فوریت پزشکی

قارچ توهم‌زا

مواد مخدر توهم‌زا علاوه بر اثرات ناشی از اعتیاد (وابستگی جسمی‌‌ ـ‌ روانی، عوارض جسمی و هزینه مالی) به‌دلیل اثرات توهمی باعث آسیب به فرد یا اطرافیان می‌شوند. طیف مواد توهم‌زا بسیار وسیع بوده و به طریق شیمیایی یا از گیاهان و قارچ‌ها استخراج می‌شوند. یکی از قارچ‌هایی که ایجاد مسمومیت می‌کند قارچی به نام پسیلوسیبین است. این قارچ به نام قارچ سحرآمیز شناخته می‌شود. قارچ به صورت خوراکی استفاده شده و بخوبی از راه دستگاه گوارش جذب می‌شود. این قارچ را حتی اگر خشک کنند یا بپزند، قدرت سمی خود را از دست نخواهد داد.
کد خبر: ۴۳۹۶۲۷

دوز معمول: چون اندازه قارچ و غلظت مواد موثر در آن متغیر است ارتباط اندکی بین تعداد قارچ مصرفی و اثرات توهم‌زایی آن وجود دارد. مصرف 5 تا 100 قارچ می‌تواند موجب اثرات توهم‌زایی شود.

اثرات بالینی: تقریبا 30 دقیقه پس از مصرف قارچ، علائم شروع می‌شود و مدت اثرات توهم‌زایی آن تقریبا 4 تا 6 ساعت است.

مواد فعال قارچ باعث تحریک سیستم عصبی سمپاتیک در بدن می‌شود. سیستم سمپاتیک در مقابله با هر نوع استرس و هیجانی فعال می‌شود تا بدن توانایی تقابل با شرایط را داشته باشد. ضربان قلب و فشار خون افزایش می‌یابد، مردمک چشم گشاد شده و گُرگرفتگی در صورت قابل مشاهده است. موهای روی تن فرد سیخ، عضلات سفت و دمای بدن افزایش می‎یابد.‌ اثرات توهم‌زایی قارچ ممکن است به صورت لذت‌بخش یا عذاب‌آور باشد که این حالات به خلق غالب و انتظارات استفاده‌کننده و عوامل محیطی و بیرونی بستگی دارد. اثرات توهم‌زایی آن گرچه مشابه ال‌اس‌دی‌ بوده، ولی از شدت کمتری برخوردار است.

عوارض: اثرات جانبی جدی قارچ توهم‌زا بندرت اتفاق می‌افتد، اما تشنج و افزایش دمای بدن ممکن است بروز کند.

تشخیص: تست‌های دارویی عادی نمی‌توانند پسیلوسیبین را تشخیص دهند و تشخیص فقط بر اساس مشاهده قارچ و بررسی در آزمایشگاه تخصصی قارچ انجام‌می‌شود.

اقدامات درمانی: مهم‌ترین اصل در برخورد با مسمومیت انواع قارچ‌ها رساندن بیمار به مراکز مسمومیت است. به یاد داشته باشید که شباهت‌ میان قارچ‌ها زیاد بوده و ممکن است به‌جای هم اشتباه گرفته شوند. نداشتن علائم در مسمومیت با قارچ‌ها دلیل بر غیر سمی بودن آنها نبوده و باید بیمار در مراکز مخصوص تحت بررسی و آزمایش قرار گیرد.‌ کنترل علائم مبتلایان با درمان علامتی صورت می‌گیرد. این درمان شامل تجویز آرامبخش‌ها می‌شود. در مورد قارچ‌های توهم‌زا لازم است تا زمان پایداری علائم تحت نظر باشند.

دکتر بهروز هاشمی / متخصص طب اورژانس

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها