیر‌های فشاری زمان دار و انواع ادوات کاهنده مصرفی است که با ترکیب آب و هوا، مصرف آب را بهینه می‌کنند.

کارکرد این تجهیزات به گونه‌ای است که آب را به میزان لازم در اختیار مصرف کننده قرار می‌دهد و با کاهش دِبی مقدار آبی که از نقطه مشخص در واحد زمان عبور می‌کند از هدر رفت آن جلوگیری می‌کند.

دیگر راهکار‌های مدیریت مصرف آب

برقراری تعادل میان میزان مصرف و حجم منابع آب، نخستین و اساسی‌ترین گام برای حل بحران کم آبی در اقلیم خشک رویارویی با پدیده مزمن خشکسالی است.

بستن شیر آب هنگام لیف زدن یا شامپو زدن در حمام، کاهش زمان دوش گرفتن به کمتر از پنج دقیقه، پرهیز از باز گذاشتن شیر برای خنک شدن آب، خودداری از باز گذاشتن شیر برای آب شدن یخ مواد غذایی از مهمترین راهکار‌های کاهش میزان مصرف است.

شهروندان هنگام شستن میوه و سبزیجات، ابتدا آنان را در یک ظرف خیس و سپس آبکشی کنند تا آب کمتری مصرف شود، آب باقیمانده از شستن میوه و سبزیجات برای آبیاری گیاهان استفاده شود همچنین مشترکان به صورت مستمر شیر‌ها و اتصالات قسمت‌های مختلف خانه را ارزیابی و مطمئن شوند که نشتی ندارند و چکه نمی‌کنند.

شهروندان هنگام شستن دست و صورت، مسواک زدن، وضو گرفتن شیر آب را ببندند مردم از گیاهان و گل‌هایی خانه استفاده کنند که در برابر کم آبی مقاوم هستند، برای شستن ماشین، حیاط، فرش و… از آب آشامیدنی استفاده نکنند، همچنین مشترکان از حداکثر ظرفیت ماشین لباس شویی برای شستن لباس‌هایشان استفاده کنید تا تعداد دفعات روشن کردن ماشین لباسشویی، کاهش یابد.

شهروندان در صورت امکان لوله‌های آب و مخازن عایق بندی شود، پوشال‌های کولر به موقع تعویض کنید، وسایلی که از آب استفاده می‌کنند و قدیمی شده اند، مانند لباسشویی را تا جایی که ممکن است تعویض کنید تا انرژی و آب کمتری مصرف کنند.

مشترکان در صورتی که گزینه Eco را روی ماشین ظرفشویی خود دارند، حتما از آن استفاده کنید تا میزان آب کمتری مصرف کنند خانواده‌ها اگر برای چند روز خانه را ترک می‌کنید (مثلا هنگام سفر رفتن) حتما قبل از خروج، فلکه آب را ببندید تا در صورت بروز نشتی یا بروز هر گونه حادثه‌ای، آب هدر نرود و مشکلات کنتور یا هر گونه مشکلی که منجر به هدر رفتن آب می‌شود را به واحد ارتباط مردمی سازمان آب، اطلاع دهید.

کم بارانی در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار

رییس مرکز پیش‌بینی اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت:میانگین بارندگی‌های سال آبی جاری در استان ۲۹۷ میلیمتر گزارش شده که بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد ۴۹ درصد از بارندگی‌های سالانه محقق شده است.

ولی بهره‌مند با اشاره به اینکه یک سال آبی در ایران از اول مهر شروع می‌شود و تا ۳۱ شهریور سال بعد ادامه می‌یابد افزود: میانگین بارش‌های بلند مدت کهگیلویه و بویراحمد ۵۸۹ میلیمتر است.

وی با بیان اینکه میانگین بلندمدت بارندگی‌های استان تا به این وقت از سال (اردیبهشت ماه) ۵۵۶میلیمتر است، تاکید کرد: میزان بارندگی‌های امسال ۲۵۹ میلیمتر از میانگین بلند مدت کمتر برآورد می‌شود.

کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.

این استان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها