پس از پیروزی شکوهمند انقلاب و حرکت بهسمت اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران در جهت پیشرفت کشور، خودکفایی، خروج از سلطه بیگانگان و توسعه تولید ملی، ضروری بود که اقدامهای جدی و مستمر انجام گیرد تا این مسیر بهدرستی پیموده شود. از سوی دیگر، دشمنان انقلاب اسلامی با وقوع انقلاب و از ابتدا، هجمههای سنگینی را علیه کشور آغاز کردند؛ ازجمله تحمیل جنگ هشتساله عراق، دسیسهها و فتنههای داخلی، نفوذ عوامل ضدانقلاب در نهادها و دستگاههای کشور، تحریک گروهکهای ضدانقلاب و سایر اقدامات برای ضربهزدن به نظام و ایجاد بنبست در همه زمینهها. این دشمنیها در بخشهای اقتصادی، عمرانی، فنی، مهندسی و سازندگی شدت یافته بود، تا جایی که حتی امکان تولید یک قطعه کوچک فنی در ایران دور از ذهن به نظر میرسید. با وجود این موانع و تحریمهای ظالمانه، دشمنان انقلاب اسلامی در این عرصهها نیز با شکست مفتضحانهای مواجه شدند.متخصصین، مهندسین، فنآوران، بچههای جبههرفته و همه قشرهای مختلف کشور پای کار آمدند و تلاشهای شبانهروزی برای ساخت تجهیزات راهوشهرسازی، بنادر و کشتیرانی، قطعات فنی کارخانجات و واحدهای صنعتی کشور، تولید مواد اولیه کارخانجات، ساخت تجهیزات هواپیمایی، ساخت انواع تجهیزات نظامی اعم از ساخت پهپادها، موشکها، فناوری هستهای و...آغاز شد.همچنین درعرصه راهاندازی کارخانجات با بهکارگیری توانمندیهای داخلی کشور و نیز ساخت تجهیزات عظیم صنایع نفتی در اعماق دریا، ساخت تونلها، راهها و جادهها، ساختمانها و ابرسازهها بهدست توانای مهندسین و دانشمندان ایرانی شکلگرفت و به لطف خدا و تلاش و همت همه قشرهای مردم، حرکتهای بیوقفه مهندسین و متخصصان ایرانی نتیجه داد و نشان دادیم که ملتی بزرگ و متکی به توانمندیهای داخلی هستیم و هرگز زیر بار ظلم و وابستگی به استکبار جهانی نمیرویم و ضمن حفظ خودکفایی روی پای خود ایستاده و میایستیم و برای پیشرفت و آبادانی ایران اسلامی از جان مایه میگذاریم. مجموعه برنامه ابرسازههای ایران از آنجمله برنامههای تلویزیونی است که تصویرگر این حماسه بزرگ خودکفایی و سازندگی جوانان و دانشمندان ایرانی در بخش اقتصادی، عمرانی، فنی و مهندسی کشور است و درواقع در این برنامه سختکوشی و همت مردان و زنان انقلابی ایران اسلامی را میبینیم که برای تحقق آرمانهای انقلاب و سربلندی جمهوری اسلامی ایران در جهان تلاش میکنند.خبرنگار جامجم در رابطه با مجموعه برنامه ابرسازههای ایران با محمدمهدی خالقی، نویسنده، تهیهکننده و کارگردان این برنامه به گپوگفتی صمیمی پرداخته است که میخوانید.
مجموعه تلویزیونی تخصصی ابرسازههای ایران
محمدمهدی خالقی، نویسنده، تهیهکننده و کارگردان مجموعه مستند ابرسازههای ایران در این گپوگفت صمیمی با بیان اینکه در این مجموعه بهصورت تخصصیتر به توان مهندسی متخصصان ایرانی در ساخت و بهرهبرداری از سازههای بزرگ در ایران پرداختهایم گفت: ابرسازههای ایران مجموعهای است در ژانر پیشرفت، که در گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما تهیه و تولید شده است. پیش از تولید این مجموعه، من کار دیگری در قالب پروژه «به توان ۴۰» ساخته بودم که به دستاوردهای ایران پس از انقلاب میپرداخت اما در این مجموعه جدید محتوای تولید را به سمت تخصصیتر سوق دادیم و روی توان مهندسی متخصصان ایرانی در ساخت و بهرهبرداری از سازههای بزرگ و ابرسازهها در ایران متمرکز شدیم و در هر قسمت، یکی از این ابرسازهها روایت میشود. درخصوص ایده این کار هم سعی کردیم توان متخصصان داخلی و پیشرفتهای اقتصادی و علمی کشور را به مردم نشان دهیم تا اعتمادبهنفس و روحیه پیدا کنند و مشخص شود که ایران هم در کنار دیگر کشورهای پیشرفته دنیا، توان دانش و اقتصادی بالایی دارد.
فصل اول ابرسازههای ایران در ۱۳ قسمت
تولید اول مجموعه ابرسازههای ایران در ۱۳ قسمت به پایان رسیده و درحالحاضر از شبکه یک سیما در حال پخش است. تاکنون چند قسمت از این برنامه روی آنتن رفته و سوژههایی که تاکنون پخش شده شامل سازه بزرگ تونل البرز در مسیر آزادراه تهران ــ شمال، سازه جرثقیل دروازهای شرکت صدرا، کشتی افرامکس، ساخت یک سکوی نفتی یا گازی و سازه بزرگ تصفیهخانه بزرگ جنوب تهران است و بخشهای دیگر هم عبارتند از: ورزشگاه، سکوی نفتی، پایانه، نیروگاه و ... .
مستند ترکیبی-حرفهای با تصاویر فاخر
ابرسازههای ایران یک مجموعه مستند ترکیبی-حرفهای و با تصاویر فاخر و چشمنواز است. این مجموعه با بهرهگیری از موشنگرافیهای متنوع و با کیفیت و در قالب مستندهای روایی ساخته شدهاست. هر قسمت درمجموع شامل یکی دو مصاحبه روان و سیال با متخصصان مربوط است. این مستند بیشتر از تصاویر، نریشن، موشنگرافی، انیمیشن و تصاویر آرشیوی بهره گرفته شده است. همچنین، در این مجموعه روایت از زبان خود متخصصان ایرانی، سازندگان و بهرهبرداران ابرسازه صورت میگیرد و این امر باعث اصالت و نزدیکی بیشتر به موضوعمیشود.
مجموعه ابرسازههای ایران؛ تولید صداوسیما
این مجموعه مستقیما توسط شبکه یک سیما تولید شده و هیچ مشارکتی از جاهای دیگر نداشتیم و بهطور مستقل توسط سازمان صداوسیما تهیه و تولید شده است. البته از نظر هماهنگی قدری سخت و پیچیده بود که البته با توجه به همکاریهای خوبی که میان همه بخشها صورتگرفت الحمدلله کار بهسرعت پیشرفت و مشکلی نداشتیم.
احساس غرور از تولید ابرسازههای ایران
من بهعنوان سازنده این مستند، هنگامی که وارد مجموعههای فنی و اقتصادی کشور شدم و این ابرسازهها را از نزدیک دیدم، احساس غرور کردم. حس کردم که در کشورمان توان مهندسی، علمی و فناوری بالایی داریم. با توجه به چند قسمتی که از شبکه یک سیما پخش شده و بازخوردهایی که از سوی مخاطبان گرفتیم متوجه شدیم که آن حس غرور و امید و حتی تعجب مخاطبان از توان مهندسین و متخصصان ایرانی به مخاطبان این برنامه نیز منتقل شده است. این برنامه توانسته است اهداف ما را تا اندازه زیادی محقق کند.
بازخوردهای بسیار خوب متخصصان ایرانی
ما یکسری بازخوردهایی را از خود مجموعههایی که این کار را برای آنها تولید کردیم اعم از مهندسان، متخصصان و مدیران صنعتی و فنی داشتیم که بسیار مثبت و خوب بوده و مراتب تشکر خود را به ما اعلام کردند. درواقع پخش این اثر از تلویزیون یک حس اعتمادبهنفس در آنها ایجاد کرده است. در مورد مخاطب مردمی و تلویزیونی این برنامه هم باید بگویم که عموما با بازخوردهای خوب و در برخی موارد هم با تعجب مخاطبان که از فناوریهای ایران و ساخت این سازههای بزرگ بیاطلاع بودند روبهرو شدیم.
تولید فصل دوم «ابرسازههای ایران» در هالهای از ابهام
قرارداد فصل دوم مجموعه مستند ابرسازههای ایران منعقد شده اما برای تولیدش با یکسری چالشهایی روبهروست. امیدواریم با همکاری و همراهی مدیران شبکه یک سیما انشاءالله فصل دوم را هم تولید کنیم.محمدمهدی خالقی، نویسنده، تهیهکننده و کارگردان مجموعه مستند ابرسازههای ایران در پایان این گفتوگو ضمن قدردانی از کلیه عوامل تولید برنامه گفت: جا دارد از همه عوامل که در مسیر این کارسخت و توانفرسا، با مسافرتهای زیاد و طولانیمدت به استانهای مختلف کشور و در شرایط سخت آبوهوایی همراه ما و دور از خانوده بودند تشکر کنم. همچنین قدردان حمایتها و کمکهای مدیران شبکه یک سیما هستم.