سردار علی رشید جانشین ستاد کل نیروهای مسلح درهمایش دفاع ملی دفاع همه جانبه که صبح امروز پنجشنبه در دانشگاه دفاع ملی برگزار شد با اشاره به اهمیت دفاع همه جانبه گفت: در این همایش کلیدی ترین کلمه عنوان و مفهوم دفاع است و این مفهوم قبل از انقلاب و حتی در رساله مراجع بزرگوار تحت عنوان احکام دفاع وجود داشت.
وی در ادامه به تعریف دفاع با پسوند همه جانبه پرداخت و گفت: این تعریف تا اندازه ای متنوع است ولی در اصل تعریف رایج این است که ما بتوانیم در مقابل حمله احتمالی همه جانبه دشمن همه مؤلفههای خود را در همه ابعاد سیاسی اجتماعی نظامی بسیج کنیم.
رشید در ادامه به نظر عدهای از فرماندهان بعد از جنگ پرداخت و گفت: بعضی از فرماندهان بعد از جنگ معتقد بودند که حالا که جنگ پاین یافته باید وارد عرصه های دیگر شویم که این نظر توسط حاج احمد آقا به اطلاع حضرت امام رسید.
وی ادامه داد: وقتی امام متوجه این موضوع شد پیامی صادر کردند مبنی بر اینکه از خود بپرسید در شرایط صلح چه نیازی وجود دارد و حالا که احساس خستگی نمی کنید بدانید انقلاب به وجود یکایک شما نیاز دارد چه در صلح و چه در جنگ.
جانشین فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به اهمیت توجه به دفاع در زمان صلح تصریح کرد: ما باید در زمان دفاع از تجارب استفاد کنیم و آمادگی خود را برای زمان جنگ حفظ کنیم و مهمتر از آن باید دفاع را از بعد بسیج امکانات مورد بررسی قرار دهیم.
رشید با اشاره به این که هنوز به مباحث راهبردی و استراتژیک جنگ وارد نشدهایم، گفت: نگاهی به وضعیت اعتبارات بودجه دفاع در سال 58 تا 68 نشان می دهد که سهم بودجه دفاع از بودجه کل کشور بین 11.61 تا 15.14 بوده و امسال نیز این رقم به 9.59 درصد کاهش یافته است.
وی با بیان این که دولت در زمان جنگ برنامه ای برای ادامه جنگ نداشت، خاطرنشان کرد: استراتژی مسئولین در دوران جنگ اشکال داشت و این به خاطر نداشتن تفاهم بین سیاستمدارن و نظامیان در آن برهه از زمان بود که باعث شد شکافی ایجاد شود و این شکاف تا پایان جنگ ادامه داشت.
جانشین فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه به مشخصه های جنگ آینده پرداخت و گفت: توان دفاعی ما نسبت به جنگ گذشته متفاوت و قدرت تخریب و آسیب ما قابل مقایسه با دورن دفاع مقدس نیست.
رشید افزود: در صورت بروز جنگ احتمالی همه اهداف استراتژیک دشمن مورد حمله قرار خواهد گرفت و همچنین ما باید به برتری هوایی دشمن توجه ویژهای کنیم.
وی به مفهوم دفاع و الزامات لازم برای جنگ آینده پرداخت و گفت: نسبت به جنگ آینده و میزان احتمال وقوع آن اجماع نظر مطلوبی وجود ندارد و مایل هستیم این اجماع ایجاد شود.
رشید با اشاره به این که باید از جنگ ملت عراق و افغانستان با امریکا تجربه بگیریم، خاطرنشان کرد: باید بین نظامیان و سیاستمدارن اجماع مطلوبی به دست آید و ضرورت دفاع از سوی مردم باید مورد پذیرش قرار گیرد.
وی با اشاره به این که نیروهای نظامی ارزیابی دقیقی از جنگ احتمالی آینده دارند، تصریح کرد: ما باید در دوران صلح برای زمان جنگ آماده باشیم و در دوران صلح برای نیروهای مسلح سرمایه گذاری کنیم و به تعبیری ساده تر باید از جنگ، صلح بیاموزیم و از صلح، جنگ را بیاموزیم.
جانشین فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: وظیفه ما در دوران صلح این است که توان نظامی خود را بالا ببریم و این باعث بازدارندگی وقوع جنگ خواهد شد.
رشید به ظرفیت بالای دیپلماسی دفاعی ایران پرداخت و گفت: دیپلماسی دفاعی ایران ظرفیت بالایی دارد و می توانیم از این طریق به دستگاه سیاست خارجی کمک کنیم.
وی ادامه داد: الان ادراک راهبردی و علمیاتی خیلی ارتقاء پیدا کرده ولی این کافی نیست و باید بتوانیم فاصله بین سیاستمدارن و مسئولان نظامی را کمتر کنیم.
جانشین فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح در پایان تهدید موجود را یک تهدید عمومی دانست و گفت: راه حل دفاع از این تهدید حفظ و افزایش عناصر قدرت و آمادگی کامل در مقابل اعلان جنگ است و این آمادگی یعنی اعلام دفاع همه جانبه.(مهر)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد