نگاهی به آیین‌های مردم کرمانشاه در محرم

عزیر مصطفایی ، با اشاره به برخی آداب و رسوم مردم کرمانشاه در ماه محرم، اظهار کرد: آیین‌های محرم در کرمانشاه هر ساله صحنه‌ای باشکوه از تلفیق معارف ناب عاشورایی با سنت‌های کهن بومی را به نمایش می‌گذارند.
کد خبر: ۱۵۰۸۶۴۷

جام جم آنلاین؛ ایسنا-وی با بیان اینکه ریشه برخی از آئین‌های مردم کرمانشاه به سده‌های گذشته می‌رسد، عنوان کرد: این آئین‌ها امروز به عنوان میراثی زنده و پویا، هویت فرهنگی مردم این دیار را شکل می‌دهند.

کارشناس میراث فرهنگی ناملموس کرمانشاه از آئین چمری به عنوان یکی از آئین‌های اصیل و کهن مردم کرمانشاه در ماه محرم نام برد و افزود: آیین چمری با نواهای حماسی‌اش که از سورنا، طبل و دهل بلند می‌شود، در مناطق لک‌نشین و کلهر نشین استان حال و هوایی ویژه به سوگواری‌های محرم می‌بخشد.

وی یادآورشد: در آئین چمری اشعار ترکیبی کردی، فارسی و عربی خوانده می‌شود که گواهی بر پیوند عمیق فرهنگ بومی با معارف عاشورا است.

مصطفایی در ادامه از تغزیه‌خوانی هم به عنوان یکی دیگر از آئین‌های مردم کرمانشاه در ماه محرم یاد کرد و گفت: در کنار چمری، تعزیه‌خوانی روستاهای فش در کنگاور و کرم‌بست در کندوله صحنه با زبان محلی و شیوه‌ای کاملاً بومی اجرا می‌شود.

وی تاکید کرد: حضور پررنگ بانوان در این مراسم، آن را به آیینی منحصر به‌ فرد تبدیل کرده است.

کارشناس میراث فرهنگی ناملموس کرمانشاه با بیان اینکه از زمان‌های دور تاکنون تکیه معاون الملک یکی از اصلی‌ترین مراکز برگزاری مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی در کرمانشاه بوده، افزود: در قلب شهر کرمانشاه تکیه معاون‌الملک با معماری چشمگیر دوره قاجارش، از زمان احداث تاکنون میزبان مراسم ظهر عاشوراست که مداحان در آن با نواهای خاص کرمانشاهی فضایی به یادماندنی خلق می‌کند.

وی از نوحه معروف «شیرین شمامه نوبرم» به عنوان یکی از این نواهای به یادماندنی نام برد و اضافه کرد: نوحه شیرین شمامه نوبرم با ملودی منحصربه‌فرد و گویش اصیل کرمانشاهی و تعزیه کندوله که واقعه عاشورا را با دیالوگ‌های منظوم محلی به تصویر می‌کشد، جایگاه ویژه‌ای در بین مردم این استان دارد.

به گفته این مسئول، پرونده ثبت ملی نوحه شیرین شمامه نوبرم و تعزیه کندوله در حال تدوین است. 

مصطفایی در ادامه از آئین حلیم پزان یا هلیسه پزان روستای کنگرشاه شهرستان صحنه نیز در ایام محرم یاد کرد و گفت: رسم حلیم‌پزان کنگرشاه در روستایی به همین نام در شهرستان صحنه برگزار می‌شود.

وی ریشه این آئین را مربوط به دوره قاجار دانست و افزود: این آئین از شب تا صبح روز عاشورا با پخت حلیم در دیگ‌های بزرگ و توزیع آن به عنوان نذری ادامه می‌یابد و نمادی زیبا از همبستگی اجتماعی و مشارکت مردمی است.

مصطفایی با بیان اینکه آیین‌های محرم در کرمانشاه، آینه تمام‌نمای فرهنگ غنی این دیار هستند، اعلام کرد: این آئین‌ها که در طول سده‌ها شکل گرفته و صیقل یافته‌اند، نه تنها بیانگر ایمان مردم این سرزمین، بلکه نشانه‌ای از پیوند ناگسستنی آنها با فرهنگ و تاریخشان است. حفظ این گنجینه‌های معنوی نیازمند همت عمومی و برنامه‌ریزی دقیق است تا بتوانند همچون گذشته، پیام‌آور وحدت و امید برای تمامی اقوام این سرزمین پهناور باقی بمانند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها