جواد افشار که تجربههای موفقی در زمینه سریالسازی دارد، در جدیدترین فعالیت خود مجموعهای به نام «ناریا» را در دست تولید دارد؛ مجموعهای ازمعاونت برونمرزی سازمان صداوسیما که تم پلیسی وعاشقانه دارد.درخلاصه داستان آن آمده است: «هوژان، دختر نخبه و دانشمند ایرانی در اوج شکوفایی علمیاش بهدنبال اختراع پدیدهای میرود که قرار است ایران را به جایگاه منحصر به فردی برساند. در این میان گروهی از گنگسترهای داخلی و خارجی دست به دست هم داده و وارد ماجرا میشوند. در این مسیر یکی از تبهکاران عاشق میشود و...»همین چند خط کافی است تا بدانیم با یکی دیگر از مجموعههای پربیننده و جذاب طرف خواهیم بود.از اینرو جامجم با محمد مصریپور، تهیهکننده گفتوگو داشته که در ادامه میخوانید.
ایران به روایت ناریا
فیلمنامه سریال ناریا به نویسندگی حمید رسولپور و سمیه تاجیک در ۵۰قسمت به نگارش درآمده است. جواد افشار، کارگردان سریال هم بیش از یک سال روی این فیلمنامه بازنویسی و پرداخت نهایی را انجام داده است. ناریا جزو آثاری است که از حضور چهرههای بنام کنار بازیگران تازه بهره برده است.
اتابک نادری، احمد پورخوش، آزیتا ترکاشوند، افسانه چهرهآزاد، افشین سنگچاپ، امیریل ارجمند، رامبد شکرآبی، حسن اسدی، حسن میرباقری، رز رضوی، سامان صفاری، سپند امیرسلیمانی، فریبا متخصص، کاظم بلوچی، کاوه سماکباشی، کمند امیرسلیمانی، نسیم ادبی، ویدا جوان، وحید شیخزاده، هامون سیدی و... (به ترتیب حروف الفبا) از این جمله هستند.
زارا نادریفر، محمدسعید فرازمند و دنیا فتحی هم جزو چهرههای جدیدی هستند که در ناریا معرفی میشوند. محمد مصریپور، تهیهکننده سریال پیش از این تهیهکننده سریال ملکاوان بوده و فیلم «کتاب سرخ» با کارگردانی امین زندگانی را تهیه کرده که در اربعین از شبکه یک سیما پخش شد. مصریپور در گفتوگو با جامجم درباره قصه این سریال توضیح میدهد: دختری کرد و نخبه در حال تولید قطعهای منحصربهفرد است و جامعه ایرانی را از نظر علمی متحول خواهد کرد. از طرف دیگر گروهی گنگستری که ازسوی صهیونیستها هدایت میشود، میخواهند این دختر را از کشور خارج کنند. این تهیهکننده درباره لوکیشنهای تصویربرداری سریال هم بیان میکند: بخشهایی از سریال در کرمانشاه، بخشهایی در تهران و قسمتهایی هم در خارج از کشور مثل ترکیه، ارمنستان و دبی مقابل دوربین خواهد رفت. وی ادامه میدهد: از چهرههای بومی هم در این سریال حضور دارند. همچنین یکی از اتفاقهای متفاوت این سریال تصویربرداری در لوکیشنهای بسیار است. گروه گاهی هر روز میان دو تا چهار لوکیشن جابهجا میشوند و این مسأله درمیان آثار تلویزیونی کمسابقه است. بهطور کلی حدود ۲۸۰ لوکیشن داریم. این سریال پرلوکیشن و پربازیگر است. حدود ۲۲۰ بازیگر در سریال حضور دارند.
اثری متفاوت از آثار پیشین
این تهیهکننده در مورد تصویری که از ایران در سریال به نمایش درمیآید، شرح میدهد: همچنین سریال سعی دارد تصویری از جلوههای زیبای ایران، ایران بهروز و پیشرفته را به نمایش بگذارد؛ برای همین سعی کردیم در محلهایی فیلمبرداری کنیم که مدرن بهنظر برسد؛ چون این سریال تولید معاونت برونمرزی سازمان صداوسیماست، جناب نوروزی، معاونت برون مرزی سازمان صداوسیما و همچنین آقای احسان کاوه، قائممقام معاونت برونمرزی هم تاکید داشتند که تصویری بهروز از ایران نشان داده شود. ضمنا قومیتهای مختلفی در ایران حضور دارند که زیان فارسی وجه مشترک آنها بوده و باعث ارتباط میان همه اقوام شده است. این موضوع از تاکیدات معاونت برونمرزی بوده که در این سریال هم به آن توجه شده است. همچنین در بخش پلیسی قصه سریال هم فداکاری پلیس را به تصویر میکشیم و هم چهره متفاوت و مدرنی از پلیس نشان میدهیم که با پلیسهای به نمایش درآمده در آثار پیشین متمایز است. در اینخصوص حضور سردار منتظرالمهدی در پشت صحنه سریال برای ما دلگرمی بود. تهیهکننده ناریا در مورد اقبال بینندگان و کارگردانان نسبت به قصههایی با مضامین پلیسی عنوان میکند: مخاطبان، سریالهایی که پرهیجان و پرکشش باشد، دوست داشته و سریالهایی با مضامین پلیسی چنین فضایی دارند. البته سریال ما هم تم عاشقانه پررنگی دارد و هم وجوه گنگستری و پلیسی قصه غالب است. مخاطبان در هر قسمت با یک ماجرای جدید روبهرو میشوند و گرههای تازه برایشان رو میشود.
چرا ناریا؟
از تهیهکننده سریال درباره انتخاب بازیگران سریال میپرسیم و او تصریح میکند: بازیگر نقش هوژان یعنی زهرا نادریفر خودش اصالتا کرد است و در این سریال هم نقش یک دختر کرد را بازی میکند. با حدود ۲۰۰ بازیگر کرد مصاحبه کردیم تا خانم نادریفر برای این نقش انتخاب شد. فکر میکنم مخاطبان هم با دیدن سریال اذعان کنند که انتخاب درست و بجایی بوده است. این نخستین اثر جدی ایشان در کار بازیگری است.همچنین محمدسعید فرازمند هم جزو بازیگران کرد و خوشآتیه سریال است. آقای افشار در زمینه معرفی چهرههای تازه به عرصه نمایش تجربه دارد و در این سریال هم همانطور که اشاره شد بازیگران جدیدی را به تلویزیون معرفی میکند.مصریپور دلیل انتخاب نام ناریا برای سریال راهم این چنین توضیح میدهد: در قصه، ناریا نام یک کارخانه است. وقتی این نام را برعکس کنی به «ایران» بدل میشود. همچنین به زبان کردی ناریا به معنی قاصد خبر خوش است.
درخشش نام ایران
احسان کاوه، قائممقام و مدیرکل تولیدات نمایشی معاونت برونمرزی با اشاره به ساختار کلی این سریال، آن را در ادامه مسیر تولیدات نمایشی این معاونت دانست و گفت: ما در این مجموعه، مانند دیگر آثار تولید شده، بر نمایش زیباییهای اقوام مختلف ایرانی، توانمندیهای علمی کشور، زبان فارسی به عنوان محور فرهنگی و گویشهای متنوع ایرانی در یک فضای خانوادگی و عاطفی تأکید داریم؛ فضایی همراه با احترام متقابل میان شخصیتها. وی افزود: ایران در دهههای اخیر به پیشرفتهای بسیار بزرگی در حوزههای علمی و صنعتی دست یافته است. رشد، خوداتکایی واقتداری که برای دشمنان ما،همیشه ناخوشایند بوده و خواهد بود. آنها میخواهند مارا ازتوجه به دستاوردهاوحرکت در این مسیر محروم کنند. ازاین رو، داستان سریال ناریا به همین فضا اشاره دارد و نمایش زندگی یک دختر جوان نابغه است که باراهنمایی استادان خود به فناوری حساسی دست یافته و همین مسأله او را در معرض تهدید و توطئه قرار میدهد.به گفته احسان کاوه، این سریال فقط برای مخاطب ایرانی تولید نشده است، بلکه طیف گستردهای از بینندگان منطقهای وفرامنطقهای رامخاطب قرار میدهد: درکشورهای همسایه و هر جا که چشم امید به جمهوری اسلامی ایران دارند، مخاطبانی داریم که به موفقیتهای ما توجهی ویژه میکنند.همان مخاطبانی که شاهدپیشرفت ایران هستند ومیبینند کهچگونه درسایه تحریمهای ظالمانه،ایران باتکیه برظرفیتهای درونی خودبه مرزهای فناوری رسیده و این مهم، مایه الهام و انگیزهای برای ایستادگی در برابر زورگوییها شده است.او همچنین به انتخاب بازیگرانی ازملیتهای مختلف وبینالمللی بودن مضمون که به همذاتپنداری بیشترمخاطبان غیرایرانی کمک میکند،اشاره کردوگفت:این مجموعه میتواند ایران را به عنوان تکیهگاهی مطمئن و الهامبخش برای کشورهای منطقه معرفی کند.در مقایسه ناریا با دیگر سریال پرمخاطب معاونت برون مرزی یعنی «گیلدخت»، احسان کاوه بر چند نکته تأکید میکند: موفقیت یک سریال به مجموعهای از عوامل وابسته است؛ از فیلمنامه و بازیها گرفته تا ژانر، زمان و نحوه پخش. گیلدخت به دلیل فضای لطیف، عاشقانه و خانوادگیاش، علاوه برزمان پخش درآخر هفته وتبلیغات گسترده رسانهای،موفق شد مخاطب زیادی جذب کند. در حالیکه ناریا در ژانر پلیسی امنیتی ساخته شده که مخاطب خاص خود را دارد و هر شب پخش خواهد شد.